AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Teratom tumoru neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teratom tümörü neden olur?​

Teratomlar çocuklarda en sık rastlanan germ hücreli tümörlerdir. Bunlar bir veya birden fazla embiryonik germ yaprağından köken alırlar. Totipotansiyel hücrelerden kaynaklandıklarından sakrokoksigeal, gonadal, mediastinal, retroperitoneal, servikal ve intrakranial bölgelerde yerleşir.

Immature Teratoma ne demek?​

Teratomlar germ hücre tabakalarından köken alan ve birden fazla hücre tipi barındıran tümörlerdir. Teratomların iyi yada kötü huylu olmasını içerdikleri hücrelerin farklılaşma derecesine (Matür, immatür) bağlıdır. Matür Teratomlar iyi huylu, İmmatür Teratomlar ise kötü huyludur.
Iyi huylu teratom nedir?
İçi dolu, katı bir teratomda, sinir, kemik, bağırsak parçaları bulunabilir, bunlar genellikle kötü huyludur (habis). “Kistik teratom”da ise körelmiş çeşitli dokular (deri, diş, saç vs.) bulunabilir bunlar genellikle iyi huyludur.
Sakrokoksigeal teratom neden olur?
Hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği, hastalık hakkında genel bilgiler: Sakrokoksigeal teratom kuyruk sokumundaki kemikten (koksiks kemiği) köken alan doğumsal bir tümördür. Yaklaşık 35.000 canlı doğumda bir görülür ve genellikle hamilelik sırasında yapılan ultrasonografide doğum öncesi saptanır.

Teratom hangi yapının kalıntısından gelişir?​

Anne karnında embriyonik gelişme endoderm, ektoderm ve mezoderm adı verilen 3 ayrı germ hücrelerinden gelişir. Teratom bu üç germ hücre yaprağından köken alan bir tümördür. İnsan vücudunun tüm yapıları bu üç germ yaprağından geliştiğinden teratom vücudumuzun herhangi bir anatomik bölgesinde gelişebilir.

Teratom tekrarlar mı?​

Dermoid Kistler Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı? Dermoid kistlerin tekrarlama riski ortalama % 3 – 4 şeklindedir. Ancak dermoid kist ameliyatı olan kişilerin doktorun önerdiği aralıklarla kontrole gitmesi önemlidir. Dermoid kist tekrarlarsa ultrason muayenesinde ve radyolojik incelemelerde görülecektir.
Benign teratom nedir?
Teratomların içinde her türlü hücreye dönüşebilecek çeşitli hücre grupları düzensiz bir şekilde bulunur. Tümör benign (iyi huylu), malign (kötü huylu) veya olgunlaşmamış (kötü huylu olma potansiyeline sahip) tümörler olarak üçe ayrılır.
Benign kistik teratom nedir?
Matür kistik teratomlar, diğer adıyla dermoid kist- ler germ hücrelerinden köken alan ve üç germ taba- kasını da içerebilen kistik yapılardır. Tüm ovaryan tümörlerin %18’ini oluşturmakta ve en sık görülen benign over tümörü olarak kabul edilmektedirler (1).
Sakrokoksigeal teratom (SKT), yenidoğanlarda en sık karşılaşılan germ hücreli tümördür. Etyolojisi tam olarak bilinmeyen bu teratomların büyük boyutlara ulaşabilmesi, fazla kanlanması nedeniyle, operasyon esnasında cer- rahi ve anestezi yönetimi açısından sorunlara neden olabilmektedir.
Sıklık: Sakrokoksigeal teratomlar yenidoğan döneminde en sık görülen tümörlerdir. Teratomların %60-%70 i sakrokoksigeal bölgede yerleşirken, baş boyun bölgesinde, mediastende, gastrointestinal sistemde, vaginal ya da ovariyal yerleşimli olabilirler.
Teratom benign mi?
Nadiren sadece tek bir germ tabakasından gelişmiş tümörler de olabilir. Teratomların iyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olması içerdikleri hücre türlerinin farklılaşma derecesine (matür-immatür) bağlıdır. İmmatür teratomlar kötü huylu, matür teratomlar ise iyi huyludur.
Dermoid kist alındıktan sonra tekrarlar mı?
Dermoid kistlerin başarılı bir ameliyat sonrası tekrarlama oranı düşük olmakla birlikte imkansız değildir. Özellikle ameliyat sırasında kist yırtıldıysa yada kist kapsülünden bir bölüm yumurtalıkta kaldıysa tekrarlama oranı artar. Ayrıca ameliyattan sonra diğer yumurtalıkta da dermoid kist tekrarlayabilir.
 
Geri
Üst