Temyiz dilekcesi nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Temyiz dilekçesi nasıl olmalı?​

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- Temyiz eden ile karşı tarafın davadaki sıfatları, adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adresleri.
- Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinden verilmiş olduğu, tarihi ve sayısı.
- İlamın temyiz edene tebliğ edildiği tarih.
- Kararın özeti.
Itiraz mektubu nasil yazilir?
İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
- ☆ Hangi Mahkemeye İtiraz Edilecek ise Dilekçe Başlığına Yazılmalıdır.
- ☆ Mahkemenin Dosya Numarası Yazılmalıdır.
- ☆ İtiraz Edenin Adı, Soyadı, T.C Kimlik Numarası, Adresi Yazılmalıdır.
- ☆ İtiraz Konusu Yazılmalıdır.
- ☆ İtiraz Nedenleri Yazılmalıdır.

Temyiz mektubu nedir?​

Temyiz, yasal süresi içerisinde mahkemeye verilecek bir dilekçe ile yapılır. Temyiz süresinde dilekçe vermezseniz temyiz hakkınızdan vazgeçtiğiniz anlamına gelir.
Temyiz başvuru dilekçesi nereye verilir?
Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir? Kanunda öngörülen şekli şartlarını taşıyan temyiz dilekçesi, Yargıtay’a gönderilmek üzere temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilir.
Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.
Temyiz dilekçesinde neler bulunur?
Temyiz dilekçesinde öncelikle tarafların varsa, kanunî temsilci ve vekillerinin adı, soyadı ve adresleri yazılacaktır. Bundan başka, temyiz edilen karar bölge adliye mahkemesi tarafından verilmişse, bölge adliye mahkemesinin hangi hukuk dairesinden verildiği ve kararın tarih ve sayısı belirtilecektir.

Itiraz dilekçesine ne yazılır?​

☆ İtiraz Dilekçesinde Bulunması Gerekli Bilgiler şöyledir;
Itirazda nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle İtiras şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı İtiraz şeklinde olmalıdır.

Temyize giden dava ne olur?​

Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir. Sanık bu aşamadan sonra olağan kanun yollarını tüketmiş olduğundan hüküm infaza verilebilir.
Danıştay temyiz başvuru dilekçesi nereye verilir?
3.Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren bölge idare mahkemesine, Danıştaya veya 4 üncü maddede belirtilen mercilere verilir ve kararı veren bölge idare mahkemesi veya Danıştayca karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde cevap verebilir.
İstinaftan sonra temyiz başvurusunun yapılması için bölge adliye mahkemesine dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe kapsamında temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm detaylara yer verilmesi gerekir.
Kimler temyiz hakkına sahiptir?
Bir davanın sanığı, yani yargılanan kişi, davanın tarafı olduğu için temyiz hakkına sahiptir. Davanın sanığı temyiz hakkını temyiz süresi içinde bizzat kullanabileceği gibi yasal temsilcileri (vasi, anne-baba vs.), avukatı veya eşi de sanık adına temyiz başvurusu yapabilir.

Temyiz dilekçesi kabul edilir mi?​

Temyiz Başvurusu Usulünde Yanılma Yanlış merciiye verilen temyiz dilekçesi, temyiz süresi içinde verilmişse geçerli kabul edilir. Yetkili olmadığı halde temyiz dilekçesini alan mercii, dilekçeyi derhal görevli ve yetkili mahkemeye göndermek zorundadır (CMK md. 264).
Temyiz dilekçesi kaç örnek düzenlenir?
Temyiz, dilekçe ile yapılır ve dilekçeye, karşı tarafın sayısı kadar nüsha eklenmelidir. Örneğin bir davada karşı taraf sayısı 3 ise, o halde biri mahkemede kalmak, 3’ü ise taraflara dağıtılmak üzere toplamda en az 4 nüsha hazırlanmalıdır.
 
Geri
Üst