AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ter bezlerinin gorevi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ter bezlerinin gorevi nedir?​

Ter Bezleri. Terleme fizyolojisi temel olarak vücut ısının düzenlenmesinde görev almaktadır. Terleme ısı düzenlemesi dışında; Avuç içi ve ayak tabanında terleme ile objelerin kavranmasını kolaylaştırmaktadır.

Ter bezi hastalıkları nelerdir?​

Aşırı terleme nedeniyle dermatoloji polikliniklerine başvuran hastaların çoğu bu alt grupta yer almaktadır ve daha çok avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemesinden yakınırlar….Hiperhidroz (Aşırı Terleme)
Ter basması neden olur?
Aşırı terlemeye çoğunlukla hormonal hastalıklar neden olur. Terleme metabolizmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığından özellikle vücut metabolizmasını hızlandıran hastalıklar öncelikle araştırılmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalışması yani hipertiroidi en sık aşırı terlemeye neden olan sistemik hastalıktır.
Ter bezleri alınır mı?
Aşırı terleyen kişilere terleme tedavisi yapılarak ter bezleri kontrol altına alınabilir. Terleme tedavisi için botoks uygulaması tercih ediliyor. Sadece 10 dakika süren botoks uygulaması sayesinde aşırı terleyen bölgedeki sinir iletimi geçici bir süre ile durdurulur.

Ter bezleri nasıl çalışır?​

Vücut sıcaklığı bir nedene bağlı olarak artarsa termostat gibi çalışan ısı düzenleme merkezi sempatik sinirler yoluyla ter bezlerine sinyal gönderir ve ter bezlerini çalıştırır. Ter bezlerinden atılan ter; deriden sıcaklık alarak buharlaşır ve klima gibi vücudu soğutur.

Ter bezleri tıkanırsa ne olur?​

Ter bezleri tıkandığında, ter dışarıya atılamaz ve deri altında birikim yapmaya başlar. Bebeklerde sık yıkanma, ateşli hastalık geçirme ve çok kalın giyinme ile ortaya çıkabilir.
Ter bezi olmazsa ne olur?
Ter bezlerinin yeteri kadar gelişmemesi sonucu oluşabilir. Bu durumda vücut ısısını ayarlama mekanizması bozulur. Vücudun toksik atıkları yeteri kadar temizlenmez. Ani vücut ısısı yükselmeleri olur.
Gece ter basması neden olur?
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
 
Geri
Üst