AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Termal Uzaktan Algilama Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Termal Uzaktan Algılama Nedir?​

Uzaktan algılama, jeotermal çalışmalar ve araştırmalarda, termal kızılötesi görüntüleme kullanılarak yüzey sıcaklığı anomalilerinin belirlenmesi, jeotermal sistem ile ilişkili çizgiselliklerin haritalanması, alterasyon minerallerinin ve alterasyon alanlarının tespitinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

ISIL görüntüleme nedir?​

ISIL görüntüleme nedir?
Isıl uydu verileri; küresel veya yerel ölçekte iklim değişimlerinin izlenmesi, kentsel ısı adalarının etkilerinin araştırılması, jeotermal anomalilerin belirlenmesi, volkanolojik araştırmalar ve jeolojik birimlerin ve yapıların tespiti gibi birçok çalışmada önemli bir veri kaynağıdır.

Pasif algılama sistemleri nelerdir?​

Pasif algılamada Güneş gibi başka bir kaynaktan gelen ışınların cisimlere çarptıktan sonra uyduya ulaşarak elde edilen algılama yöntemidir. Bu yöntemde gece ve gündüz olması başarımı direkt etkileyeceği gibi meteorolajik etmenlerde etkilidir.

Coğrafi bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Nedir?​

Coğrafi bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Nedir?
Uzaktan algılama, fiziksel nesneler arasındaki konumsal, spektral ve zamansal ilişkilerin belirlenmesi amacıyla nesnelerle temas etmeksizin uydu veya uçaklar üzerindeki sensörler yardımıyla yeryüzü ölçülerinin yapıldığı sanat, bilim ve teknolojidir.
Termograf ne işe yarar?​
Termografi, termal görüntüleme veya termal video, kızılötesi görüntülemenin bir çeşididir. Termografik kameralar elektromanyetik spektrumun kızılötesi bölümündeki (kabaca 900–14,000 nanometre veya 0.9–14 µm) elektromanyetik ışınımı tespit ederler ve bu ışınımdan resimler oluştururlar.

Pasif algılayıcılar nedir?​

Pasif algılayıcılar nedir?
– Pasif Algılayıcılar: Hiçbir şekilde dışarıdan harici enerji almadan (besleme gerilimine ihtiyaç duymadan) fiziksel ya da kimyasal değerleri bir başka büyüklüğe çevirirler. Bu algılayıcı tipine örnek olarak ısıl çift (T/C) gösterilebilir.

Başlıca pasif algılama sensörleri nelerdir?​

Çevrelerinden aldıkları sinyalleri ölçen sensörlerdir. Anahtar tipi sensörler, ışık algılayıcı sensörler, piezoelektrik film sensörü, sıcaklık sensörü ve basınç sensörü gibi sensörler de pasif sensörlerdendir.
 
Termal uzaktan algılama, nesnelerin yüzey sıcaklıklarını belirlemek için kızılötesi görüntüleme tekniğini kullanan bir yöntemdir. Jeotermal çalışmalar, araştırmalar, iklim değişikliklerinin izlenmesi, kentsel ısı adalarının araştırılması gibi birçok alanda önemli veri sağlayan bir teknolojidir.

ISIL görüntüleme ise, termal uydu verileri aracılığıyla iklim değişikliklerinin izlenmesi, jeotermal anomalilerin belirlenmesi, volkanolojik araştırmalar gibi birçok alanda kullanılan önemli bir veri kaynağıdır.

Pasif algılama sistemleri, güneş gibi harici enerji kaynaklarından gelen ışınların cisimlerle etkileşime geçerek uyduya ulaşmasıyla çalışan bir algılama yöntemidir. Bu yöntemde, gece ve gündüz olma durumu ve meteorolojik etkenler algılama yönteminin başarımını etkileyebilir.

Termograf, elektromanyetik spektrumun kızılötesi bölümündeki ışınımları tespit ederek termal görüntüler oluşturan kameralardır. Jeolojik araştırmalar, ağır sanayi tesislerinin izlenmesi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Pasif algılayıcılar, dış enerji kaynağına ihtiyaç duymadan fiziksel veya kimyasal değerleri ölçen sensörlerdir. Örnek olarak ısıl çiftler verilebilir. Çevrelerinden aldıkları sinyalleri ölçen çeşitli sensörler de pasif algılama sistemlerine örnek olarak verilebilir.
 
Geri
Üst