Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Teorik hesaplama nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teorik hesaplama nedir?​

Teorik fiyat, spot fiyatın üzerine taşıma maliyetlerinin eklenmesi ile ürününü vadeli fiyatının olması gereken değerini bulmaya yarayan bir hesaplama yöntemidir. Dolayısıyla Teorik fiyat, bir vadeli ürünün pahalı mı ucuz mu olduğunu ölçümlemek için kullanılan değerleme fiyatı olarak da gösterilebilir.

Dirençlerin kaç Ohm olduğunu nasıl anlarız?​

Dirençlerin kaç Ohm olduğunu nasıl anlarız?
Bu renklerin karşılık geldiği rakamlar yan yana konur ve çarpan rengi ile çarpılarak direncin değeri bulunur. Sayı değeri olarak kahverengi 1, Siyah 0 olduğuna göre sayı değeri 10, çarpan rengi olan 3. Renk kırmızı olduğuna göre çarpan değeri 100′dür. Bu durumda direncin değeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm’dur.

Pratikte kullanılan dirençlerin tolerans değerleri nedir?​

Pratikte kullanılan dirençlerin tolerans değerleri nedir?
Direncin tolerans değeri, üretim hataları nedeniyle direnç değerinin üzerinde yazılı olan değerden yüzde kaç farklı olabileceğini gösterir. Örneğin, 100’luk bir direncin toleransı ±%5 ise, direncin değeri büyük bir olasılıkla 95 ile 105 Ω arasındır.

Teorik fiyat nasıl hesaplanır?​

- Vadeli işlem nedir?
- Spot piyasa nedir?
- Teorik fiyat nedir?
- Teorik fiyat nasıl hesaplanır? Teorik Fiyat = Dayanak Varlık Spot Fiyatı x (1 + Risksiz Faiz Oranı – Temettü Oranı) X Vadeye Kalan Gün / 365.
- Risksiz faiz oranı nedir?

Teorik fiyat neye göre belirlenir?​

Teorik fiyat neye göre belirlenir?
Teorik Fiyat Formülü: Formülden de görüleceği üzere bir futures sözleşmesinin teorik fiyatı; dayanak varlığın spot fiyatı (DF), risksiz faiz oranı, temettü oranı ve vadeye kalan gün sayısına (VKG) bağlıdır.

Direnç değeri nasıl ölçülür kısaca?​

Direnç değeri nasıl ölçülür kısaca?
Direncin değeri en kolay şekilde ohmmetreyle ölçülür. Ohmmetreyle ölçüm yapılırken direnç kesinlikle gerilim kaynağına bağlı olmamalıdır. Eğer direnç ölçümü için seçilen kademe, direnç değeri için küçükse değer ekranında 1 ifadesi, seçilen kademe çok büyükse 0 ifadesi okunacaktır.
Vadeli işlem sözleşmelerinin teorik fiyatı neye göre belirlenir?​
Vadeli işlem sözleşmesinin fiyatını belirleyen faktörler; Dayanak varlık spot piyasa fiyatı, • Faiz oranı • Temettü getirisi • Vadeye kalan gün sayısıdır.

Teorik fiyat ile spot fiyat arasındaki fark nedir?​

Teorik fiyat ile spot fiyat arasındaki fark nedir?
Sözleşmenin teorik fiyatı spot fiyatının üzerindeyse sözleşme fiyatının ucuz kaldığı düşünülür ve alış (uzun pozisyon) yapılabilir, teorik fiyat spot fiyatın altındaysa, sözleşme fiyatının yüksek olduğu düşünülür ve satış (kısa pozisyon) yapılabilir.
 
Teorik hesaplama, vadeli fiyatın doğru değerini bulmak için kullanılan bir hesaplama yöntemidir. Bu hesaplama yöntemi, dayanak varlığın spot fiyatına taşıma maliyetlerini ekleyerek vadeli fiyatının ne olması gerektiğini hesaplar. Teorik fiyat, bir vadeli ürünün pahalı mı yoksa ucuz mu olduğunu belirlemek için kullanılır.

Dirençlerin ohm değerini bulmak için, direnç üzerinde bulunan renk kodları kullanılır. Renk kodlarına göre direncin değeri belirlenir. Örneğin, kahverengi renk 1'e, siyah renk 0'a karşılık gelir ve çarpan rengi olan kırmızı ise 100'ü temsil eder. Renk kodlarına göre direnç değeri hesaplanarak direncin ohm cinsinden değeri bulunur. Dirençlerin tolerans değeri ise, üretim hatalarından kaynaklanan farklılıkları belirtir. Örneğin, bir direncin toleransı ±%5 ise, direncin değeri belirtilen değerin %5 altında veya üstünde olabilir.

Teorik fiyatın hesaplanması için dayanak varlığın spot fiyatı, risksiz faiz oranı, temettü oranı ve vadeye kalan gün sayısı dikkate alınır. Risksiz faiz oranı, temettü oranı ve vadeye kalan gün sayısı gibi faktörlerin yanı sıra dayanak varlığın spot fiyatı da teorik fiyatı belirlemek için önemli bir etkendir.

Direnç değeri ölçümü için en yaygın kullanılan yöntem ohmmetre kullanmaktır. Ohmmetre ile direncin değeri ölçülebilir. Direnç değeri, ohmmetre üzerinde okunarak belirlenir. Ayrıca, vadeli işlem sözleşmelerinin teorik fiyatını belirleyen faktörler arasında dayanak varlık spot piyasa fiyatı, faiz oranı, temettü getirisi ve vadeye kalan gün sayısı bulunmaktadır.

Teorik fiyat ile spot fiyat arasındaki fark, vadeli işlem sözleşmesinin fiyatının gerçek piyasa fiyatından ne kadar farklı olduğunu gösterir. Eğer teorik fiyat, spot fiyatın üzerindeyse, sözleşme fiyatının ucuz olduğu düşünülür ve alış yapılabilir. Eğer teorik fiyat, spot fiyatın altındaysa, sözleşme fiyatının yüksek olduğu düşünülür ve satış yapılabilir. Bu farklılık yatırımcılara fırsatlar sunabilir.
 
Geri
Üst