AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Terapist unvani nasil alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Terapist ünvanı nasıl alınır?​

Nasıl Terapist Olunur? Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Çeşitli enstitü ve üniversitelerin Psikoterapi eğitim programları mevcuttur. Bu programlara katılarak eğitim alınabilir.

Psikolog aileme anlatır mı?​

Bir psikologa gittiğinizi arkadaşlarınıza ya da aile üyelerinize söylemeyi tercih edebilirsiniz. Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.

Anksiyete atanmaya engel mi?​

Anksiyete atanmaya engel mi?
657 sayılı Kanunun 48. maddesine göre akıl hastalığı olarak ifade edilen psikolojik rahatsızlıklar engelli statüsünde personel alımlarında bir sorun oluşturmamaktadır.

Terapist maaşları ne kadar?​

Terapist maaşları ne kadar?
Devlette bir terapistin aldığı en düşük maaş 2500 – 3000 TL arasındadır. Bir psikoloğun aylık ortalama kazancı 4000 – 5000 TL arasında değişiyor. Özel bir klinikte terapistlik yapan psikologların aldıkları en yüksek maaş ise 5000 – 6000 TL arasındadır.

Terapist Doktor mudur?​

Psikolog ne demektir, bu unvan kimlere verilir, psikologlar doktor mudur? Psikolog, Türkiye’de dört yıllık bir psikoloji bölümünü bitiren kimseye denir. Psikoloji bölümü tıpla ilgili bir bölüm olmadığı psikologlar “tıp doktoru” değillerdir. Dört yıllık psikoloji bölümünü bitiren psikolog, “bilim doktoru” da değildir.

Akıl hastalığı memuriyete engel mi?​

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesine göre Devlet memuru olarak atanacakların görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmaması zorunludur. Bu koşulu taşımayan adaylar memur olarak atanamayacak, memuriyette iken bu koşulu kaybedenlerin ise görevlerine son verilebilecektir.

Bipolar bozukluğu olanlar memur olabilir mi?​

Bipolar bozukluğu olanlar memur olabilir mi?
S9: Bipolar bozukluk tedavisi gören kişiler istediği her mesleği seçebilir mi, devlet memuru olabilir mi? C9: Bipolar hastalar mevzuat gereği polis, subay, pilot, kaptan vs. mesleklerini yapamazlar. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değildir, çalışacağı işe bağlıdır.

Mesleki terapist ne demek?​

Mesleki terapist ne demek?
Meslek Terapisti, hastalanan ve yaralanan çalışanın işe uyum sürecini hızlandırmaya yardım eden kişidir.

Bir terapist nasıl olmalı?​

İyi bir terapist kalıplarından sıyrılmış, mutluluk ve iç barış yolları açık, KENDİ GİBİ DAVRANAN bir kişi olmalıdır. Kendini doğasında olmayan bir şeye zorlayan tavır ve davranışlarını yapmacık, dar kalıplara sokan bir psikoterapist danışanla samimiyet ve güvene dayalı bir ortam yaratamaz.

Psikologlar arkadaşlarına terapi yapabilir mi?​

Psikolog neden arkadaşlarına ve akrabalarına terapi yapamaz? 🔅 Psikolog ve danışan arasında sadece görüşme odasında terapötik bir ilişki kurulur ve burada devam ettirilir, bu ilişki iyileşmenin önemli bir parçasıdır.

Kim terapist olabilir?​

Kim terapist olabilir?
Fen – Edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünden mezun olanlar terapist olabilir. Kliniklerde terapist ve mahkemelerde adli psikolog olmak içinse yüksek lisans yapmak şarttır. Psikiyatrist ve psiko-terapist olmak içinse yerine getirilmesi gereken şartlar farklıdır.

Kimler terapist olamaz?​

Kimler terapist olamaz?
Mesleki standartlara göre, sadece tıp, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik eğitimi almış fakat bu eğitimi psikoterapist olabilmek için gerekliliği öngörülen eğitimlerle bir üst seviyeye yükseltmemiş, dolayısıyla psikoterapi üzerine uzmanlaşmamış kişiler terapi desteği vermemelidir.

Ergoterapi neden gerekli?​

Ergoterapi başta otizm, epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi psikiyatrik hastalıklar olmak üzere farklı birçok hastalığın da tedavisinde başvurulan; sağlığın ve refahın artırılmasını amaç edinen danışan merkezli bir sağlık mesleğidir.

Iş ve uğraşı terapisi kaç yıllık?​

Üniversite Sayısı: İş ve Uğraşı Terapisi bölümü toplam 10 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.

