SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Terapi Nedir?
Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici olarak uygulanabilir. Hangi terapinin uygulanacağı, terapinin ne kadar süreceği kişinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir.
Uzman bir psikoterapist ya da psikolojik danışman ile konuşup destek almak kendinizi keşfedip duygu durumunuzu kavramanıza ve içsel değişimlerinizi fark etmenize yardımcı olacaktır. Hayattaki hedeflerinizi, isteklerinizi, amaçlarınızı belirleyerek netleştirebilir ve yaşam kalitenizin artmasını sağlayabilirsiniz.
Kişisel problemlerimizi bir başkasına açıkça anlatma düşüncesi ilk başta birçok kişi için zor olsa da yaşamınızı ve sağlığınızı derinden etkileyen konular hakkında uzman psikoterapistlerden alacağınız yönlendirmelerin pozitif etkileriyle problemlerinizle çok daha kolay başa çıkabilirsiniz. Terapi ayrıca kendinizi duygusal olarak rahatlamanıza, bir uzman tarafından dinlenip anlaşıldığınızı, desteklendiğinizi hissetmenize de yardımcı olacaktır.
Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Kristal Psikolojik Danışmanlık, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.
Terapinin Faydaları Nelerdir?
Terapi kişilerin;
Zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hissetmelerine
Gelişimlerine engel olan davranışları değiştirmelerine
Kendileriyle ilgili mevcut olan olumsuz düşünce kalıplarını irdelemelerine
Geçmişten gelen acıları dindirmelerine
İletişim ve ilişki kurma yetkinliklerini geliştirmelerine
Gelecek ile ilgili hedeflerini belirlemelerine
Özgüvenlerini arttırmalarına
Mental sağlık sorunlarının getirdiği semptomlarla baş etmelerine
Korku, öfke, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilmelerine
Problem çözme yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olur.
Terapi Ne Zaman Alınmalı?
Yaşadığınız ruh hali, günlük yaşamın akışında sorunlara neden oluyorsa, kendinizi kötü hissediyor ve içinde bulunduğunuz duruma çözüm bulmakta zorlanıyorsanız bir uzmandan terapi alma zamanınız gelmiş olabilir. Süreklilik kazanmış olumsuz düşünceler, negatif duygular, kaygılı ruh hali, davranışları kontrol etmekte zorlanma ve hatta ağrı ya da yorgunluk gibi bedensel bir his bile terapi almanız gerektiğinin işareti olabilir.
Bu tarz şikayetlerin olduğu durumlarda terapiye gitmeden önce belirtilerin şiddetlenmesi beklenmemeli, hızlı bir şekilde çözüm odaklı harekete geçilmelidir. Sürekli mutsuz hissediyorsanız ya da sorunlarınızla baş etmekte zorlanıyorsanız terapiye başvurmak en doğru çözüm olabilir.
Birçok insan içinde bulunduğu olumsuz ruh haline karşın terapi almaktan kaçınabilir. Bu durumun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Çevresi tarafından, “akıl sağlığını kaybetmiş” biri olarak damgalanmaktan çekinme,
Geçmiş hakkında konuşmak istememe,
Kendi yanlışlarıyla yüzleşmekten kaçınma,
Birisine kendini açmaktan ve terapide paylaştıklarının gizli kalmayacağından korkma,
Maddi olarak terapiyi karşılayamama.
Psikolojik bir desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey bir adım atmaktır. Unutulmamalıdır ki psikologlar tamamen gizlilik prensibinde çalışır ve hasta gizliliğini korumak en önemli ilkelerinden biridir. Psikolojik bir rahatsızlık olduğunda terapi almamak için utanma, çekinme ve çevreden gelecek tepkilerden korkma gibi yukarıda saydığımız durumlar öne sürülür. Ancak psikolojik rahatsızlıklar, fiziksel rahatsızlıklar gibi normal olup mutlaka tedavi edilmelidir. Günümüzde pek çok kişinin çevre tepkilerinden dolayı bu meslek gruplarına başvurmadığını görsek de böyle bir durumda durumunuzun daha kötüye gidebileceğini unutmamanız gerekir.
Terapiden Ne Beklemeliyim?
Destek almak istediğiniz konuya ve kişisel durumunuza göre terapi kısa süreli ya da uzun süreli olarak uygulanabilir. Terapist görüşmeleri genellikle haftada bir kez, elli dakika olarak gerçekleştirilir ancak kişisel ihtiyaçlara ve terapistinizin yönlendirmelerine göre görüşme araları sıklaştırılabilir ya da uzatılabilir. İlk görüşmede amaç psikoterapistin sizi tanıması ve en verimli tedavi yöntemine karar verilmesi olacaktır.
