Temyiz incelemesi ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.957
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Temyiz incelemesi ne kadar sürer?​

Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür (CMK 291/1).Temyiz süresinin hesaplanmasında kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.

Yargıtayda incelemede yazan dosya ne zaman sonuçlanır?​

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay’a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.
Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Temyiz Yargıtay mıdır?​

Temyiz Yargıtay mıdır?
Temyiz, İstinaf Mahkemesi tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlendiği bir kanun yoludur (HMK m.361). Temyiz başvurusu üzerine hukuki denetim, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılır.

Temyize konu olan davalar nelerdir?​

Temyize konu olan davalar nelerdir?
Davaya müdahil olan kişiler arasında şikayetçiler, mağdurlar, suçtan zarar gören üçüncü kişiler dava içerisinde yer almalarından kaynaklı yerel mahkeme kararını temyiz hakkına sahiptirler. Cumhuriyet savcısı hükmün bozulması için bu hakkı kendisinde barındırmaz.

Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer 2022?​

Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Yargıtayda olan dosya incelemede ne demek?​

İncelemede: Genel olarak dosyanın tetkik hâkim tarafından incelenmesi, müzakere, karar sonucunun verilmesi, karar bilgilerinin ve ilamının dosyaya kaydedilmesi veya posta biriminde dosyanın kapatılmayı beklemesi aşamalarından birinde olduğunu göstermektedir.

Hangi davalar Yargıtaya gider?​

Hangi davalar Yargıtaya gider?
Yargıtay Kanunu’na göre temyiz incelemesi dosya üzerinde yapılır.
- Tüzel kişiliğin feshi.
- Genel kurul kararlarının iptali.
- Evlenme butlanı
- Evlilik iptali.
- Alacak ve velayet davaları

Temyizde bozulan dava ne olur?​

Temyizde bozulan dava ne olur?
Yargıtay hakkında verilen gerekçeli kararı temyiz eden bir tarafın temyize istinaden kararının bozulması halinde, kararı veren mahkemenin artık o taraf için önceki karardan daha ağır bir cezaya hükmedememesini ifade eder. Bu kuruma aleyhe hüküm verme yasağı adı verilir.
Temyize giden dava nasıl takip edilir?​
Yargıtay Dosya Sorgulama E- Devlet
- Öncelikli olarak Yargıtay’ın resmi internet adresine ya da e-devlet kapısına giriş yapmanız gerekmektedir.
- Daha sonra dava ve dosya hakkında doğru bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz.
- Temyiz incelemeleri ve sonuçları için tüm kararlara bu alandan kolayca ulaşabilirsiniz.
 
Temyiz incelemesi ne kadar sürer konusunda belirli süreler ve istatistikler mevcuttur. Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür. Kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.

Yargıtayda dosya inceleme süresi ise genel olarak ortalama 473 gün olarak hesaplanmıştır. Ancak dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişebilir. Yargıtay’a giden bir dosyanın ortalama olarak 18 ay gibi bir süreye kadar ulaştığı görülmektedir. Yargıtay hukuk dairelerinde ise ortalama görülme süresi 341 gün olarak bilinmektedir. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürebileceği ifade edilmektedir.

Temyiz yolu, istinaf mahkemesi tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlendiği bir kanun yolu olup, bu denetim Yargıtay tarafından yapılır. Temyize başvuran kişiler genellikle davaya müdahil olan kişiler arasında şikayetçiler, mağdurlar, suçtan zarar gören üçüncü kişiler yer almaktadır.

Temyizde bozulan bir dava hakkında belirli kurallar ve hükümler geçerlidir. Yargıtay tarafından verilen bir kararın temyiz edilmesi sonucunda kararın bozulması durumunda, kararı veren mahkeme artık o taraf için önceki karardan daha ağır bir cezaya hükmedememektedir. Bu duruma "aleyhe hüküm verme yasağı" adı verilmektedir.

Yargıtay dosya inceleme süresini ve dosyanın hangi aşamada olduğunu takip etmek için Yargıtay'ın resmi internet sitesi veya e-Devlet kapısını kullanabilirsiniz. Bu platformlar aracılığıyla dosya sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir, temyiz incelemeleri ve sonuçları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
 
Geri
Üst