AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Teminatin iadesine kim karar verir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Teminatın iadesine kim karar verir?​

Alacaklı başka bir karara gerek kalmaksızın alacağını borçlunun gösterdiği teminattan alır. Teminat yeterli değilse, borçlunun malları haczedilip satılır. Borçlunun kanun yolu başvurusu istinaf mahkemesi tarafından haklı görülürse, bölge adliye mahkemesi borçlunun talebi olmaksızın teminatın iadesine karar verir.
Ihtiyati hacizden feragat nasıl yapılır?
İhtiyati Haciz Kararı genel mahmekelerden alınır ve feragat/vazgeçme talebi de kararı veren mahkemeye yapılır.İhtiyati hacizden vazgeçerseniz takibiniz etkilenmez. Zira ihtiyati haczi talep etmek kadar o talepten vazgeçmek hakkınız da vardır. Bu vazgeçmenin icra takibiniz ile ilgisi de yoktur.

Geçici teminat iadesi nasıl yapılır?​

Geçici Teminatların iadesi için ihale kararı onaylanmış olmalıdır. Ekonomik açıdan en avantajlı 1. ve 2. teklif sahibi, ihale kararı verilip sözleşme imzalandıktan, diğerleri ihale kararının onayından sonra dilekçe ile Geçici Teminatının iadesi için başvurur.
Icranın geri bırakılmasına kim karar verir?
Değişik iş dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir.) dosyası ile karar verir ve icranın geri bırakılması kararını icra dairesine göndererek prosedür tamamlanmış olur.

Icranın geri birakilmasi nereden istenir?​

Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından istinaf/temyiz mercii ilama konu edilen ilk derece mahkemesinin kararını bozarsa borçlu icranın geri bırakılması talebi için yatırdığı teminatı tümüyle icra dairesinden alabilir.
Teminat mektubu nasıl geri alınır icra?
İcranın geri bırakılması talebi için teminat bedeli dosyaya 3 aylık faiziyle birlikte yatırılmalıdır. Borçlu istinaf/temyiz iddiasını (imha, itfa) yetkili merciler tarafından kendiliğinden düzenlenmiş veya icra dairesinde veya mahkemede ikrar olunmuş senetle belgelenmelidir.

Teminat dava şartı mı?​

Teminat gösterme yükümlülüğü, bir dava şartıdır (HMK m. 114/1-ğ). Bu nedenle, yargılama giderlerini karşılamak için hükmedilecek teminata mahkeme re’sen karar vermektedir (HMK m. 86).
 
Geri
Üst