Terapi görüşmelerinde kendinizi güvende ve anlaşılıyor hissetmeniz son derece önemlidir. Bu nedenle terapistinizi seçerken hangi özelliklerin sizi daha rahat hissettireceğine karar vermenizde fayda olacaktır. Örneğin psikoterapistinizin;
Erkek ya da kadın olması
Yaşça sizden büyük ya da küçük olması
Kültürel geçmişinin sizinle benzer özelliklerde olması
İletişim biçiminin resmi ya da arkadaşça olması gibi sizin için önemli olan kriterleri belirlemeniz ve seçiminizi bu yönde yapmanız daha verimli olabilir.
Terapiyle amaçlanan değişimlere ulaşmak zaman alabilir. Ancak doğru yöntemlerle uygulanan psikolojik destek çalışmalarıyla yaşamla mücadele etmek için gereken yeteneklerinizi geliştirebilir, ilişkilerinizi ve kişisel problemlerinizi düzeltme yolunda büyük adımlar atabilirsiniz. Ancak doğru yöntemlerle uygulanan psikolojik destek çalışmalarıyla yaşamla mücadele etmek için gereken yeteneklerinizi geliştirebilir, ilişkilerinizi ve kişisel problemlerinizi düzeltme yolunda büyük adımlar atabilirsiniz.
Terapiden En Yüksek Faydayı Almak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Terapinin başarılı olabilmesi için gereken en önemli noktalardan biri terapistiniz ile kurduğunuz ilişkinin verimli bir partnerlik oluşturabilmesidir. Terapi sürecinden en verimli şekilde faydalanabilmek için;
Terapistinize terapiden beklentinizi açıkça söyleyin. Sizin için en önemli olan sonuçların neler olduğuna karar verin.
Açık görüşlü olun. Yaşam kalitenizi artırabilecek yeni düşünce ve davranış biçimlerini denemeye istekli olun. Değişim zordur, hepimiz değişime direnç gösteririz. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için değiştirmeniz gereken süreçler karşısında korkmayın, cesur olun.
İlerleme kaydedemediğinizi düşünüyorsanız bunu mutlaka psikoloğunuz ile paylaşın.
Konusunda uzman bir psikolog süreci en verimli şekilde değerlendirebilmek için gereken adımları atacaktır. Eğer kendinizi yine de rahat hissetmiyorsanız farklı bir uzman ile görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Dürüst olun. Eğer resmin tamamını, açıkça anlatmazsanız terapistiniz size yardımcı olamaz.
Gerçekten “iyi” değilseniz, “iyiyim” demeyin!
Terapinizi eve taşıyın. Terapide görüştüğünüz konularla, terapistinizin yönlendirmeleriyle ilgili bir günlük tutmayı düşünebilirsiniz. Terapide öğrendiğiniz teknikleri günlük yaşamınızda uygulamaya çalışın.
Online Terapiyi Deneyin!. Özellikle programınızın yoğun olduğu ya da evden çıkmak istemediğiniz zamanlarda terapistiniz ile görüşmenin ve aklınıza takılanları paylaşmanın en konforlu yolu online terapidir. Kendinizi yalnız hissetmeyin!
Terapi Ne Kadar Sürer?
Kişisel terapi seansları ortalama olarak 45 ile 60 dakika arasında sürer. Seansların hangi ne sıklıkla gerçekleştiği ve ne kadar süre terapi alınması gerektiği ise birçok farklı değişkene bağlıdır. Bazı psikolojik durumlarda sadece birkaç hafta süren seanslar ile sonuca ulaşmak mümkünken, kronikleşen durumlarda bu süreç çok daha uzun sürebilir. Birçok vakada kişinin olumlu bir sonuç alabilmesi için bir yıldan daha uzun bir süre gerekebilir. Kişinin terapi alma süresini belirleyen temel etkenler şu şekildedir;
Terapi alan kişinin psikolojik hastalığı ve bu hastalığın şiddeti,
Kişinin terapi almasına neden olan sorunu yaşadığı süre,
Yaşanan sorunun günlük yaşamı ne kadar etkilediği,
Terapi alan kişinin sürece verdiği tepki ve ne kadar hızlı iyileştiği,
Finansal sınırlamalar
Eğer siz de problemlerinizle tek başınıza savaşmaktan yorulduysanız Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezinde alanında uzman psikologlarımızla dilediğiniz zaman görüşebilir, hayatınızı iyileştirecek bir terapi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Terapi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Terapi ne zaman biter?
