AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Teminatsiz ihtiyati tedbir karari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teminatsız ihtiyati tedbir kararı nedir?​

Kural olarak ihtiyati tedbir kararı verilebilmesi için teminat yatırılması zorunludur ancak ihtiyati tedbir talebi kesin bir delile ya da resmi bir belgeye dayanıyorsa, somut olay gerektirmiyorsa ya da talep eden adli yardımdan faydalanıyorsa teminat yatırılmadan ihtiyati tedbire karar verilebilir.
Teminatsız ihtiyati haciz nedir?
Mahkeme teminatsız ihtiyati haciz kararı veremez. Bu teminat, ihtiyati haciz sebebiyle borçlunun veya üçüncü kişilerin bu nedenle uğrayacakları zararları karşılamaya yöneliktir. Teminatın mutlaka alacaklıdan alınması gerekmektedir. Bu kuralın istisnaları sayılı olup aşağıda bir sonraki başlıkta incelenecektir.

Tapu üzerindeki ihtiyati tedbir nasıl kalkar?​

İhtiyati tedbir kararını alan taraf , kararın verildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde bu kararın uygulanmasını talep etmek zorundadır. Aksi halde , kanuni süre olan iki hafta içerisinde esas hakkında dava açılmış olsa dahi , ihtiyati tedbir kararı kendiliğinden kalkar.
Tapu üzerinde ihtiyati tedbir ne demek?
tapuda İhtiyati tedbir nedir Haberi İhtiyati tedbir bir diğer ifade ile geçici önlem; Dava konusu menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına işlenen şerh olarak tanımlanıyor.
Buna göre; ihtiyati tedbir talep eden, haksız çıktığı takdirde karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bu yüzden uğrayacakları muhtemel zararlara karşılık teminat göstermek zorundadır. Bu oran genellikle %15 olarak belirlenmektedir.Teminat olarak teminat mektubu sunulabilir.
Ihtiyati tedbir talebinin reddi ne demek?
İhtiyati tedbir şartları mevcut değilse ihtiyati tedbir talebi reddedilir. İhtiyati tedbirin reddine karşı itiraz mümkün olmayıp, Kanun’da ihtiyati tedbir talebinin reddi halinde kanun yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir. HMK m. 391 uyarınca: “İhtiyati tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir”.

Ihtiyati haciz teminat miktarı ne kadar?​

İhtiyati Haciz Teminat Mahkemelerde genellikle alacağın yatıracağı teminat oranı %10-%15 oranındadır. Alacak bir ilamdan kaynaklanıyor ise teminat göstermesi gerekmemektedir. Ancak ilam niteliğinde bir belge olması halinde alacaklının teminat yatırıp yatırmaması konusunda mahkeme takdir edecektir (İİK madde 259/3).
Ihtiyati haciz için teminat nasıl yatırılır?
Her alacağa ihtiyati haciz yapılmaz. Belgeye veya ilama dayanan alacaklarda mahkeme ihtiyati haciz kararı verir. Borçlunun mallarına gelebilecek zararların tazmini için alacaklı %15 teminatı mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. İhtiyati haciz süresi içinde icrai (esas) hacize dönüştürülmezse düşer.

Ihtiyati tedbir konulan araç kullanabilir mi?​

Boşanmada araba üzerine tedbir işlemlerinin yapılması ile tedbir konulan arabanın satışı yapılamamaktadır. Fakat bu karar iki hafta ile sınırlandırılmakta iki haftanın ardından mahkeme tarafından resmi karar verilmemesi halinde tedbir ortadan kalkmaktadır.
Ihtiyati tedbir kararı ne zaman verilir?
HMK’nın 390/2. Maddesine göre; “Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.” Yukarıda belirttiğimiz üzere ihtiyati tedbir geçici bir hukuki korumadır.
Tapudaki şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kimselerin hepsinin onay vermesi gerekiyor. Türk Medeni Kanunu’nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülmesi halinde taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabiliyor.
Vesayet tedbir şerhi konulması ne demek?
Öz. Uygulamadaki adıyla vesayet tedbir şerhi, TMK m 420 kapsamında verilen geçici hukuki koruma önlemleri arasında en çok uygulananıdır. Ancak bu önlemin ne anlama geldiği konusunda mahkemeler ve kararı uygulayan merciler arasında tam bir fikir birliği bulunmadığından uygulamada ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
 
Geri
Üst