AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Terekenin iflas hukumlerine gore tasfiyesini kimler isteyebilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesini kimler isteyebilir?​

Terekenin iflâs hüküm- lerine göre tasfiye edilmesi, mirasın en yakın yasal mirasçılar tarafından açıkça reddedilmiş olması ile mirasbırakanın borca batık olması halinde mümkündür.
Terekenin tasfiyesi davası nerede açılır?
Terekenin Tespiti Davası Nerede Açılır? Terekenin tespiti davası bakımından görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Anılan dava bakımından yetkili mahkeme ise miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.
Terekenin tasfiyesi ne kadar sürer?
Bu belgeye bağlanan borçlar, mirasbırakana karşı aciz belgesinin düzenlenmesinden itibaren yirmi yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Bunun anlamı, bu yirmi yıl içinde mirasbırakana ait bir mal ortaya çıkarsa, bu mallar paraya çevrilerek, mirasbırakanın borçları ödenebilecek ve alacaklılar da bunu talep edebilecektir.

Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesi nasıl yapılır?​

Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesine karar verilmesinden sonra, tasfiyenin kapanmasına kadar mirasçılardan birisi mirası kabul ettiğini beyan eder ve borçların ödenmesi için teminat da gösterirse; sulh hukuk mahkemesi, terekenin iflâs hükümlerine göre başlamış olan tasfiyesini durdurur.
Terekenin resmi tasfiyesi nasıl yapılır?
Mirasçıların istemi ile. Madde 632 – Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.
Tereke davası hangi mahkemeye açılır?
Mirasçılardan ya da ilgililerden biri terekeye dâhil olan malların tespitini isteyebilir. Terekenin tespiti ile ilgili dava murisin son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinde açılabilir. Bu davada mirasbırakana ait taşınır veya taşınmaz mallar tespit edilir ve lüzumlu ihtiyati tedbirler alınır.
Mirasçılardan tamamının ya da bir tanesinin talebi üzerine mahkemece ya da Sulh Ceza Mahkemesi hakimi tarafından terekenin tespiti davası açılabilir. Terekeye konu olan malların ve hakların devlet tarafından korunması için alınması gereken tüm önlemlerin re’sen alınmasını ifade eder.
 
Geri
Üst