Eğer terapi veren uzman seanslardan verim alınamadığına ya da terapiye gelen kişinin artık seanslara ihtiyacı olmadığına karar verirse terapi sonlanır.
Terapi ücretleri ne kadar?
Terapi almak için ekonomik olarak da bu sürece hazır olmak gerekir. Çünkü yarım bırakılan süreçler çok daha kötü sonuçlara sebep olabilir. Seans ücretleri Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezinde 2023 yılı itibariyle, herkesin psikolojik desteğe ulaşması ilkesini göz önünde bulundurarak 300-500 TL arası değişmekle birlikte, online terapide çok daha uygun seçeneklere ulaşmak mümkündür.
Terapide ne konuşulur?
Terapi boyunca kişiyi mutsuz, huzursuz eden durumlar; bir sorun olduğunu düşündüğü duygu ve davranışlar üzerinde konuşulur.
Terapinin riskleri nelerdir?
Terapide ciddi bir risk yoktur ancak kötü hissettiren deneyimleri ve duyguları konuşmak kişiyi ilk aşamada rahatsız edebilir. Terapi, kaçınılan bazı durumlarla yüzleşmeyi de gerektirebilir. Bu da geçici bir strese neden olabilir.
Terapist nasıl bulunur?
Doğru ismi bulmak için en iyi yöntem terapistle konuşmaktır. Eğer sizi anlayabildiğini düşündüğünüz terapist bulmanız önemlidir. Terapi ilişkisi içerisinde tüm rahatsızlıklarınızı dile getirebildiğiniz bir kişiyi seçmek ilk yapacağınız etkendir. Bir diğer yöntem, terapiye giden ve verim alan kişilerden öneri almaktır. Ayrıca, internet üzerinden araştırarak da iyi bir terapist bulunabilir. Kişinin aldığı eğitimler ve ne kadar süredir çalıştığı bilgileri önemlidir.
Psikoterapist Furkan BAYRAM
Psikoterapist Büşra UYSAL
Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir tedavi gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici olarak uygulanabilir. Hangi terapinin uygulanacağı, terapinin ne kadar süreceği kişinin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir.
Uzman bir psikoterapist ya da psikolojik danışman ile konuşup destek almak kendinizi keşfedip duygu durumunuzu kavramanıza ve içsel değişimlerinizi fark etmenize yardımcı olacaktır. Hayattaki hedeflerinizi, isteklerinizi, amaçlarınızı belirleyerek netleştirebilir ve yaşam kalitenizin artmasını sağlayabilirsiniz.
Kişisel problemlerimizi bir başkasına açıkça anlatma düşüncesi ilk başta birçok kişi için zor olsa da yaşamınızı ve sağlığınızı derinden etkileyen konular hakkında uzman psikoterapistlerden alacağınız yönlendirmelerin pozitif etkileriyle problemlerinizle çok daha kolay başa çıkabilirsiniz. Terapi ayrıca kendinizi duygusal olarak rahatlamanıza, bir uzman tarafından dinlenip anlaşıldığınızı, desteklendiğinizi hissetmenize de yardımcı olacaktır.
Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Kristal Psikolojik Danışmanlık, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.
Terapinin Faydaları Nelerdir?
Terapi kişilerin;
Zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hissetmelerine
Gelişimlerine engel olan davranışları değiştirmelerine
Kendileriyle ilgili mevcut olan olumsuz düşünce kalıplarını irdelemelerine
Geçmişten gelen acıları dindirmelerine
İletişim ve ilişki kurma yetkinliklerini geliştirmelerine
Gelecek ile ilgili hedeflerini belirlemelerine
Özgüvenlerini arttırmalarına
Mental sağlık sorunlarının getirdiği semptomlarla baş etmelerine
Korku, öfke, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilmelerine
Problem çözme yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olur.
Terapi Ne Zaman Alınmalı?
Yaşadığınız ruh hali, günlük yaşamın akışında sorunlara neden oluyorsa, kendinizi kötü hissediyor ve içinde bulunduğunuz duruma çözüm bulmakta zorlanıyorsanız bir uzmandan terapi alma zamanınız gelmiş olabilir. Süreklilik kazanmış olumsuz düşünceler, negatif duygular, kaygılı ruh hali, davranışları kontrol etmekte zorlanma ve hatta ağrı ya da yorgunluk gibi bedensel bir his bile terapi almanız gerektiğinin işareti olabilir.
