Temyiz basvuru dilekcesi nereye verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Temyiz başvuru dilekçesi nereye verilir?​

Kanunda öngörülen şekli şartlara uygun olarak hazırlanmış bir temyiz başvuru dilekçesi, Yargıtay’a gönderilmek üzere olduğu belirtilmek suretiyle temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilmelidir.

Temyiz basvuru dilekcesi nedir?​

Temyiz dilekçesi, esasen Bölge Adliye Mahkemelerinin veya bazı istisnai durumlarda Ceza Mahkemelerinin vermiş olduğu aleyhe kararlara itiraz etmek için verilen bir dilekçedir. Ceza davasında sanıklar veya katılanlar “Yargıtay İlgili Ceza Dairesine” gönderilmek üzere kararı veren mahkemeye temyiz dilekçesi verebilirler.
Temyiz dilekçesi ilk derece mahkemesine verilir mi?
Madde 365 – (1) Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay’ ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.
Temyize cevap dilekçesi nereye sunulur?
Yukarıda belirttiğimiz üzere davalı savunma hakkı kapsamında davaya karşı cevaplarını cevap dilekçesi vasıtasıyla mahkemeye sunabilir. Cevap dilekçesinin nereye ne şekilde verileceği hususu HMK’nın 126. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasına göre cevap dilekçesi davanın açıldığı mahkemeye verilir.

Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir? Kanunda öngörülen şekli şartlarını taşıyan temyiz dilekçesi, Yargıtay’a gönderilmek üzere temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilir.

Temyiz davası ne kadar sürer?​

Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Temyize başvurma yetkisi kime aittir?​

Temyiz, İstinaf Mahkemesi tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlendiği bir kanun yoludur (HMK m.361). Temyiz başvurusu üzerine hukuki denetim, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılır.
Danıştay temyiz başvuru dilekçesi nereye verilir?
3.Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren bölge idare mahkemesine, Danıştaya veya 4 üncü maddede belirtilen mercilere verilir ve kararı veren bölge idare mahkemesi veya Danıştayca karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde cevap verebilir.
Temyize cevap dilekçesi nereye verilir?
Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir? Kanunda öngörülen şekli şartlara uygun olarak hazırlanmış bir temyiz başvuru dilekçesi, Yargıtay’a gönderilmek üzere olduğu belirtilmek suretiyle temyizi istenen gerekçeli kararı veren yerel mahkemeye veyahut bölge adliye mahkemesine verilmelidir.

Temyiz ne kadar sürer 2022?​

İstisna durumunda temyiz ve temyize cevap süreleri genel hükümlere tabi olup 2 haftadır. İİK m.365/2’de herhangi bir süre belirtilmemekle beraber, HMK’nın kıyasen uygulanması halinde süre 1 haftadır.

Temyize giden dava ne zaman sonuçlanır 2022?​

Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Temyiz mercii neresidir?
Temyiz; hakkınızda verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi demektir. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay’dır. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir.
Temyize gitmek ne demek?
İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı olarak hükümlerinin yeniden incelenmesi için yapılan kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi üst mahkemeye olayın taşınması olarak nitelendirilir.

Yargıtay kim kurdu?​

7 Haziran 1920 tarihinde TBMM Hükümeti tarafından kabul edilmiş ilk yasalardan olan 4 sayılı yasa ile merkezi Sivas ilinde olmak üzere biri Hukuk, biri Ceza, biri Şer’iye ve biri de Dilekçe Dairesi olmak üzere 4 daireden kurulu Temyiz Heyeti (Yargıtay) oluşturulmuştur.

Danıştay yürütmeyi durdurma kararını ne kadar sürede verir?​

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27/8. Maddesine göre; Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır. Yine aynı kanunun 27/9. Maddesine göre; Yürütmenin durdurulmasına dair verilen kararlar onbeş gün içinde yazılır ve imzalanır.
Temyiz dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: “Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Sonradan Delil Bildiremez.” Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 20.04.2016 tarihli, 2014/2-695 E, 2016/522 K sayılı kararı ispat hukuku bakımından oldukça önemli bir karardır.
Temyiz dilekçesine cevap vermek zorunlu mu?
Buna göre, 6217 sayılı Kanunun 30.maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 433/1. maddesi gereğince temyiz dilekçesinin hüküm veren mahkeme aracılığı ile karşı tarafa tebliğ edilmesi ve karşı tarafa cevap …
 
Geri
Üst