Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Teokratik yontem ne demek?

Editör

Yeni Üye

Teokratik yöntem ne demek?​

Teokrasi, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.

İran’da 1925 1941 de iktidara gelen ve layık milliyetçi ve Batı yanlısı bir politika izleyen lider kimdir?​

İran’da 1925 1941 de iktidara gelen ve layık milliyetçi ve Batı yanlısı bir politika izleyen lider kimdir?
15 Mart 1878 – ö. 26 Temmuz 1944), 1925-1941 arasında İran’ın şahı. Büyük Rıza Şah (Farsça: رضا شاه بزرگ) adıyla da tanınır. Kaçar Hanedanı’nın son şahı olan Ahmed Kaçar’ı devirerek Pehlevi Hanedanı’nı kurdu. Kurduğu Pehlevi rejimi laik, milliyetçi, militarist ve anti-komünist bir rejimdi.

Iran Islam Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı kimdir?​

Iran Islam Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı kimdir?
Liste
İsim | Görev Başlangıcı
1 | Nasrullah Müşir ed-Devle Vezîr-i Âzam | 1 Ağustos 1906
Müşir ed-Devle, Muzaffareddin Şah’ın ölümünde ve 3 Ocak 1907’de Muhammed Ali Şah’ın döneminde görevde bulundu.
2 | Sultan-Ali Vezir-i Efham İçişleri Bakanı ve Kabine Başkanı | 17 Mart 1907
3 | Ali-Asker Han Atabek | 4 Mayıs 1907

Farslar hangi dine mensup?​

Dinleri Mitraizm ve Zerdüştlük idi.

Sürgündeki Prenses Süreyya kimdir?​

Sürgündeki Prenses Süreyya kimdir?
Süreyya Berlin ve İsfahan’da büyüdü ve Londra ve İsviçre’de eğitim aldı. Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin 1951 yılında evlendiği ikinci eşidir. “Sürgündeki Prenses” olarak da bilinir. Kendisi şaha çocuk veremediği için şahın ailesi tarafından saraydan uzaklaştırılmıştır.

İran cumhurbaşkanları kimlerdir?​

İran cumhurbaşkanları kimlerdir?
Liste
| İsim | Cumhurbaşkanı Yardımcısı
4 | Haşimi Rafsancani | Hasan Habibi
5 | Muhammed Hatemi
Muhammed Rıza Arif
6 | Mahmud Ahmedinejad | Perviz Davudi

İran Şahı nereye kaçtı?​

Sürgün hayatı ve ölümü Bir süre Mısır, Fas, Bahamalar ve Meksika’da kalan şah, yakalandığı pankreas kanserinin tedavisi için 22 Ekim 1979’da ABD’ye gitti.

Teokratik yöntem, dine dayalı bir yönetim biçimini ifade eder. Bu yönetim biçiminde dini otorite organları, siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elinde bulundurur. Örneğin, İran'da günümüzde uygulanan İslam cumhuriyeti sistemi, teokratik bir yönetim biçimidir. Ülkenin dini lideri olan İran İslam Cumhuriyeti'nin en yüksek otoritesidir.

1925-1941 yılları arasında İran'ı yöneten laik, milliyetçi ve Batı yanlısı politikalar izleyen lider, Büyük Rıza Şah'tır. Pehlevi Hanedanı'nı kurarak Ahmed Kaçar'ı devirerek İran Şahı oldu ve laik, milliyetçi, militarist ve anti-komünist bir rejim kurdu.

Iran İslam Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı, Nasrullah Müşir ed-Devle'dir. 1 Ağustos 1906 tarihinde göreve başlayan Müşir ed-Devle, Muzaffareddin Şah'ın ölümünde ve Muhammed Ali Şah döneminde görev yapmıştır.

Farslar, tarihlerinde Mitraizm ve Zerdüştlük gibi dinlere mensup olmuşlardır.

Sürgündeki Prenses Süreyya, İran'ın son Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin 1951 yılında evlendiği ikinci eşidir. Çocuk veremediği için şahın ailesi tarafından saraydan uzaklaştırılmıştır.

İran cumhurbaşkanları arasında Haşimi Rafsancani, Muhammed Hatemi, Mahmud Ahmedinejad gibi isimler bulunmaktadır. Yardımcıları arasında Hasan Habibi, Muhammed Rıza Arif, Perviz Davudi gibi isimler yer almaktadır.

İran Şahı, sürgün hayatı sırasında bir süre Mısır, Fas, Bahamalar ve Meksika'da kaldıktan sonra pankreas kanseri tedavisi için ABD'ye gitmiştir.

Geri