- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Temettü verimliliği nasıl hesaplanır?
Bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını gösteren orandır. Temettü Verimi = Toplam Ödenen Temettü / Şirketin Piyasa Değeri. Hisse senedi fiyatı olarak borsadaki güncel fiyat değil, yatırımcının maliyetini oluşturan, yani yatırımcının hisse senedini satın aldığı fiyat kullanılır.Bedelsiz artırım ne demek?
Bedelsiz sermaye artırımı terimi sıklıkla duyulan kavramlardan biridir. Bedelsiz sermaye artırımı terimi, şirketlerin iç kaynaklarından elde ettiği sermaye artırımı neticesinden çıkarmış olduğu hisse senetlerinin bedel almadan ortaklarına dağıtmasına verilen isimdir.Hangi şirketlerin hisse senetlerini almak caizdir?
İdaresine Müslümanların hakim olduğu, haramla iştigal etmeyen, daha şeffaf olup satıma konu olan şirket varlığını dolayısı ile satılan senede düşen hisseyi açıkça bildiren, senetleri isme muharrer olup, ortaklıktan vazgeçmek isteyenlere bu imkânı sağlayan şirketlerin hisse senetlerini almak ittifakla caizdir.
Yani İslâm’ın hisse senetlerini almak caizdir.?
Aslında helâl olan fakat İslâm’a uygun olarak çalıştırılmayan bir fabrikanın hisse senetlerine sahip olan birisinden alacağını alabilmek için, bu kişinin hisse senetlerini almak caizdir. Şu var ki, bu hisseleri bir an evvel elden çıkarıp satmak gerekir. Ve bu arada hissesine bir kâr düşerse, onu amme maslahatına veya fakirlere vermesi gerekir.Hangi şirketlerden hisse senedi almak caiz değildir?
Yahudi ve Hristiyanların hakim olduğu şirketlerden hisse senedi almak, başka hiç bir mahzur yoksa en azından mekruhtur. Fıkıh kitaplarımıza bakıldığında; komünist, mason ve ateistlerin hakimiyetinde bulunan şirketlerden hisse senedi almak caiz değildir, gibi bir sonuç çıkarılabilir. 6.Bir şirketin hisse senedini almak caizdir?
İmal edilmesi, ticarî hizmeti caiz olan bir konu ile meşgul bulunan bir şirketin hisse senedini alarak ona ortak olmak. Şüphesiz bu tasarruf caizdir. Alan, şirketin malvarlığına hissesi nispetinde ortak olur, kâr ve zararına katılır, dilediği zaman da hissesini başkasına satabilir. (Piyasada bu tip holdinglerin sayısı da oldukça fazladır.) 2.