Terâvih namazı, Ramazan ayında Müslümanlar tarafından kılınan bir nafile (isteyerek yapılan) namazdır. Terâvih, Arapça kökenli bir kelimedir ve "dinlenmek, nefes almak" anlamına gelir. Bu namaz, Ramazan ayının ilk gününden itibaren bayrama kadar her gece camilerde cemaatle kılınır.
Terâvih namazı, İslam'ın beş vakit farz namazlarının dışında kalan bir nafile namazdır. İslam dininde nafile namazlar, farzlara ilave olarak yapılan ek ibadetlerdir ve Müslümanlara sevap kazandırır. Terâvih namazı da bu şekilde, ekstra bir ibadet olarak nitelendirilir.
Terâvih namazı, genellikle camilerde cemaatle kılınır ve farzedilen namazlardan farklı olarak ikiye ayrılır. Cemaat lideri veya imam tarafından okunan Kur'anı Kerim'in belli bir süre içerisinde tamamının okunmasıyla gerçekleştirilir. Genellikle her gece bir cüz veya daha fazla cüz okunur ve bu şekilde Ramazan ayı boyunca Kur'an'ın tamamı bitirilmiş olur.
Terâvih namazı, genellikle gece yarısından sonra veya yatsı namazından sonra kılınır. Namazlar genellikle ikişer rekât olarak kılınır ve rekâtlar arasında kısa bir süre mola verilerek dinlenilir. Cemaatle birlikte kılınan Terâvih namazı, sosyal bir ibadet olarak da kabul edilir ve Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirir.
Terâvih namazının kılınma şekli ve sayısı, farklı ülkelerde ve bölgelerde farklılıklar gösterebilir. Bazı camilerde 8 rekât, bazılarında ise 20 rekât olarak kılınır. Bu sayılar Kur'an'ın tamamını kısa sürede okumayı amaçladığı için değişiklik gösterebilir.
Terâvih namazı, Müslümanlar için Ramazan ayının önemli bir ibadetidir ve sevap kazandıran bir ibadet olarak kabul edilir. Bu namazı kılmak, Müslümanlar arasında yaygın bir uygulama olduğu gibi, ibadet yoluyla Allah'a yaklaşma ve manevi arınma amacı da taşır.