Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Terekeme hangi irk?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.085
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Terekeme hangi ırk?​

Karapapaklar veya Terekemeler (Azerice: Qarapapaqlar, Tərəkəmələr), Kuzey Kafkasya’da Derbent, Gürcistan’da Kvemo Kartli, Azerbaycan’da Kazah, İran’da Sulduz ve Türkiye’de de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türklerini oluşturan etnik boylardan biridir.

Terekemeler hangi boydan gelir?​

Atilla’nın ölümünden sonra (453) Bizans saldırıları sonucu Hunlar sahneden çekildi. Bu yıllarda kuzeyden Kafkasları aşarak Kür Irmağı boylarına Oğuz Türklerinden olan iki yeni boy geldi. “Borçalı” ve “Kazaklı” olarak anılan bu boylar, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır.

Terekemeler çingene mi?​

Terekemeler çingene mi?
Poşa: Ermeni çingenesi, Karapapahlar/ Terekemeler, Gürcüler, Çerkezler; ülkemizde ise bunların bulunduğu coğrafyalarda, mesela Göle, Ağrı, Van, Erzurum, Sivas, Bayburt ve Erzincan’da yaşayan Çingeneler için kullanmaktadır.

Terekeme Alevi midir?​

Terekeme Alevi midir?
Din İslamdır ve yoğun olarak Karapaklar Hanbeli mezhebindendir yani Sünni’dir. Ülkemizde alevi Terekemeler’in olduğu da bilinir.

Terekemeler Kıpçak mi?​

#Terekeme ne diye çok soru geliyor. Kıpçak boyu hanefi müslüman Türklere #Kars’ta Terekeme veya Karapapak denir. #Kars’a 1920 sonrası bugünkü Gürcistan ve Ermenistan topraklarından göç etmişlerdir.

Terekeme Alevi mi?​

Terekeme soyu nereden gelir?​

Terekeme soyu nereden gelir?
“Terekeme” terimi “yurtlarını terk edenler” anlamında kullanılmaktadır. Çoğu zaman Terekeme olarak da adlandırılan Karapapaklar, Brockhaus ve Efron Ansiklopedik Sözlüğüne göre ayrı bir etnik grup olarak tanımlanmış olsa bile sıklıkla Azerbaycan Türklerinin bir alt etnik grubu olarak tanımlanmaktadır.

Kars Terekeme ne demek?​

Kars Terekeme ne demek?
Karapapak adı, siyah astragan kalpak giydikleri için Kafkasya’daki komşu halklar tarafından verilmiştir. Karapapakların diğer bir adı olan “Terekeme” ise Arapça’daki, Türkmenler sözcüğünün karşılığı olan Terâkime sözcüğünden kaynaklanmaktadır. “Terekeme” terimi “yurtlarını terk edenler” anlamında kullanılmaktadır.
Terekeme Azeri mi?​
Terekeme kelimesi aynı zamanda Karapapaklar olarak da ifade edilebilir. Genel olarak Kuzeydoğu Anadolu da yaşayan Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu etnik boylardan birisi olarak ifade edilebilir. Türkiye ye geldiklerinde diğer yerli toplumlar tarafından Terekeme ismini almışlardır.
Karapapaklar Kafkas mı?​
Millet olmadan devlet kurulamayacağı gibi Devlet olmadan da millet yaşayamaz. Karapapak Türkleri, Kuzey Kafkas kökenli bir Türk boyudur. Terekeme ismiyle de bilinirler. Borçalı bölgesi Karapapak Türklerinin anayurdu olmasıyla beraber aynı zamanda en eski Türk yurdudur da.

Terekeme dini nedir?​

Terekeme dini nedir?
Terekemelerin Sünni mezhebine mensup olup; genellikle dağ kısmında dağ borçalı köylerinde kısmen şehirlerde meskûn oldukları, Şii mezhebine mensup olan Karapapakların ise genellikle aran yani ovalık düz arazide yaşamlarını sürdürdükleri tarafımızca tespit edilmiştir.
 
Terekemeler, genellikle Kuzey Kafkasya, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan Azerbaycan Türklerinden oluşan bir etnik gruptur. Terekemelerin ataları ise Oğuz Türklerinden olan "Borçalı" ve "Kazaklı" boylarından gelmektedir. Terekemeler genellikle Sünni İslam inancına sahiptir; ancak ülkemizde Alevi Terekemelerin bulunduğu da bilinmektedir.

Terekemeler, Kıpçaklarla da ilişkilendirilmektedir. Kars'ta Terekeme veya Karapapak denilen Kıpçak boyu Hanefi Müslüman Türklere denilmektedir.

"Terekeme" terimi genellikle "yurtlarını terk edenler" anlamında kullanılmaktadır. Karapapaklar veya Terekemeler olarak bilinen bu grup, genellikle Azerbaycan Türklerinin bir alt etnik grubu olarak kabul edilmektedir. Karapapaklar, siyah astragan kalpak giydikleri için Kafkasya'daki komşu halklar tarafından verilen bir isimdir. "Terekeme" terimi ise Arapça'daki "Terâkime" sözcüğünden kaynaklanmakta olup, "yurtlarını terk edenler" anlamını taşımaktadır.

Terekemeler genellikle Sünni mezhebine mensup olsa da, Alevi Terekemeler de bulunduğu bilinmektedir. Terekemelerin yaşam tarzı dağ kısmında dağ köylerinde kısmen şehirlerde yaşayanlar şeklinde farklılık göstermektedir. Karapapaklar genellikle Şii mezhebine mensup olup, ovalık düz arazide yaşamlarını sürdürmektedirler.
 
Geri
Üst