AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Teratojenik ilaclar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teratojenik ilaçlar nelerdir?​

Teratojenik etkili ilaçlar Anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri Antibiotikler Antikanser ilaçlar Antikoagülanlar Antikonvülsanlar Antitroid ilaçlar Benzodiazepinler Oral kontraseptifler Testesteron ve anabolik steroidler …

Hamile iken hangi ilaçlar kullanılmaz?​

Uzmanlar, gebelik süresince hekim bilgisi olmadan ilaç kullanımından kaçınılması, parasetamol içerikli ağrı kesicilerin alınması, sentetik östrojenden uzak durulması, yüksek doz vitamin A, lityum, warfarin, fenitoin ve valproik asit içerikli ilaçların kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Hamile kadın hangi ilaç kullanabilir mi?
Salisilatlar (aspirin) ve parasetamol (asetaminofen) hamilelerin en sık kullandıkları ilaçlardandır. Bunlardan parasetamol (asetaminofen diğer adıdır, minoset, parol) gebelikte kullanılabilecek en güvenli ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçtır.

İlaç kategorilerinden hangisi gebe kadına veya gebe kalma olasılığı bulunanlarda kullanılmaz?​

X kategorisindeki ilaçlar, hamilelerde ve hamile kalma olasılığı bulunanlarda kontrendikedirler ve hiçbir şekilde kullanılmamalıdırlar.

Teratojen nedir örnek?​

Gebelikte teratojen madde “maruz kalınması durumunda bebekte yapısal bozukluk yaratarak zarar veren etken” anlamına gelir. Bu etkenler gebelikte kullanılan çeşitli ilaçlar, gebelikte maruz kalınan radyasyon (röntgen ışınları ve radyoaktif maddeler) ve çeşitli mikroorganizmalardır (virüs, parazit gibi).
Gebelikte boyunca hangi ilaçlar kullanılır?
Gebelikte folik asit ve demir içerikli ilaçlar kullanılabilir. Hamilelik döneminde genellikle mide bulantılarını hafifletmek için bulantı ilaçları, ağrı kesici ve kabızlığı önleyici ilaçların kullanımı çok tercih edilmektedir.
Fetüs üzerinde direkt etkili olan aşırı doz ilaçlar, doğum kusurlarına yol açabilir. İlaçlar kan damarlarını daraltabilir. Bu durum plasentanın işlevini değiştirmesine yol açabilir. Hamilelikte kullanılan ilaçlar, rahim kasılmalarına neden olabilir ve erken doğumu tetikleyebilir.
Gebelikte teratojen madde “maruz kalınması durumunda bebekte yapısal bozukluk yaratarak zarar veren etken” anlamına gelir. Teratojen etkenler gebelik esnasında anne adayının maruz kalması durumunda bebeği etkileyerek bebekte kalıcı bir şekil ya da işlev bozukluğuna neden olduğu bilinen etkenler ya da maddelerdir.
 
Geri
Üst