- Konu Yazar
- #1
Terekenin tasfiyesi ne demektir?
terekenin tasfiyesi nedir Haberi Tasfiye, alacaklılara, ortada kalan mal ve paradan paylarına düşen miktarın verilmesi olarak tanımlanıyor. Medeni Kanun gereğince, her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebiliyor.Terekenin tasfiyesi davasını kimler açabilir?
Ancak çoğu zaman mahkemeler yalnızca mirasın reddedildiğine ilişkin tespitte bulunurken tasfiyeye ilişkin hüküm kurmaz. Alacaklılar bu durumda mirasın reddini tespit eden mahkemeye tasfiyeye ilişkin talebi yönlendirir davayı açarak terekenin tasfiyesini sağlayabilir.Terekenin tasfiyesi davası kime karşı açılır?
Terekenin tasfiyesi davası kime karşı açılır?Türk Medeni Kanunu madde 632“Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.”
Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesi ne demek?
Sonuç olarak, Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiye edilmesi durumu, istisnai bir durum olup terekenin tümden reddi veya borca batık olması durumunda karşımıza çıkmaktadır. Bu hususta da icra iflas prosedüründe olduğu gibi iflas sürecini ticaret mahkemesi değil sulh hukuk mahkemesi yürütecektir.Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesinde kim karar verir?
Ölenin en yakın mirasçıları tarafından reddedilen miras, Sulh Hakimi tarafından iflas hükümlerine göre resmi tasfiye yoluna gidilir.Tereke defterini kim tutar?
Tereke defterini kim tutar?Osmanlı mahkemelerinde kadıların tuttuğu “kadı sicilleri” içinde bulunan “tereke defterleri” önemli bir yer tutar.Bu defterlerde ailenin çocuk sayısı, mirasçıların durumu ve birden fazla evliliğin hangi amaçlarla yapıldığı yazılıdır.Tereke defterlerinin tek eksikliği vefat eden çocukları kayıt altına almamasıdır. …