AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Teoloji felsefesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teoloji felsefesi nedir?​

İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, “Tanrı” + λογος, logos, “bilim”) veya tanrıbilim, “tanrı” kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
Spinozanın tanrısı ne diyor?
Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı’dır. Spinoza’nın tanrı inancı bir nevî panteizmdir. Aforoz edilmesinin ardından Spinoza, kendini son derece onurlu ve münzevî bir hayat sürmeye adadı.
Spinoza nın görüşü nedir?
Spinoza’nın felsefi sistemi Tanrı düşüncesiyle başlayıp Tanrı düşüncesiyle sonlandığı için insanın doğru konumlanışı bu sistemin belirlediği gereklere göre bilgiye yönelmesi ve kendi zorunluluklarını kavramasıdır.

Spinoza tanrının özünü nasıl tanımlar?​

Spinoza ‘kendi kendisinin nedeni’ olan şeyi, ‘özü varlığı kuşatan, başka bir deyişle, doğası ancak var olarak tasarlanabilecek olan şey’ olarak tanımlar.2 Tanrı, bu anlamda kendi kendisinin nedenidir ve özü varlığını kuşatır; yani varlığı ol- maksızın doğası bilinemez.
Teizm görüşü nedir?
Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Teizm inanışına göre tanrılar din gönderebilir veya insanların yaşadığı Dünya’ya etki eden olaylara sebep olabilir.
Teoloji ne iş yapar?
Sözcük anlamı olarak tanrı bilimi demektir. Günümüzde sıklıkla, dini konular ile ilgilenen bilim anlamında kullanılmaktadır. Teoloji ile ilgilenen kişiye, teolog, ilahiyatçı veya tanrıbilimci denir. Modern dönem öncesi kurulan pek çok üniversite, kilise okullarından ve manastır kurumlarından dönüştürülmüştür.

Hangisi Spinozanın ahlak görüşüne uygun bir ifadedir?​

Spinoza’ya göre ahlak yasası, kaynağını doğa yasası veya Tanrı gibi objektif kaynaktan alır. Dolayısıyla insan doğa yasasına uyarak evrensel ahlaka ulaşır ve Tanrı’nın da sevgisini kazanır. Çünkü doğa yasası ile tanrı bir ve aynı şeydir. Bu görüşe Panteizm denir.
Tanrı var olan her şeyin varlık nedenidir hangi görüş?
Teizm. Bütün varlıkların yaratıcısı olan bir tanrının var olduğuna inanmaktır. Bu yaklaşıma göre tanrı dünya ve insanlar ile sürekli ilişki içerisindedir.
Platonun felsefi görüşü nedir?
Sokrates ve Eflatun’a göre felsefenin ana ereği, insanın mutluluğu ve yetkin yaşamının sağlanmasıdır. Yetkin bir yaşam, ancak erdemli bir hayat sürmekle elde edilebilir. Erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı “devlet”tir.

Hangisi tanrıyı ifade eden kavramlardan değildir?​

Eğer Brahman’ın hiçbir niteliği yoksa, her şeyi bilme, kusursuz iyilik, her şeye gücü yetme ve bireylik özelliklerinden yoksun olması gerekir ve bu yüzden de “Tanrı” olarak kabul edilemez.
Panteizm ne anlama geliyor?
Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı’nın, Evren’in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.
Teizm ve deizm arasındaki fark nedir?
Deizm inancında yalnızca bir yaratıcı olduğuna inanılır. Bu yaratıcının evrene herhangi bir müdahalesi olmadığı gibi cennet, cehennem, melek, şeytan kavramlarının hiç biri de yoktur. Fakat teizm inancında böyle değildir yine bir yaratıcıya inanılır ve yaratıcının evrene müdahale ettiğine de inanılır.

Antiteizm felsefesi nedir?​

Bu kelimenin etimolojik kökeni, Grekçe olan anti- ve theismos kelimeleridir. Bu terimin çeşitli kullanım alanları bulunur; seküler metinlerde organize dine veya herhangi bir ilaha olan inanca doğrudan karşıtlığı işaret ederken, teistik metinlerde bu terim belli bir tanrı veya tanrılara olan karşıtlığı işaret eder.
Teolojik temel ne demek?
Teolojinin temel olarak ele aldığı konu doğaüstü güçler ve vahiy konuları ile ilgilenmektedir. Tanrı ve tanrının varlığı ile ilgilenmektedir. Genellikle din felsefesinin sorularını yanıtlamaktadır. Teoloji kimi kaynaklarda teolojik olarak da geçmektedir.
Teleolojik düşünce ne demek?
Teleoloji, yaşamı ve evreni ereklerle temellendiren ve açıklayan düşünce biçimidir. Nedensellikten farklı ve ona karşıt olarak teleoloji, her şeyin temelinde bir ereksellik/amaçlılık bulunduğunu, bir erekle belirlenmiş ya da bir ereğe yönelmiş olduğu fikrinden hareket eder.
 
Geri
Üst