Terekeye karsi icra takibi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Terekeye karşı icra takibi nasıl yapılır?​

Tereke alacağı söz konusu olduğunda, tüm mirasçıların bu alacak hakkında birlikte icra takibi yapma hakkı bulunmaktadır. Tüm mirasçıların anlaşmasıyla ya da mahkeme tarafından terekeye bir temsilci atanması halinde, tereke alacağı hakkında yapılacak icra takibi temsilci tarafından yapılabilir (TMK. 640/III).

İcra takibine yetki itiraz nasıl yapılır?​

İCRA DAİRESİNİN YETKİSİNE İTİRAZ Borçlunun icra dairesinin yetkisiz olduğunu, şikâyet değil, itiraz yolu ile ileri sürmesi gerekir. Borçlu, yetki itirazını ödeme emrine itiraz süresi içerisinde icra dairesine bildirir. Süresi içerisinde yetki itirazı, icra takibini kendiliğinden durdurur.
Borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde bir dilekçe ile icra mahkemesinde borca itiraz edebilir. Borca itiraz takibi durdurmaz; yalnızca satışı durdurur. Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte itirazın geçici ve kesin kaldırılması ile borçtan kurtulma davası yoktur.
İcra mahkemesinin yetkisi kesin midir?
Öğreti ve uygulamada icra dairelerinin yetkisinin kesin olmadığı kabul edilmektedir. İcra dairelerinin yetkisi bakımından da özel bir düzenleme öngörülmemiş olup, yetki hususunda İİK’nun 50. maddesinde HMK’ya atıf yapılmaktadır.
Ölmüş kişiye icra takibi nasıl yapılır?
Ölmüş kişinin hak ehliyeti ve taraf ehliyeti bulunmadığından bu kişiye karşı icra takibi başlatılması mümkün değildir. Bu takdirde icra mahkemesinde şikayet yoluna başvurularak ölü kişi hakkında başlatılan takibin iptal ettirilmesi mümkündür.

Yetkiye itiraz takibi durdurur mu?​

Borçlu sadece yetki itirazında bulunmuşsa; Borçlunun itirazı ile takip durur. Bu durumda alacaklı takibin devamını sağlamak istiyorsa, itirazın kaldırılması talebiyle icra mahkemesine başvurmalıdır.

İcra dairesinin yetkisi nedir?​

İcra dairesi işlemleri, icra dairesi tarafından borçluya karşı yapılan ve amacı icra takibini ilerletip, alacaklıyı borçlunun malvarlığından alacağına kavuşturmak olan ödeme emrinin tanzim ve tebliği, haciz, haczedilen malların paraya çevrilmesi gibi işlemlerdir[6].
 
Geri
Üst