- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 245.145
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Termodinamik yasaları neden 0 dan başlar?
Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası Bilindiği gibi sayma sayıları birden başlamaktadır. Buna rağmen, termodinamik yasalarının birden değil de sıfırdan başlamasının sebebi, bu yasanın birinci ve ikinci kanunlarının ortaya konmasından yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra anlaşılabilmesidir.Termodinamik 1 yasa nedir?
Termodinamiğin birinci yasası “enerjinin korunumu” olarak da bilinir. Bu yasaya göre: « Bir sistemin iç enerjisindeki değişim miktarı, o sisteme ilave edilen ısı miktarı ile sistemin çevresine uyguladığı iş arasındaki farka eşittir. »Neden termodinamiğin sıfırıncı kanunu?
dolayısıyla termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarından daha sonra ortaya konulmuştur. ancak ilk iki yasadan daha temel bir yasa olduğu için birinci yasadan önce gelmesi gerekmektedir. o saatten sonra birinci ve ikinci yasaların isimleri değişemeyeceğinden bu yeni yasa sıfırıncı yasa olmuştur.
Termodinamik yasaları kimin?
1931 yılında Ralph H. Fowler tarafından tanımlanan bu yasa; temel bir fizik ilkesi olarak karşımıza çıktığı ve doğal olarak termodinamiğin 1. ve 2. yasalarından önce gelme zorunluluğu doğduğu için “sıfırıncı yasa” adını almıştır.
Hangileri termodinamiğin inceleme alanına girer?
Termodinamik, enerjiyi ve çeşitli enerji şekilleri arasındaki ilişkiyi inceleyen temel bir bilim dalıdır. Termodinamiğin uygulama alanları olarak otomobil motorları, uçaklar, roket ve jet motorları, uzay araçları, buhar türbinleri, gaz türbinleri, iklimlendirme sistemleri ve bilgisayarların tasarımları sayılabilir.Termodinamik u nedir?
İç Enerji (U): İç enerji, sabit hacim altında yürüyen olaylardaki ısı alış verişlerini gösteren bir fonksiyondur. Sistemin sahip olduğu toplam enerji “iç enerji” olarak adlandırılır ve U ile gösterilir.Entropi kim buldu?
Sürekli olarak artan bozunma ve kaosun derecesini gösteren entropi, evrendeki değişimlerin giderek daha fazla düzensizliğe yol açtığını öngören termodinamiğin ikinci yasasıyla kontrol edilir. Alman Fizikçi Rudolf Julius Emanuel Clausius (1822-1888) ilk yasadaki enerji dönüşümünün mümkün olduğunu buldu.
Termodinamik sınır nedir?
Sınır: Sistemi çevresinden ayıran gerçek veya hayali bir yüzeydir. İzole Sistem: Sınırından kütle ve enerjinin geçemediği sistemdir. Kapalı Sistem: Sınırından sadece enerjinin geçebildiği sistemdir.
Isı ( Q) gaza giren enerjiyi temsil eder (örneğin kabın duvarlarından olan ısı iletimi). Sıcaklık ( T) ise, gazın iç enerjisi ile doğru orantılı olan bir sayıdır. Yani Q ısı iletimi ile gazın kazandığı enerjidir, ancak T ise belirli bir zamanda gazın sahip olduğu toplam enerjiyle orantılıdır.
Atomun elektrikli yapıya sahip olması demek içinde (+) ve (–) yüklü taneciklerin olması demektir. ü Geçmiş yıllarda atomun bölünemeyeceği söylenmesine rağmen günümüzde atomun hatta atomun çekirdeğinin bile parçalanabildiği bilinmektedir.
Kimdir atom denir?
Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı birimine atom denir. Atom hakkında sırayla Dalton, Thomson, Rutherford, Bohr ve De Broglie (Modern Atom Teorisi) isimli bilim adamları görüşlerini ortaya
Atomlar çekirdeğine dolandığı bölgelere katman denir.?
Elektronların çekirdeğin etrafında dolandığı bu bölgelere katman, yörünge, enerji düzeyi, enerji seviyesi veya kabuk denir. ü Atomun temel taneciklerinden proton ve nötronların kütleleri birbirlerine yaklaşık eşit, elektronların kütleleri ise bunlardan çok küçüktür. (Proton ve nötronları kütlesi elektronları kütlesinin 1836 katıdır).