AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temerrut faizi hangi hallerde uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.766
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temerrüt faizi hangi hâllerde uygulanır?​

öngörülen faiz iken temerrüt faizi belli bir para borcunun vadesinde ödenmemesi halinde söz konusu olur.

Sözleşmede faiz belirtilmemişse hangi faiz oranı uygulanır?​

Madde 1 – (1) Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.
Gecikme faizi nedir Borçlar Hukuku?​
Temerrüt Faizi diğer adıyla geçmiş günler faizi; para borcunu vadesinde ödemeyerek temerrüde düşen borçlunun ödemesi gereken bedel olarak tanımlanabilir.

Ticari faiz ne zaman uygulanır?​

Ticari faiz ne zaman uygulanır?
TTK m. 9’da uygulanacak hükümler başlığı altında, ticari işlerde, kanuni, anapara ile temerrüt faizi hakkında, ilgili mevzuat hükümle- rinin uygulanacağı, TTK m. 10’da ise, aksine bir sözleşme yoksa ticari bir borcun faizinin, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlayacağı …

Faiz ödenmesi gereken hallerde faiz oranı sözleşmede belirtilmemişse hangisi dikkate alınır?​

Faiz ödenmesi gereken hallerde faiz oranı sözleşmede belirtilmemişse hangisi dikkate alınır?
Buna göre, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na gereği faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse, faiz oranı yıllık %9 olarak dikkate alınır.

Temerrüt faizi nasıl istenir?​

Temerrüt faizi, temerrüt anından itibaren işler3. Anapara faizi olsa da olmasa da temerrüt faizi, koşulları varsa istenebilir. Anapara faizi çoğu kere sözleşmeden doğar; temerrüt faizi ise sözleşmede hiç kararlaştırılmamış olsa dahi temerrüdün bir sonucu olarak talep edilebilir.

Temerrüt faizi serbestçe belirlenebilir mi?​

Ödenecek faiz miktarının taraflarca kararlaştırılması halinde akdi (iradi) faizden söz edilir. Ticari işlerde hem anapara hem de temerrüt faiz miktarı serbestçe kararlaştırılabilir (TTK m. 8/1).
Gecikme faizine faiz işler mi?​
Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesinde ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerde, eksik ödenmiş veya hiç ödenmemiş verginin normal vade tarihinden tahakkuk tarihine kadar geçen süre için, gecikme zammı oranında gecikme faizi alınması öngörülmüştür. Bu durumda faize faiz işlemez.

Ticari işlemlerde hangi faiz kullanılır?​

Ticari işlemlerde hangi faiz kullanılır?
Ticari işlerde anapara faiz oranı hususunda taraflar arasında bir anlaşma yoksa kanuni faiz oranı uygulanır. 3095 sayılı Kanunun 1’inci maddesi uyarınca kanuni faiz oranı yıllık % 9’dur.
 
Temerrüt faizi, bir borcun vadesinde ödenmemesi durumunda uygulanan faiz türüdür. Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre faiz ödenmesi gereken durumlarda, miktarı sözleşmede belirtilmemişse yıllık %12 oranında temerrüt faizi uygulanır. Temerrüt faizi, borçlunun ödemesi gereken bedel olarak tanımlanır ve vadeyi geçirerek temerrüde düşen borçlunun ödemesi gereken ek bir faiz türüdür.

Ticari işlemlerde ise ticari faiz uygulanabilir. Türk Ticaret Kanunu'na göre, ticari bir borcun faizi vadenin bitiminden veya ihtar tarihinden itibaren işlemeye başlar. Taraflar arasında anlaşma yoksa kanuni faiz oranı olan yıllık %9 uygulanır. Akdi faiz durumunda ise taraflarca belirlenen faiz miktarı geçerli olur. Ticari işlerde anapara ve temerrüt faiz miktarı serbestçe kararlaştırılabilir.

Gecikme faizi ise Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenir. Vergi borçlarında eksik veya geç ödenmiş vergilere gecikme faizi uygulanır; ancak bu durumda faize faiz işlemez. Ticari işlemlerde anapara faiz oranı belirlenmemişse kanuni faiz oranı olan yıllık %9 kullanılır.
 
Geri
Üst