Nasıl terapist seçilir?​

Nasıl terapist seçilir?
Danışanın tercihi ve kendini rahat hissetmesi: Danışanın kendini süreç boyunca kendisini en rahat hissedebileceği şekilde; kişiliğine, kimliğine, etnik kökenine, cinsiyetine, cinsel yönelimine, ırkına, dini inanışına ve kişiliğinin farklı yönlerine saygı gösterebilecek bir terapist seçme özgürlüğü.

Klinik psikologlar hastanede çalışabilir mi?​

Klinik psikologlar hastanede çalışabilir mi?
Psikologlar genellikle sağlık, eğitim, akademik, araştırma-geliştirme, danışmanlık merkezleri, rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, özel eğitim merkezleri, hastaneler, hapishaneler, çocuk mahkemeleri gibi alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurum ve …

Psikoloji öğrencisi nerelerde staj yapabilir?​

Özel danışmanlık merkezleri, hastaneler, adliye, şirketler, insan kaynakları departmanları ve daha birçok alanda psikoloji stajyer fırsatı bulunabilir.

Terapist kimlere terapi yapamaz?​

Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler. Danışanın kendini yönlendirebilecek farkındalığa erişmesini sağlarlar. Psikologlar tanıdıklarına danışmanlık veya terapi yapamaz.

Psikoloji okumadan terapist olunur mu?​

Psikoloji okumadan terapist olunur mu?
Fen – Edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünden mezun olanlar terapist olabilir. Kliniklerde terapist ve mahkemelerde adli psikolog olmak içinse yüksek lisans yapmak şarttır.

Terapist ilaç yazar mı?​

Terapist ilaç yazar mı?
Psikologlar zaman zaman psikiyatristler ile karıştırılır. Psikologlar psikoterapi ve psikolojik danışmanlık alanlarında çalışırlar. Psikiyatristler ise genel olarak ilaç tedavisi uygularlar. Psikologların ilaç yazma yetkileri yoktur.
 
Terapist olabilmek için genellikle üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli enstitü ve üniversitelerin Psikoterapi eğitim programlarına katılarak da eğitim alınabilir. Terapistler genellikle danışanlarına psikoterapi yapar ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunarlar.

Psikologlar genellikle danışanlarının gizliliğine büyük önem verirler ve danışanların izni olmadan bilgi paylaşmazlar. Danışanlar, psikologlarına güvenebilir ve endişelerini açıkça dile getirebilirler. Psikologlar tarafından verilen terapinin gizliliğine saygı duyulur.

Anksiyete, devlet memuru olmaya engel teşkil etmez. 657 sayılı Kanunun 48. maddesine göre, akıl hastalığı olarak ifade edilen psikolojik rahatsızlıklar, engelli statüsünde personel alımlarında bir sorun oluşturmamaktadır.

Terapistlerin maaşlarına gelince, devlette bir terapistin aldığı en düşük maaş genellikle 2500 – 3000 TL arasında olabilir. Özel bir klinikte terapistlik yapan psikologların aldığı en yüksek maaş ise 5000 – 6000 TL arasında değişebilir.

Psikologlar genellikle tıp doktoru değildirler. Türkiye'de dört yıllık psikoloji bölümünü bitiren kişilere psikolog denir. Psikologlar tıpla ilgili bir bölüm olmadığı için "tıp doktoru" veya "bilim doktoru" unvanına sahip değillerdir.

Psikologlar, tanıdıklarına terapi yapmazlar çünkü bu terapötik ilişkiyi etkileyebilir. Bir psikolog, etik kurallar gereği danışanları arasında ayrım yapmamalı ve objektif olmalıdır. Psikoterapi pratiklerinin gizliliğine ve etik ilkelerine saygı gösterilmesi önemlidir.

Ergoterapi, sağlığın ve refahın artırılmasını amaçlayan danışan merkezli bir sağlık mesleğidir ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Iş ve uğraşı terapisi ise genellikle 2 yıllık bir programdır ve farklı üniversitelerde bu programı okuyabilirsiniz.

Terapist seçerken danışanın tercihlerini ve rahat hissetmesini ön planda tutmak önemlidir. Bir terapistin, danışanın kişiliği, kültürel farklılıkları ve tercihlerine saygı göstermesi gerekmektedir.

Son olarak, terapistlerin ilaç yazma yetkileri genellikle yoktur. Psikologlar genellikle psikoterapi ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunarlar, ilaç tedavisi uygulama yetkileri genellikle psikiyatristlere aittir.
 
Geri
Üst