AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temyiz dilekcesini kim yazar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.955
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temyiz dilekçesini kim yazar?​

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.

Temyiz dilekçesi nasıl hazırlanır?​

Temyiz dilekçesi nasıl hazırlanır?
Temyiz Dilekçesi Örneği Temyiz isteminde bulunanın ad ve soyadı, TC kimlik numarası ile adresi dilekçede yer almalıdır. Kararı veren mahkemenin adı, kararın esas ve karar numarası, tarihi dilekçenin başında belirtilmelidir. Temyiz etme nedenleri açık ve sıralı şekilde dilekçede yer almalıdır.

Temyiz dilekçesi kaç örnek düzenlenir?​

Temyiz dilekçesi kaç örnek düzenlenir?
Temyiz, dilekçe ile yapılır ve dilekçeye, karşı tarafın sayısı kadar nüsha eklenmelidir. Örneğin bir davada karşı taraf sayısı 3 ise, o halde biri mahkemede kalmak, 3’ü ise taraflara dağıtılmak üzere toplamda en az 4 nüsha hazırlanmalıdır.

Temyize cevap dilekçesi nereye verilir?​

Cevap dilekçesinin nereye ne şekilde verileceği hususu HMK’nın 126. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasına göre cevap dilekçesi davanın açıldığı mahkemeye verilir.

Temyiz savunma dilekçesi nedir?​

Temyiz savunma dilekçesi nedir?
Temyiz dilekçesi, bizzat yargılanan sanık, sanığın eşi, yasal temsilcisi veya bir Ceza Avukatı aracılığıyla mahkemeye verilebilir. D. KONUSU : Bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) kararının BOZULMASI istemiyle gerekçeli temyiz dilekçesidir.

Temyiz dilekçesine cevap verilmezse ne olur?​

Temyiz dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: “Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Sonradan Delil Bildiremez.” Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 20.04.2016 tarihli, 2014/2-695 E, 2016/522 K sayılı kararı ispat hukuku bakımından oldukça önemli bir karardır.
Temyiz dilekçesine cevap vermek zorunlu mu?​
Buna göre, 6217 sayılı Kanunun 30.maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 433/1. maddesi gereğince temyiz dilekçesinin hüküm veren mahkeme aracılığı ile karşı tarafa tebliğ edilmesi ve karşı tarafa cevap …

Yargıtay temyiz dilekçesi nasıl yazılır?​

Yargıtay temyiz dilekçesi nasıl yazılır?
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri.
- Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı.
- İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
- Kararın özeti.
 
Temyiz dilekçesini kimin yazacağına dair net bir kural bulunmamaktadır. Genellikle temyiz dilekçesini, avukatlar veya dava sürecinde taraf olan kişiler yazmaktadırlar. Temyiz dilekçesi, istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesi veya bozulması talep eden tarafların üst mahkemeye yaptığı başvurudur. Bu dilekçede, temyiz etme nedenleri açık ve detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Temyiz dilekçesi, yasal prosedürlere uygun olarak hazırlanmalı ve ilgili mahkemeye sunulmalıdır.

Yazılan dilekçede:
- Temyiz başvurusunu yapan kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi bulunmalıdır.
- Kararın verildiği mahkemenin adı, kararın esas ve karar numarası ile tarihi dilekçenin başında belirtilmelidir.
- Temyiz nedenleri açık ve sıralı bir şekilde dilekçede yer almalıdır.

Temyiz dilekçesinin hazırlanması önemli bir süreçtir ve hukuki detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Süreci daha sağlıklı tamamlamak için uzman bir avukattan destek almak faydalı olabilir.
 
Geri
Üst