- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.943
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Tenkis hesabı nasıl yapılır?
Tenkis yapılırken ihlal edilen miktara göre bu miktarı karşılayacak ölüme bağlı tasarruf olup olmadığına bakılır. Eğer ölüme bağlı tasarruf yoksa veya tenkis edilecek miktarı karşılamıyorsa sağlar arası kazandırmalara bakılır. Sağlar arası kazandırmalardan en son tarihlisinde başlanarak tenkis yapılır.Sabit tenkis oranı ne demek?
2- Sabit tenkis oranı; davacıların el atılan saklı paylarının toplamının; davalıya yapılan kazandırmaların tümüne oranıdır.Saklı pay oranı nasıl hesaplanır?
Saklı pay oranı nasıl hesaplanır?Mirasta Saklı Pay Nasıl Hesaplanır Alınır:
- Mirasta saklı payın hesaplanması için altsoy için yasal miras payının yarısı hesaplanmaktadır.
- Anne ve babadan her biri için yasal mirasın dörtte biri hesaplanmaktadır.
- Kardeşlerden her biri için ise yasal miras paylarının sekiz biri olarak hesaplanır.
Kardeşlerin saklı payı neden kalktı?
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun’da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.Tenkis davası sonucundan kimler yararlanır?
Yukarıda açıklandığı üzere tenkis davasının öncelikli koşulu mirasbırakanın yaptığı kazandırma ile saklı paylı mirasçıların bu haklarını zedelemesidir. Yani tasarruf nisabını aşmasıdır. Bunun gerçekleşip gerçekleşmediği ise tasarruf oranın belinlenmesi ile mümkündür.Tenkis davasından kimler yararlanır?
Tenkis davasından kimler yararlanır?Tenkis davasını kimler açabilir dediğimizde tenkis davası açma hakkı sadece saklı paylı mirasçılara tanınmıştır. Saklı paylı olmayan mirasçılar miras payına sahip olsa bile bu davayı açamayacaktır. Saklı paylı mirasçı haklı olarak mirasçılıktan çıkarılmış ise bu davayı açma hakkı da saklı payı gibi ortadan kalkacaktır.
Miras bırakanın ivazsız (karşılıksız) bir kazandırma olmalıdır. Kazandırma sağlar arası bir nitelik taşımalıdır. Kazandırmada miras bırakanın kendi malvarlığından yapılmalıdır. Kazandırmanın kazandırmadan yararlanan yasal mirasçının miras payına mahsuben yapıldığı miras bırakanın iradesinden anlaşılması gerekir.
Altsoy dışındaki kanuni mirasçılara ve eşe yapılan sağlararası karşılıksız kazandırmaların denkleştirmeye tabi olabilmesi için, TMK’nın 669’uncu maddesi gereği, denkleştirmenin mirasbırakan tarafından istenmiş, kısacası kazandırmanın onların miras payına mahsuben yapıldığının belirtilmiş olması gerekir.