- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 130.875
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tereyağı rengi neden sarı olur?
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.Sarı yağ nerede kullanılır?
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg’lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.Tereyağı neden sararır?
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
İnek yağı neden sarı olur?
Sütü alınan inekler yeşil çimen veya taze ot sütlerinin yağı sarı renge yakın olur.Bunun nedeni ise ot içinde bulunan Karetonoid maddesidir. Bu maddenin genel özelliği yağda çözünme özelliğine sahiptir.Yağda çözünen bu madde tereyağının daha sarı olmasını sağlamaktadır.Kars sarı yağ nedir?
Sarı yağ tereyağın eritilerek köpük ve sütünden arındırılması ile ortaya çıkan sade yağ olarak da adlandırılan organik ve lezzetli bir yağ türüdür. Genelde yemeklerde ve pilavlarda kullanılır. Türkiyenin çeşitli bölgelerinde yaygın olarak kullanıldığı görülür.Sade yağ ve tereyağ arasındaki fark nedir?
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80’in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99’dur.