AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temyiz mahkemeleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temyiz mahkemeleri nelerdir?​

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.

Idare mahkemelerinin temyiz mercii neresidir?​

Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).

Bölge adliye mahkemesi hangi davalara bakar?​

Bölge adliye mahkemesi hangi davalara bakar?
Bölge adliye mahkemeleri diğer adıyla istinaf mahkemeleri adlî yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlamak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst derece mahkemelerdir.

Esastan red ne demek?​

Esastan red ne demek?
“Esastan Red” veya “Düzelterek Esastan Red” (Düzelterek Onama) Kararları İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde, yerel mahkeme kararının yerinde olduğu, hükümde herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı bölge adliye mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur.

Temyiz mahkemesi ne demek kısaca?​

Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay’a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir.

En yüksek mahkeme hangisi?​

Danıştay, idari yargı alanındaki en üst mahkemedir. – Temyiz incelemesi yapar, – Bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirir, – Bazı davalar için ilk derece mahkemesi olarak görev yapar.

Temyiz süreci nedir?​

Temyiz süreci nedir?
İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi üst mahkemeye olayın taşınması olarak nitelendirilir.

Temyiz mahkemesi nedir Osmanlı?​

Temyiz mahkemesi nedir Osmanlı?
Adli yargı mercilerince verilen karar ve hükümleri temyiz yolu ile inceleyen son merci olan Divan-ı Ahkâm-ı Adliye, Yargıtay’ın temelini oluşturur. Osmanlı döneminin yargı sürecinde, 19. Yüzyıla kadar yüksek mahkemeye rastlanmıyor.

Bölge Adliye Mahkemesi ne karar verir?​

Bölge adliye mahkemeleri (istinaf mahkemeleri), istinaf başvurusu ile önüne gelen hukuki uyuşmazlığı hem maddi vakıa hem de hukukilik açısından inceleyerek karar verir. İstinaf, hukuki uyuşmazlığın yeniden ele alınmasını sağlayan ilk derece mahkemesi ile temyiz kanun yolu arasında yeni bir kanun yoludur.

Bölge adliye mahkemesi kaç günde karar verir?​

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Istinaf reddedilirse ne olur?​

Istinaf reddedilirse ne olur?
Eğer bu başvuru istinaf mahkemesi tarafından reddedilmişse, 1 hafta içerisinde bu ret kararına karşı temyiz kanun yoluna başvuru yapılabilecektir. Bu durumda dosya Yargıtay ilgili dairesine gönderilecektir.

Istinaf başvurusunun reddi ne demek?​

Istinaf başvurusunun reddi ne demek?
İstinaf Başvurusunun Reddi Kararı (HMK md. 353/1-b-1) İstinaf mahkemesi, bir üst derece mahkemesi olarak yerel mahkeme kararını denetleyerek, kararın usul veya esas açısından hiçbir eksiklik içermediği kanaatine varırsa istinaf başvurusunu reddeder.

Temyizde bozulan dava ne olur?​

Yargıtay hakkında verilen gerekçeli kararı temyiz eden bir tarafın temyize istinaden kararının bozulması halinde, kararı veren mahkemenin artık o taraf için önceki karardan daha ağır bir cezaya hükmedememesini ifade eder. Bu kuruma aleyhe hüküm verme yasağı adı verilir.

Temyiz gücü ne anlama gelir?​

Fıkıh terimi olarak insanın söz ve davranışlarının sebep ve sonuçlarını idrak edebilme ve bu idrake uygun biçimde iradesini kullanabilme gücünü ifade eder. Temyiz kudretine sahip kişiye mümeyyiz denir.

4 büyük mahkeme nelerdir?​

4 büyük mahkeme nelerdir?
Böylelikle yüksek mahkemelerin görevleri hakkında detaylı bir bilgi edinme şansı bulunmaktadır.
- Yüksek Mahkemeler Nelerdir ve Hangileridir?
- Uyuşmazlık Mahkemesi.
- Anayasa Mahkemesi.
- Danıştay.
- Yüksek Mahkemelerin Başkanları, Özellikleri ve Görevleri.
- Uyuşmazlık Mahkemesi.
- Anayasa Mahkemesi.
- Yargıtay.
 
Temyiz mahkemeleri, kararın temyiz edilerek hukuka uygunluğunun incelendiği üst mahkemelerdir. Taraflar, istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep etmek amacıyla temyiz başvurusunda bulunurlar. Temyiz incelemesi, genellikle Yargıtay tarafından gerçekleştirilir ve hukuka aykırılık bulunması durumunda karar bozulabilir.

İdare mahkemelerinin temyiz mercii olarak Danıştay görev yapar. Danıştay, idari davalarda temyiz incelemesi yapar ve bazı idari konularda da ilk derece mahkemesi olarak işlev görür.

Temyiz süreci, istinaf mahkemesi kararına karşı yapılan hükümlerin yeniden incelenmesini ve temyiz yoluna başvurulmasını ifade eder. Temyiz süreci, üst mahkemeye olayın taşınması anlamına gelir.

Bölge adliye mahkemeleri, istinaf mahkemeleri olarak adlandırılan mahkemelerdir. İstinaf mahkemeleri, maddi vakıaları ve hukuki unsurları inceleyerek karar verirler. Ayrıca, istinaf başvurularıyla ilgili kararları da temyiz edilebilir.

Temyiz gücü, fıkıh terimi olarak insanın söz ve davranışlarının sebep-sonuç ilişkilerini anlama ve iradesini buna göre kullanma gücünü ifade eder. Temyiz kudretine sahip kişiye "mümeyyiz" denir.

Dört büyük mahkeme olarak bilinen yüksek mahkemeler: Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay'dır. Bu mahkemelerin görevleri ve yapıları hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
 
Geri
Üst