AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Terekenin resmi tasfiyesini kimler isteyebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Terekenin resmi tasfiyesini kimler isteyebilir?​

Madde 632 – Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.

Terekenin tasfiyesi davasını kimler açabilir?​

Terekenin tasfiyesi davasını kimler açabilir?
Ancak çoğu zaman mahkemeler yalnızca mirasın reddedildiğine ilişkin tespitte bulunurken tasfiyeye ilişkin hüküm kurmaz. Alacaklılar bu durumda mirasın reddini tespit eden mahkemeye tasfiyeye ilişkin talebi yönlendirir davayı açarak terekenin tasfiyesini sağlayabilir.

Terekenin tasfiyesi davası kime karşı açılır?​

Türk Medeni Kanunu madde 632“Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.”

Terekeye temsilci atanması çekişmeli mi?​

Terekeye temsilci atanması çekişmeli mi?
MİRASÇILAR ARASINDA UYUŞMAZLIK VARSA VEYA OYBİRLİĞİ YOKSA; TEREKE TEMSİLCİSİNİN MİRASÇILAR ARASINDAN DEĞİL, MAHKEMECE RE’SEN BELİRLENEREK ATANMASI GEREKMEKTEDİR. Mirasçılar arasında niza varsa mirasçılar, kendi aralarından birinin tereke temsilcisi olarak atanmasına oybirliği ile karar vermeleri imkansızdır.

Terekeye temsilci atandıktan sonra ne olur?​

Atanan tereke temsilcisi sadece tereke temsilcisi atanmasını isteyen mirasçı bakımından etkili olacak şekilde davranmamakta, aksine miras ortaklığına katılan tüm mirasçıların temsilcisi konumunu elde etmektedir. Hukuki niteliği gereği tereke temsilcisi özel bir kayyım değildir.

Tereke temsilcisi kimler olabilir?​

Tereke temsilcisi kimler olabilir?
Tereke temsilcisi atanmasına ilişkin şartların gerçekleştiğine kanaat getiren mahkeme, mirasçıları dinleyerek ve onların önerilerini de dikkate alarak uygun bir kişiyi – bu kişi mirasçı da olabilir- tereke temsilcisi olarak atar. Tereke temsilcisi olarak gerçek kişiler atanabileceği gibi, tüzel kişiler de atanabilir.

Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesinde kim karar verir?​

Sulh hukuk mahkemesinin iflâs hükümlerine göre tasfiye kararı vermesi ile tasfiye açılmış olur.

Tereke defterini kim tutar?​

Tereke defterini kim tutar?
Osmanlı mahkemelerinde kadıların tuttuğu “kadı sicilleri” içinde bulunan “tereke defterleri” önemli bir yer tutar.Bu defterlerde ailenin çocuk sayısı, mirasçıların durumu ve birden fazla evliliğin hangi amaçlarla yapıldığı yazılıdır.Tereke defterlerinin tek eksikliği vefat eden çocukları kayıt altına almamasıdır. …

Terekenin tespiti davası kime karşı açılır?​

Terekenin tespiti davası, yasal mirasçıların, atanmış mirasçıların yada vasiyet alacaklılarının yani kısaca tereke üzerinde hak sahibi olan mirasçılardan birini tereke üzerinden alacak iddiasında bulunması halinde, terekeye konu mal ve hakların tespit edilmesi maksadı ile açılmaktadır.
 
Terekenin resmi tasfiyesini isteyebilecek kişiler, her mirasçıdır. Her mirasçı, mirası reddetmek veya resmi deftere göre kabul edileceği yerde terekenin resmi tasfiyesini talep edebilir. Ancak, birlikte mirasçı olanlardan biri mirası kabul etmişse, diğer mirasçıların resmi tasfiye talepleri dikkate alınmaz. Bu durumda, resmi tasfiye halinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.

Terekenin tasfiyesi davası ise terekenin tasfiyesini talep eden kişiler tarafından açılabilir. Genellikle mirasın reddedildiğini tespit eden mahkemeler, tasfiyeye ilişkin hüküm koymaz. Bu nedenle, alacaklılar mirasın reddedildiğini tespit eden mahkemeye tasfiye taleplerini ileterek davayı açarak terekenin tasfiyesini sağlayabilirler.

Eğer mirasçılar arasında anlaşmazlık varsa veya oybirliği sağlanamıyorsa, terekenin temsilcisi mahkeme tarafından belirlenerek atanmalıdır. Mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda, terekenin temsilcisi mirasçılar arasından değil, mahkeme tarafından belirlenir.

Terekenin temsilcisi atanmasından sonra, bu temsilci tüm mirasçıları temsil eder ve tereke temsilcisi özel bir kayyım değildir. Atanan tereke temsilcisi, tereke temsilcisi atanmasını isteyen mirasçılar için etkilidir ve tereke ortaklığına katılan tüm mirasçıları temsil eder.

Tereke defteri genellikle Osmanlı mahkemelerinde kadılar tarafından tutulan "tereke defterleri" içinde yer alır. Bu defterlerde ailenin çocuk sayısı, mirasçıların durumu ve evlilikler hakkında bilgiler bulunur. Tereke defterlerinin eksikliği, vefat eden çocukları kayıt altına almamasıdır.

Terekenin tespiti davası, yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar veya vasiyet alacaklıları gibi tereke üzerinde hak sahibi olan mirasçılardan birinin, tereke üzerinden alacak iddiasında bulunduğu durumlarda açılır. Bu dava, terekeye konu mal ve hakların tespit edilmesi amacıyla başlatılır.
 
Geri
Üst