AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Teminatsiz ihtiyati haciz nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teminatsız ihtiyati haciz nedir?​

Mahkeme teminatsız ihtiyati haciz kararı veremez. Bu teminat, ihtiyati haciz sebebiyle borçlunun veya üçüncü kişilerin bu nedenle uğrayacakları zararları karşılamaya yöneliktir. Teminatın mutlaka alacaklıdan alınması gerekmektedir.
Ihtiyati haciz teminatsız olur mu?
Diğer taraftan, ihtiyatî haczin haksız olması nedeniyle borçlu ve üçüncü kişi zarara uğrayabilirler. Bu zararları güvence altına almak için, İcra İflâs Kanunu’na göre ihtiyati haciz talep eden alacaklı teminat göstermek zorundadır (İİK m. 259/1). Alacaklı teminat göstermeden mahkeme ihtiyatî hacze karar veremez.
Ilama dayalı ihtiyati haciz hangi mahkemeden istenir?
Görevli ve Yetkili Mahkeme Şu hâlde, yetkili mahkeme, kural olarak, davalı gerçek veya tüzel kişinin ihtiyatî haczin talep edildiği tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir [HMK 6/1]. İhtiyatî haciz, dava dilekçesiyle birlikte veya dava sırasında isteniyorsa, yetkili, davaya bakan mahkemedir.

Ihtiyati haciz teminat miktarı ne kadar?​

İhtiyati Haciz Teminat Mahkemelerde genellikle alacağın yatıracağı teminat oranı %10-%15 oranındadır. Alacak bir ilamdan kaynaklanıyor ise teminat göstermesi gerekmemektedir. Ancak ilam niteliğinde bir belge olması halinde alacaklının teminat yatırıp yatırmaması konusunda mahkeme takdir edecektir (İİK madde 259/3).
Ihtiyati haciz için teminat nasıl yatırılır?
Her alacağa ihtiyati haciz yapılmaz. Belgeye veya ilama dayanan alacaklarda mahkeme ihtiyati haciz kararı verir. Borçlunun mallarına gelebilecek zararların tazmini için alacaklı %15 teminatı mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. İhtiyati haciz süresi içinde icrai (esas) hacize dönüştürülmezse düşer.
Ihtiyati haciz teminatı nedir?
İhtiyati haciz, para ve parayla ölçülebilen teminat alacaklarına özgü takiplerde alacaklının korunması ve takibin semeresiz kalmaması için getirilmiş geçici bir hukukî korumadır.
Her alacağa ihtiyati haciz yapılmaz. Belgeye veya ilama dayanan alacaklarda mahkeme ihtiyati haciz kararı verir. Borçlunun mallarına gelebilecek zararların tazmini için alacaklı %15 teminatı mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
 
Geri
Üst