AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temsilsiz vergi olmaz ilkesi hangi ulke?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temsilsiz vergi olmaz ilkesi hangi ülke?​

İngiltere’de 1215 yılında büyük özgürlük fermanı “magna carta libertatum” ile kralın vergilendirme yetkisi soylular ve din adamları yararına sınırlandırılmıştır. Bu ferman “temsilsiz vergi olmaz” veya “yasasız vergi olmaz” ilkesi yönünde atılan ilk adımdır.

Vergi ve diğer mali yükümlülükler aşağıdakilerden hangisi tarafından konulup kaldırılabilir?​

Anayasa’nın 73’incü maddesinin 3’üncü fıkrasında, “Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır” şeklinde ifade edilen ve vergilendirme yetkisini yasama organına özgü kılan ilke, vergilere ilişkin düzenlemelerin gerek şeklî gerekse maddî anlamda kanunla yapılmasını …
Vergilendirmeyi kim yapar?​
82 Anayasası’nda vergilendirme yetkisi, vergiyi koyma, kaldırma veya değiştirme yetkisi yasama organına ait olup, sınırlı da olsa Bakanlar Kurulu ‘da bu yetkiyi kullanabilmektedir. Vergilerin kanuniliği ilkesi esasen, vergilerin kanunla konulup, değiştirilip, kanunla kaldırılabileceğinin bir ifadesidir.

Temsilsiz vergi olmaz prensibi hangi ilke?​

Temsilsiz vergi olmaz prensibi hangi ilke?
“Temsilsiz vergileme olmaz” (no taxation without representation) kuralı, verginin halkın seçtiği temsilcilerin oluşturduğu yasama organı tarafından çıkarılacak kanunla konulması, değiştirilmesi ve kaldırılmasını ifade eder.

Vergilemede adalet devletin hangi ilkesidir?​

Vergilemede adalet devletin hangi ilkesidir?
Vergilemede Adalet İlkesi Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).

Verginin konulması değiştirilmesi ve kaldırılması nasıl olur?​

Yine Anayasanın 73. maddesinin üçüncü fıkrasına göre bir verginin kaldırılması da ancak kanun ile olacaktır. Yürütmenin kanuna dayanmadan bir vergiyi terkin etmesi mümkün değildir. Kanun koyucu yürürlükte olan bir kanunu çıkardığı yeni bir kanunla açıkça ya da zımnen kaldırabilir.

Vergi ile ilgili yükümlülükler anayasanın kaçıncı maddesinde yer alır?​

Yukarıda vurgulandığı üzere Anayasa’nın 73’üncü maddesinde yer alan “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” hükmü “genellik ilkesini” özetlemektedir.
Verginin temel özellikleri nelerdir?​
Verginin Özellikleri
- Vergi zora dayanır:
- Vergi kanuna dayanılarak alınır:
- Kamu harcamalarına karşılık alınır.
- Ödeme gücüne göre alınır.
- Kişisel karşılığı yoktur:
- Parasal değerlerle alınır.
- ANAYASA; “Vergi Ödevi” maddesi (Madde 73)
- vergidosyasi.com.

Vergilendirmede genel yetki kime ait?​

Vergilendirmede genel yetki kime ait?
Vergilendirme yetkisi kural olarak yasama organına ait olmakla beraber anayasal ilkeler içerisinde kalmak koşulu ile yürütme organına da verilebilir.

Anayasamızın 73 maddesinde hangi konuda düzenleme yapılmıştır?​

Anayasamızın 73 maddesinde hangi konuda düzenleme yapılmıştır?
“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.
 
Temsilsiz vergi olmaz ilkesi İngiltere'de 1215 yılında "magna carta libertatum" olarak bilinen büyük özgürlük fermanı ile ortaya çıkmıştır. Bu fermanla kralın vergilendirme yetkisi soylular ve din adamları yararına sınırlandırılmış ve "temsilsiz vergi olmaz" ilkesi ilk kez bu şekilde hayata geçirilmiştir.

Vergi ve diğer mali yükümlülükler kanunlar aracılığıyla belirlenir ve değiştirilir. Anayasa genellikle vergi, resim, harç gibi mali yükümlülüklerin kanunla konulabileceğini, değiştirilebileceğini veya kaldırılabileceğini belirtir. Bu şekilde vergilendirme yetkisi yasama organına aittir.

Vergilendirme genellikle yasama organının yetkisindedir, ancak bazı durumlarda Bakanlar Kurulu gibi yürütme organları da sınırlı olarak vergilendirme yetkisine sahip olabilir. Vergilerin kanuniliği ilkesi, vergilerin kanunlar yoluyla konulabileceğini, değiştirilebileceğini ve kaldırılabileceğini vurgular.

Vergilemede adalet ilkesi, verginin adaletli bir şekilde uygulanmasını sağlar. Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirirken, dikey adalet ise daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin daha çok vergi ödemelerini gerektirir.

Verginin konulması, değiştirilmesi ve kaldırılması yasal düzenlemelerle gerçekleşir. Vergilerin kanunlarla belirlenmesi anayasal bir ilkedir ve yürütme organının yasal dayanağı olmadan vergi koyması mümkün değildir.

Anayasamızın 73. maddesi vergi ile ilgili yükümlülükleri düzenler ve her bireyin mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğunu belirtir. Verginin temel özellikleri arasında zora dayanması, kanuna dayanarak alınması, kamu harcamalarına karşılık alınması, ödeme gücüne göre alınması gibi unsurlar bulunur.

Vergilendirmede genel yetki genellikle yasama organına aittir, ancak bazı durumlarda yürütme organına da verilebilir. Vergilendirme yetkisinin anayasal ilkeler çerçevesinde kullanılması önemlidir ve vergi düzenlemelerinin yasalara uygun olması gerekmektedir.
 
Geri
Üst