AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temporal arterit tedavi edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Temporal arterit tedavi edilir mi?​

Bazı hastalarda görme kaybı oluşturabilmesi nedeniyle Dev hücreli arteritte tanı konulur konulmaz kortizon tedavisine başlanmalıdır. Genelde 40-60 mg/gün dozunda başlanır. Görme kaybı veya inme gibi durumlarda serumla yüksek doz kortizon verilmesi gereklidir.

Temporal arterit tehlikeli mi?​

Bu nedenle Temporal Arterit olarak da adlandırılır. Hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte ileri yaş tanımlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Dev hücreli arterit baş ağrısı, deri hastalığı, çene ağrısı ve görme problemi gibi rahatsızlıklara neden olur.
Temporal arterit tanısı nasıl konur?
Hastanın yakınmalarıyla birlikte, muayenede temporal arter atımlarının tek veya çift taraflı alınamaması, üzerinde nodulasyon ve ağrının olması, temporal arter ultrasonografisi ve temporal arter biyopsisinde damar duvarında iltihabın gösterilmesiyle tanı konur.
Temporal arterit belirtileri nelerdir?
Genellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen bir çeşit büyük damar iltihabıdır. En sık belirtileri arasında yeni başlayan baş ağrısı, çenede yemek yerken yorulma, omuz ve kalçalarda ağrı sayılabilir. Baş ağrısı hastaların dörtte üçünde görülür.

Temporal arterit kimlerde görülür?​

Temporal arterit sıklıkla baş ağrısı, kafa derisi hassasiyeti, çene ağrısı ve görme problemlerine neden olabilir. Tedavi edilmezse körlüğe kadar gitmektedir. Genelde 70 yaşından sonra görülür. 50 yaşından küçük kişilerde görülme olasılığı çok düşüktür.

Temporal arter neden genişler?​

Migren baş ağrıları, kan damarlarının genişlemesi ve bu kan damarlarının çevresini saran sinir liflerinden çeşitli kimyasal maddelerin salınması nedeni ile oluşmaktadır. Baş ağrısı sırasında, kafatasının dışında, şakak bölgesinde hemen deri altında yer alan bir atar damar (Temporal arter) genişler.
Temporal arterit tedavi edilmezse ne olur?
Temporal arterit sıklıkla baş ağrısı, kafa derisi hassasiyeti, çene ağrısı ve görme problemlerine neden olabilir. Tedavi edilmezse körlüğe kadar gitmektedir. Genelde 70 yaşından sonra görülür. 50 yaşından küçük kişilerde görülme olasılığı çok düşüktür. Dev hücreli arteritte genellikle baş ağrısı zamanla kötüleşebilir.
Temporal Arterite ne iyi gelir?
Hem PMR hem de Dev Hücreli Arterit – Temporal Arterit tedavisinde kullanılması gereken ilk ilaç kortizondur. PMR yakınmaları kortizona oldukça hızlı yanıt verir. Çene ve dil uyuşması, baş ağrısı, saç derisinde duyarlılık gibi yakınmalar ise biraz daha geç iyileşir.

Kan damarları neden genişler?​

Damar genişlemesi; damarlar yoluyla gönderilen kan miktarının artan kan basıncı nedeniyle birikerek damarların genişlemesine sebep olan durumdur. Genişleyen damarlarda damar yoluna aşırı yük binmesinden dolayı çatlaklar oluşabilir, damarlarda patlamalar meydana gelebilir.

Temporal arter biyopsisi nasıl yapılır?​

Temporal Arter parçası cerrahi olarak alınarak laboratuvara gönderilir ve mikroskopta damar duvarının içinde hasar varsa görülmesi amaçlanır. Şakakta açılan birkaç santimlik bir kesi ile cilt altında damara ulaşılır, biyopsi alınır ve cilt dikişlerle kapatılır.
Arterit ne demek?
Artrit bir veya birkaç ekleminizin iltihaplanmasıdır. Artritin ana belirtileri eklem ağrısı ve sertliğidir, bunlar yaşla birlikte genelde kötüleşir. Artritin en yaygın türleri osteoartrit ve romatoid artrittir. Osteoartrit kıkırdağın kırılmasına neden olur.
 
Geri
Üst