AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tereyagi neden kararir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tereyağı neden kararır?​

Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar. Bu aşamada pek sorun yokmuş gibi görünse de sarı tabaka kalınlaştıktan sonra yağ tüketilmemelidir. Çünkü kalın sarı tabaka, yağın bayatladığının göstergesidir. Bu yüzden henüz ilk aldığınızda, vakumlu poşette bulundurmanız en mantıklısıdır.

Kahve rengi tereyağı nasıl yapılır?​

İşte adım adım kahverengi tereyağı tarifi:
- 1 – Kaliteli bir tereyağı seçin. İşe kaliteli bir tereyağı seçerek başlayın.
- 2 – Kısık ateşte, sürekli karıştırın.
- 3 – Tortular birikmeye başlıyor.
- 4 – Amber rengi alıp kokusu çıkana kadar devam.
- 5 – Cam kavanoza boşaltın veya dinlendirin.

Beurre noisette nasıl yapılır?​

Beurre noisette nasıl yapılır?
tuzsuz tereyağ en az 1 kg olmak üzere tencereye alınır ve orta ateşte önce eritilir daha sonra sütü ile yağı ayrılıp, yağ üstte süt tortulari dibe çöküp yapisincaya kadar kaynatmaya devam edilir. daha sonra sadece yağ kısmı başka bir tencereye alinir. burada bizim de kullandığımız ‘sade yağ’ elde ettiniz.

Tereyağı yanmaması için ne yapılır?​

Tereyağı yanmaması için ne yapılır?
Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz. Üstelik muhteşem tereyağı kokusunu da bastırmamış olursunuz.

Karamelize tereyağı nasıl yapılır?​

Ünlü şeflerin sırrı olarak bilinen kahverengi tereyağı (brown butter), tereyağının yakılmadan, belli bir sıcaklıkta eritilip yağın içindeki süt maddelerinin ortaya çıkarılmasıyla elde ediliyor. Tadı ise daha karamelize ve yoğun. Aklınıza gelecek her yemekte kullanabilirsiniz kahverengi tereyağını.

Tereyağı kalan tortusu ne ise yarar?​

Tereyağı eritildiği vakit, tabanında bir miktar su ve tortu oluşur. Oluşan bu su, ısının etkisiyle uçar gider, geriye tortu kalır. Yine ısının etkisiye kalan bu tortu, renk değiştirmeye başlar ve kızarır. İşte bu kızaran tortu sütün kremasıdır, diğer bir deyişle kaymaktır.

Brown Butter ne demek?​

Brown Butter ne demek?

Tereyağı neden yanar?​

Tereyağı neden yanar?
Gerçek tereyağı yanar mı diye düşünebilirsiniz. Bu endişeyi gidermek için tereyağından bir kaşık alın ve minik bir tavada kızdırın. Kızdırılan yağda köpürmeler meydana gelmediyse bu yağ margarin karışımlı sahte bir yağdır. Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar.

Tereyağı acısı nasıl giderilir?​

Tereyağının tadı bozulmuşsa acısının gitmesi için tam orta kısmına bir adet havuç yerleştirilir. Ancak buradaki detay havucun kabuklarını iyice soymanız gerektiğidir. 5 – 6 saat civarında bu havucu tereyağının ortasında bekletirseniz acıyan tereyağı tadı düzelecektir.

Bozulan tereyağına ne yapılır?​

Tereyağ ne kadar sürede bozulur?​

Tereyağ ne kadar sürede bozulur?
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.

Tereyağında hile nasıl anlaşılır?​

Tereyağında hile nasıl anlaşılır?
1- Sıcak su testi: Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir. 2- Kesme testi: Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçağı değdirin. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir.
 
Tereyağı neden kararır sorusunun cevabı oldukça ilginç bir sürece dayanıyor. Tereyağı, içerisinde bulunan süt yağı ve suyun zamanla ayrışması sonucunda kararma ve sertleşme sürecine girer. Bu sürecin başlangıcında tereyağı yavaş yavaş sararmaya başlar. Bu aşamada tüketilmesinde pek bir sakınca yoktur ancak sarı tabakanın kalınlaşması ve bayatladığını gösteren belirtilerin artması durumunda tereyağının tüketilmemesi önerilir. Yani, kalın sarı tabaka tereyağının bayat olduğunu gösterir ve buzdolabında vakumlu poşette saklayarak taze kalması sağlanabilir.

Kahve rengi tereyağı elde etmek için adım adım bir tarif verilmiş. Kaliteli bir tereyağı seçilip kısık ateşte sürekli karıştırılarak tortular birikmeye başladıktan sonra amber rengi alınıp kokusu çıkana kadar pişirilmesi gerektiği belirtilmiş. Bu süreç sonunda elde edilen kahve rengi tereyağı cam kavanoza aktarılıp dinlendirilebilir.

Beurre noisette (kahverengi tereyağı) yapımı da anlatılmış. Tuzsuz tereyağının eritilmesi, sütün ayrılması ve yağın ayrıldıktan sonra sade yağın alınması işlemiyle elde edilen beurre noisette'nin kullanımı da belirtilmiş.

Tereyağını yanmaması için zeytinyağı eklemek önerilmiş. Bir damla zeytinyağı eklenerek tereyağının yanmasının önüne geçilmesi ve zeytinyağının muhteşem aroma katkısının korunması sağlanmış.

Tereyağının kalan tortusunun kullanımı da açıklanmış. Tereyağı eritildiğinde su ve tortu ayrışır, geriye kalan tortu sütün kreması veya kaymak olarak kullanılabileceği belirtilmiş.

Tereyağının yanması konusu da işlenmiş. Gerçek tereyağının kızdırıldığında köpürmeye başladığı vurgulanarak, tereyağının yanmaması için gerçek ve organik tereyağın tercih edilmesi önerilmiş.

Tereyağının acısının gitmesi için havuç kullanımı önerilmiş. Havucun tereyağının ortasında bekletilmesiyle acı tat kaybolabilir.

Tereyağının bozulması durumunda ne yapılması gerektiği ve tereyağının saklanması konusu da ele alınmış. Dondurucuda saklamanın en doğru yöntem olduğu belirtilmiş.

Son olarak, tereyağında hile anlaşılması için sıcak su testi ve kesme testinden bahsedilmiş. Gerçek tereyağın sıcak suyun içinde tek parça küçülerek eridiği ve kesme testinde bıçağa darbe aldığında parçalanmadığı vurgulanarak, tereyağındaki hilenin bu testlerle anlaşılabileceği belirtilmiş.
 
Geri
Üst