AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tereke temsilcisi hangi durumlarda atanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tereke temsilcisi hangi durumlarda atanır?​

Terekeye Temsilci Atanaması davaları ”birlikte hareket ilkesi”nin işlemediği durumlarda gündeme gelmektedir. Miras ortaklığı mirasçıların tam bir bütünlükle hareket edememeleri nedeniyle işlemez duruma geldiğinde Sulh Hukuk Mahkemesince kanununun amir hükmü mucibince terekeye temsilci atanabilir.
Terekeye temsilci atanması ne demek?
Miras ortaklığına temsilci atanması, birden çok mirasçı bulunması halinde mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklığın meydana gelmesi ve bu ortaklığın yönetimi için bir temsilcinin atanması anlamına gelir.

Kimler temsilci olarak atanabilir?​

Miras ortaklığına temsilci atanması davasını açan kişinin, miras ortaklığına dahil olması yani mirasçı olması şarttır. Buna göre davayı açan davacının, mirasçı olduğunu ispat etmesi gereklidir. Bunu ispatı mirasçılık belgesi ile yapılabilir. Mirasçının, yasal ya da atanmış mirasçı olması değer taşımaz.
Tereke temsilcisi kiraya verebilir mi?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bu kararında da açıkça ifade edildiği üzere; miras ortaklığına yani terekeye ait olan taşınmazları kiraya verme işleminin tereke temsilcisi tarafından yapılması gerekmektedir.
Miras ortaklığına tayin olunan bir temsilci varsa dava temsilci tarafından da açılabilir. Tereke alacaklarının icra yolu ile takibi için de bütün mirasçıların rızası aranır.
Tereke tespitinden sonra ne yapılır?
Terekenin Tespiti ve Paylaştırılması Mirasçıların mirasın taksimi için veraset ilamı alarak ilgili alacakların devri için gerekli işlemleri ayrıca yapmaları gerekir. Bundan sonraki paylaşım ise eğer mirasçılar arasında bir anlaşmazlık söz konusu ise ortaklığın giderilmesi davası ile gerçekleşecektir.

Terekenin resmi tasfiyesini kimler isteyebilir?​

Madde 632 – Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.
Terekenin tespiti davası mirasın reddi süresini durdurur mu?
Bu halde kabul ve ret için bir süre öngörülmemiştir. Bunun tespiti mahkemeden her zaman istenebileceği gibi, tereke alacaklılarının açtıkları davalarda da her zaman ileri sürülebilir. Hükmi ret halinde de mirasçılar mirasın açılmasıyla terekeyi bir bütün olarak kazanırlar ancak bu kazanma geçicidir.

Tereke teslim istemli ne demek?​

Özetle ifade etmek gerekirse, miras sebebiyle istihkak (tereke) davası, vefat eden miras bırakanın sağlığında açabileceği ama açılmadığı için yasal mirasçılar tarafından açılması gereken davalardır.
 
Geri
Üst