AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tercih yaparken ilk siraya ne yazilmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.051
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tercih yaparken ilk sıraya ne yazılmalı?​

Tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalı. ÖSYM, yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapar. Aynı programı, 1. tercihine ve 15. tercihine yazan adaylardan biri o programa yerleşecekse, başarı sırası daha iyi olan aday yerleşir.

Tercih aralığı nasıl olmalı?​

Özellikle eşit ağırlık ve sözel tercihlerinde çok sürprizler, sapmalar olabiliyor. Bundan korunmanın yolu geniş bir aralıktan tercih yapmak. Eğer aday 100 bininci ise 20-30-40 ve 50 binlerden birer tercih yapsın ama 85-90 binlerden, 110-120 binlerden de tercih yapsınb Sürprizler de olabilir.

Başarı sırasına göre tercih nasıl yapılır?​

Başarı sırasına göre tercih nasıl yapılır?
- TERCİH YAPARKEN.
- İsteğinize göre sıralayın: Okumak istediğiniz bölümleri ve üniversiteleri sıralayın.
- 3. İstemediğiniz bölümü yazmayın: Tüm tercih haklarınızı doldurmak zorunda olmadığınızı unutmayın.
- Kontenjanları karşılaştırın: Yükseköğretim kurumlarının 2020 ve 2021 kontenjanlarını karşılaştırmak gerekiyor.

Üniversite tercihlerinde kaç bin üstü yazılmalı?​

Başarı sıranızın durumuna göre, 10.000 üstünde ve altında tercihler yapmaya dikkat etmeniz gerekir.

Tercih yaparken kaç bin altı yazılmalı?​

Başarı sıranızın durumuna göre, 10.000 üstünde ve altında tercihler yapmaya dikkat etmeniz gerekir. Farklı puan türleri ile çeşitli tercihler yapacaksanız, listelerinizi her alandan en çok istediğiniz bölüme göre bir sıraya koymanız gerekir.

Sıralama aralığı nasıl yazılır?​

Sıralama aralığı nasıl yazılır?
Tercihler hep istek sırasına göre yapılır. Diyelim ki İTÜ yeni bir bölüm açmış ve öğrenci bunu yazmak istiyor; önce en çok istediği birinci, ikinci sıraya yazar; sonra istiyorsa yeni açılan bölümü üçüncü, dördüncü sıraya yazabilir. Çok az istiyorsa listenin sonlarına koyabilir.
YKS de puan mi onemli siralama mi?​
Merkezi sınavların çoğunun amacı insanları sıralamak. Bu yüzden sıralama önemli. Puan sadece aynı yıl ile karşılaştırırsan iş yapar. Sıralama ile çok sağlıklı olmasa da farklı yıllarla karşılaştırma yapmak mantıklıdır.
Sıralamanın ne kadar üstünde tercih yapılmalı?​
İlk beş tercih kendi sıralamanızdan 1000 yukarı olmalıdır. Gelmeyen öğrenciler düşünülerek, siz tercih edilebilirsiniz. Altıncı ve on beşinci tercihler ise sıralamanıza denk yerler olmalıdır. Son beş tercih, sıralamanızdan düşük yerler olmalıdır.
 
ÖSYM'nin yerleştirme işlemlerini başarı sırasına göre gerçekleştirdiğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle, tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalıdır. Eğer aynı programı farklı sıralardaki tercihlerine yazan adaylar arasında bir tercih yapılacaksa, daha yüksek başarı sırasına sahip olan aday yerleştirilir. Dolayısıyla, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta başarı sıralamanızdır.

Tercihlerde sürprizlere karşı önlem almak için geniş bir aralıktan tercih yapmak önemli bir stratejidir. Özellikle eşit ağırlık ve sözel tercihlerinde beklenmedik sonuçlarla karşılaşabilmek mümkündür. Bu nedenle, tercih aralığınızı geniş tutarak 100 bininci sıradan 20, 30, 40 ve 50 binler arasından tercihler yapabilirsiniz. Ayrıca, 85-90 binlerden ve 110-120 binlerden de tercihler yaparak sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Üniversite tercihlerinde kaç bin üstü ve altında tercih yapılması gerektiği başarı sıranıza bağlı olarak değişebilir. Özellikle farklı puan türleriyle tercih yapacaksanız, her alandaki en çok istediğiniz bölüme göre tercih sıralamanızı yapmanız önemlidir.

Sıralama aralığını belirlerken istek sırasına göre hareket etmek önemlidir. Örneğin, yeni açılan bir bölümü tercih etmek istiyorsanız, en çok istediğiniz bölümleri önceki sıralara yazabilir ve sonraki sıralara yeni bölümü ekleyebilirsiniz. Böylece tercih listenizi isteğinize göre şekillendirebilirsiniz.

YKS sınavlarında puanın yanı sıra sıralamanın da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Merkezi sınavların genellikle amacı adayları sıralamaktır, bu nedenle sıralama da tercih yaparken önemli bir faktördür. Ayrıca, tercihlerinizi belirlerken ilk beş tercihin kendi sıralamanızdan 1000 yukarıda, altıncı ve on beşinci tercihlerin kendi sıralamanıza denk ve son beş tercihin ise kendi sıralamanızdan daha alt sıralarda olmasına dikkat etmeniz önerilir. Bu şekilde, tercihlerinizi daha stratejik bir şekilde yapabilir ve beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.
 
Geri
Üst