Bu tarz şikayetlerin olduğu durumlarda terapiye gitmeden önce belirtilerin şiddetlenmesi beklenmemeli, hızlı bir şekilde çözüm odaklı harekete geçilmelidir. Sürekli mutsuz hissediyorsanız ya da sorunlarınızla baş etmekte zorlanıyorsanız terapiye başvurmak en doğru çözüm olabilir.
Birçok insan içinde bulunduğu olumsuz ruh haline karşın terapi almaktan kaçınabilir. Bu durumun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Çevresi tarafından, “akıl sağlığını kaybetmiş” biri olarak damgalanmaktan çekinme,
Geçmiş hakkında konuşmak istememe,
Kendi yanlışlarıyla yüzleşmekten kaçınma,
Birisine kendini açmaktan ve terapide paylaştıklarının gizli kalmayacağından korkma,
Maddi olarak terapiyi karşılayamama.
Psikolojik bir desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey bir adım atmaktır. Unutulmamalıdır ki psikologlar tamamen gizlilik prensibinde çalışır ve hasta gizliliğini korumak en önemli ilkelerinden biridir. Psikolojik bir rahatsızlık olduğunda terapi almamak için utanma, çekinme ve çevreden gelecek tepkilerden korkma gibi yukarıda saydığımız durumlar öne sürülür. Ancak psikolojik rahatsızlıklar, fiziksel rahatsızlıklar gibi normal olup mutlaka tedavi edilmelidir. Günümüzde pek çok kişinin çevre tepkilerinden dolayı bu meslek gruplarına başvurmadığını görsek de böyle bir durumda durumunuzun daha kötüye gidebileceğini unutmamanız gerekir.
Terapiden Ne Beklemeliyim?
Destek almak istediğiniz konuya ve kişisel durumunuza göre terapi kısa süreli ya da uzun süreli olarak uygulanabilir. Terapist görüşmeleri genellikle haftada bir kez, elli dakika olarak gerçekleştirilir ancak kişisel ihtiyaçlara ve terapistinizin yönlendirmelerine göre görüşme araları sıklaştırılabilir ya da uzatılabilir. İlk görüşmede amaç psikoterapistin sizi tanıması ve en verimli tedavi yöntemine karar verilmesi olacaktır.
Terapi görüşmelerinde kendinizi güvende ve anlaşılıyor hissetmeniz son derece önemlidir. Bu nedenle terapistinizi seçerken hangi özelliklerin sizi daha rahat hissettireceğine karar vermenizde fayda olacaktır. Örneğin psikoterapistinizin;
Erkek ya da kadın olması
Yaşça sizden büyük ya da küçük olması
Kültürel geçmişinin sizinle benzer özelliklerde olması
İletişim biçiminin resmi ya da arkadaşça olması gibi sizin için önemli olan kriterleri belirlemeniz ve seçiminizi bu yönde yapmanız daha verimli olabilir.
Terapiyle amaçlanan değişimlere ulaşmak zaman alabilir. Ancak doğru yöntemlerle uygulanan psikolojik destek çalışmalarıyla yaşamla mücadele etmek için gereken yeteneklerinizi geliştirebilir, ilişkilerinizi ve kişisel problemlerinizi düzeltme yolunda büyük adımlar atabilirsiniz. Ancak doğru yöntemlerle uygulanan psikolojik destek çalışmalarıyla yaşamla mücadele etmek için gereken yeteneklerinizi geliştirebilir, ilişkilerinizi ve kişisel problemlerinizi düzeltme yolunda büyük adımlar atabilirsiniz.
Terapiden En Yüksek Faydayı Almak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Terapinin başarılı olabilmesi için gereken en önemli noktalardan biri terapistiniz ile kurduğunuz ilişkinin verimli bir partnerlik oluşturabilmesidir. Terapi sürecinden en verimli şekilde faydalanabilmek için;
Terapistinize terapiden beklentinizi açıkça söyleyin. Sizin için en önemli olan sonuçların neler olduğuna karar verin.
Açık görüşlü olun. Yaşam kalitenizi artırabilecek yeni düşünce ve davranış biçimlerini denemeye istekli olun. Değişim zordur, hepimiz değişime direnç gösteririz. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için değiştirmeniz gereken süreçler karşısında korkmayın, cesur olun.
