AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temyize giden dava ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temyize giden dava ne kadar sürer?​

Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gündür. Bu nedenle 2020 yılında temyiz edilen bir ceza davasının ortalama 3 yıllık sürede karara bağlanacağını söyleyebiliriz.

Temyizde duruşma olur mu?​

Temyiz incelemesi, kural olarak dosya üzerinden yapılır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde, Yargıtay, incelemelerini uygun görmesi halinde duruşma yoluyla yapabilir.

Temyize gitmek ne demek?​

Temyize gitmek ne demek?
Verilen kararın bir takım şartlar yerine getirilerek, daha yetkili mercii olan Yargıtay tarafından yeniden incelenmesi ve kararın doğru ya da hatalı olduğunun araştırılma işlemine temyiz adı verilir.

Yargıtay bozma kararı sonrası süreç ne kadar sürer?​

Buna onama kararı adı verilir. Yargıtayın onama kararı vermesi durumda bu durum mahkemesi tarafından bütün taraflara onbeş gün içerisinde tebliğ edilir ve Mahkemece karar kesinleştirilir. Ancak kesinleşme işlemi yargıtayın onaması ile olmaz. Mahkemenin ayrıca kesinleşme işlemi yapması gerekir.

Temyizde karar değişir mi?​

Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozması ise kararın kesin olduğunu göstermez. Yapılan incelmeler sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararını bozan Yargıtay, dosya halinde tekrardan kararın bozulduğunu ilk mahkemeye gönderir.

Yargıtayda duruşma nasıl olur?​

Yargıtayda duruşma nasıl olur?
Yargıtay, ikinci fıkra hükmü ile bağlı olmaksızın, bilgi almak üzere re’sen de duruşma yapılmasına karar verebilir. Duruşma günü belli edilen hâllerde Yargıtay, tarafları veya gelen tarafı dinledikten sonra, taraflardan hiçbiri gelmemiş ise dosya üzerinde inceleme yaparak kararını verir.

Yargıtay duruşma yapmak zorunda mı?​

20.11.2017 TARİHLİ KHK İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE İSTEMDE BULUNSANIZ DA ARTIK YARGITAYIN DURUŞMA YAPMA ZORUNLULUĞU KALMAMIŞTIR. 20/11/2017 tarihli ve 696 sayılı KHK’nin 100 üncü maddesiyle değiştirilen 5271 sayılı CMK’nin 299.

2022 istinaf ve temyiz başvurusu parasal sınırı ne kadar?​

18.710 – TL’yi aşan uyuşmazlıklar için istinaf kanun yoluna gidilebilir. 107.090 – TL’yi aşan uyuşmazlıklar için temyiz kanun yoluna gidilebilir. 8.000 – TL’yi aşan uyuşmazlıklar için istinaf kanun yoluna gidilebilir.

Temyize giden dava nasıl takip edilir?​

Temyize giden dava nasıl takip edilir?
Yargıtay Dosya Sorgulama E- Devlet
- Öncelikli olarak Yargıtay’ın resmi internet adresine ya da e-devlet kapısına giriş yapmanız gerekmektedir.
- Daha sonra dava ve dosya hakkında doğru bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz.
- Temyiz incelemeleri ve sonuçları için tüm kararlara bu alandan kolayca ulaşabilirsiniz.

Temyize hangi dosyalar gider?​

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine, dosya kendisine gönderilen bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) veya ilk derece mahkemesi direnme kararı verdiğinde, direnme kararlarına karşı da doğrudan temyiz yoluna gidilir.

Yargıtay bozma kararından sonra ne yapılır?​

Yargıtay bozma sonrasında kararı yerel mahkemeye ya da bölge adliye mahkemesine dosyayı gönderecektir. Bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan istinaf veya yerel mahkeme taraflara bozmaya karşı ne diyeceğini soracaktır (CMK madde 307/1). Bozma kararı sonrasında mahkeme tarafından “direnme” kararı verilebilir.

Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?​

Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?
Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur. Bozma kararı üzerine önceki hüküm tamamen ortadan kalkar.

Temyiz kararı kesin midir?​

Yargıtay Temyiz İncelemesi ve Kararları Yargıtay’a temyiz yolu kapalı olan ilk derece mahkemesi kararları, bölge adliye mahkemesinin kararı ile kesinleşir. Temyiz yolu açık olan istinaf mahkemesi hukuk dairelerinin kararlarına karşı 2 hafta içinde yapılan temyiz başvurusu üzerine Yargıtay temyiz incelemesi yapar.
 
Temyize giden dava sürecine ve konularına dair detaylı bilgiler verilmiş. Özetle, temyiz sürecinin uzun olduğu ve hükümlerin değişebileceği belirtilmiş. Yargıtay ceza dairelerinde ortalama görülme süresi 348 gün olarak ifade edilmiş ve temyiz edilen ceza davalarının genellikle 3 yılda sonuçlandığı vurgulanmış. Temyiz sürecinde dosya üzerinden inceleme yapıldığı ancak 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlerde duruşma yapılabilme olasılığına da değinilmiş. Yargıtay kararlarıyla ilgili süreçlere, kararın kesinleşmesine ve dosyanın yeniden değerlendirilmesine dair açıklamalar yapılmış.

Ayrıca, Yargıtayın duruşma yapma zorunluluğunun olmadığı ve istinaf ile temyiz başvuruları için belirlenen parasal sınırlara da değinilmiş. Dosyanın Yargıtay tarafından incelenmesi ve takibi için e-devlet üzerinden yapılabilecek işlemlere dair yönergeler verilmiş. Hangi dosyaların temyize gidebileceğinden ve Yargıtay bozma kararlarından sonraki süreçten bahsedilmiş. Son olarak, Yargıtay kararlarının ne zaman kesinleştiği ve temyiz incelemelerinin nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler paylaşılmış.
 
Geri
Üst