Temyiz yolunun kapali olmasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.983
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Temyiz yolunun kapalı olması ne demek?​

Yargıtay’a temyiz yolu kapalı olan ilk derece mahkemesi kararları, bölge adliye mahkemesinin kararı ile kesinleşir. Temyiz yolu açık olan istinaf mahkemesi hukuk dairelerinin kararlarına karşı 2 hafta içinde yapılan temyiz başvurusu üzerine Yargıtay temyiz incelemesi yapar.
Temyizden sonra ne olur?
Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir. Sanık bu aşamadan sonra olağan kanun yollarını tüketmiş olduğundan hüküm infaza verilebilir.
Temyiz ediyorum demek yeterli mi?
“Usul ve yasaya aykırı hükmü temyiz ediyorum” demek maddi hukuk normlarına aykırılık nedenine dayalı temyiz olup, maddi ceza hukukuna ilişkin temyiz incelemesi yapılmalıdır. Usul hukukuna ilişkin temyiz nedeni açıkça belirtilmedikçe, usul kullarına aykırılığa ilişkin temyiz incelemesi yapılamaz.

Itiraz yolu kapalı ne demek?​

Temyiz incelemesi sonunda verilen bozma kararına karşı görevli mahkeme (bölge adliye mahkemesi veya ilk derece mahkemesi) bozmaya uyma kararı verirse (bozma gerekçelerini kabul ederek yeniden karar verirse) bu karara karşı istinaf yolu kapalı olup doğrudan temyiz incelemesi için Yargıtay’a başvurulabilir.
Kapalı karar ne demek?
Genel ahlakın ve kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı durumlarda ise mahkeme gerekçesini göstererek duruşmanın kapalı yapılmasına karar verebilir. Bunu takdir yetkisi ise mahkemede olup bunu açık duruşmada açıklayacaktır. Kapalı duruşmaya ilişkin olarak CMK 185. madde de düzenlemeler yapılmıştır.
Temyizden sonra tekrar dava açabilir mi?
Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.

Istinaf ediyorum demek yeterli mi?​

b) İstinaf kanun yoluna kısa karar olarak bilinen “hüküm fıkrasının” okunmasından sonra, mahkumiyete/beraata/davaya konu kararı istinaf ediyorum demek gerekli ve yeterlidir.
Hangi kararlar kesindir?
İlk derece hukuk mahkemelerinin, miktar veya değeri 8000 TL’yi (2022 yılı için) geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararları kesindir. Ancak manevi tazminat davalarında verilen kararlara karşı, miktar veya değere bakılmaksızın istinaf kanun yoluna başvurulabilir (HMK md. 341/2).
Istinaf yolu kapalı ne demek?
Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi Başsavcılığının Kesinleşmiş Karara İtiraz Yetkisi. İstinaf incelemesi neticesinde bazı kararlara karşı Yargıtay’a temyiz başvuru yolu kapalıdır. Bu şekilde kesinleşen istinaf mahkemesi kararlarına karşı, istinaf mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının itiraz yetkisi mevcuttur (CMK m.308/A) …
 
Geri
Üst