İlerleme kaydedemediğinizi düşünüyorsanız bunu mutlaka psikoloğunuz ile paylaşın.
Konusunda uzman bir psikolog süreci en verimli şekilde değerlendirebilmek için gereken adımları atacaktır. Eğer kendinizi yine de rahat hissetmiyorsanız farklı bir uzman ile görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Dürüst olun. Eğer resmin tamamını, açıkça anlatmazsanız terapistiniz size yardımcı olamaz.
Gerçekten “iyi” değilseniz, “iyiyim” demeyin!
Terapinizi eve taşıyın. Terapide görüştüğünüz konularla, terapistinizin yönlendirmeleriyle ilgili bir günlük tutmayı düşünebilirsiniz. Terapide öğrendiğiniz teknikleri günlük yaşamınızda uygulamaya çalışın.
Online Terapiyi Deneyin!. Özellikle programınızın yoğun olduğu ya da evden çıkmak istemediğiniz zamanlarda terapistiniz ile görüşmenin ve aklınıza takılanları paylaşmanın en konforlu yolu online terapidir. Kendinizi yalnız hissetmeyin!
Terapi Ne Kadar Sürer?
Kişisel terapi seansları ortalama olarak 45 ile 60 dakika arasında sürer. Seansların hangi ne sıklıkla gerçekleştiği ve ne kadar süre terapi alınması gerektiği ise birçok farklı değişkene bağlıdır. Bazı psikolojik durumlarda sadece birkaç hafta süren seanslar ile sonuca ulaşmak mümkünken, kronikleşen durumlarda bu süreç çok daha uzun sürebilir. Birçok vakada kişinin olumlu bir sonuç alabilmesi için bir yıldan daha uzun bir süre gerekebilir. Kişinin terapi alma süresini belirleyen temel etkenler şu şekildedir;
Terapi alan kişinin psikolojik hastalığı ve bu hastalığın şiddeti,
Kişinin terapi almasına neden olan sorunu yaşadığı süre,
Yaşanan sorunun günlük yaşamı ne kadar etkilediği,
Terapi alan kişinin sürece verdiği tepki ve ne kadar hızlı iyileştiği,
Finansal sınırlamalar
Eğer siz de problemlerinizle tek başınıza savaşmaktan yorulduysanız Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezinde alanında uzman psikologlarımızla dilediğiniz zaman görüşebilir, hayatınızı iyileştirecek bir terapi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Terapi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Terapi ne zaman biter?
Eğer terapi veren uzman seanslardan verim alınamadığına ya da terapiye gelen kişinin artık seanslara ihtiyacı olmadığına karar verirse terapi sonlanır.
Terapi ücretleri ne kadar?
Terapi almak için ekonomik olarak da bu sürece hazır olmak gerekir. Çünkü yarım bırakılan süreçler çok daha kötü sonuçlara sebep olabilir. Seans ücretleri Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezinde 2023 yılı itibariyle, herkesin psikolojik desteğe ulaşması ilkesini göz önünde bulundurarak 300-500 TL arası değişmekle birlikte, online terapide çok daha uygun seçeneklere ulaşmak mümkündür.
Terapide ne konuşulur?
Terapi boyunca kişiyi mutsuz, huzursuz eden durumlar; bir sorun olduğunu düşündüğü duygu ve davranışlar üzerinde konuşulur.
Terapinin riskleri nelerdir?
Terapide ciddi bir risk yoktur ancak kötü hissettiren deneyimleri ve duyguları konuşmak kişiyi ilk aşamada rahatsız edebilir. Terapi, kaçınılan bazı durumlarla yüzleşmeyi de gerektirebilir. Bu da geçici bir strese neden olabilir.
Terapist nasıl bulunur?
Doğru ismi bulmak için en iyi yöntem terapistle konuşmaktır. Eğer sizi anlayabildiğini düşündüğünüz terapist bulmanız önemlidir. Terapi ilişkisi içerisinde tüm rahatsızlıklarınızı dile getirebildiğiniz bir kişiyi seçmek ilk yapacağınız etkendir. Bir diğer yöntem, terapiye giden ve verim alan kişilerden öneri almaktır. Ayrıca, internet üzerinden araştırarak da iyi bir terapist bulunabilir. Kişinin aldığı eğitimler ve ne kadar süredir çalıştığı bilgileri önemlidir.
Psikoterapist Furkan BAYRAM
Psikoterapist Büşra UYSAL
Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezi