AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temel Yasam Destegi hangi durumlarda yapilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Temel Yaşam Desteği hangi durumlarda yapılır?​

Temel yaşam desteği solunum durması ve kalp durması sonucunda kişinin hayatını kurtarmak için yapılan hayati bir müdahaledir. Solunumu duran kişiye öncelikli olarak hava yolu açıklığı sağlanması gerekmektedir. Solunum yapamayan kişiye yapay solunum desteği verilmesi gerekmektedir.

Yetişkinlerde temel Yaşam Desteği uygulaması hangisi ile başlar?​

Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır, Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112), Temel yaşam desteği uygulanır.

Ilk yardım uygulaması nasıl yapılır?​

Ilk yardım uygulaması nasıl yapılır?
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).

Baş çene pozisyonu amacı nedir?​

Baş çene pozisyonu amacı nedir?
Hava yolunu açmak için Baş-Çene pozisyonu nasıl verilir? Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir yada herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Ağız içi kontrol edilerek temizlendikten sonra hastaya baş-çene pozisyonu verilir.

Yetişkinlerde temel yaşam desteğinde hangi sıralama doğrudur?​

30 tane göğüs basısından (Kalp masajı – cpr) sonra hastaya 2 sunni solunum vermelisiniz. bu amaçla hastanın hava yolunu açmak için yukarıda bahsettiğimiz hava yolu açma yöntemlerinden (Baş geri, çene yukarı yada alt çene pozisyonu) uygun olanı kullanın.

Yetişkinde Temel yaşam desteği yaparken dikkat edilecek noktalar nelerdir?​

Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,
- 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup “İyi misiniz?” diye sorularak bilinci kontrol edilir; eğer bilinci yok ise:
- 3- Çevreden yüksek sesle yardım çağrılır; 112 aratılır;
- 4- Hasta/yaralı sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır,

Evde ilk yardım nasıl yapılır?​

Evde ilk yardım nasıl yapılır?
Bilinci açıksa kişiyi ‘yarı oturur’ pozisyonda (sırtı yer ile 45 derece açı oluşturacak şekilde pozisyon verin) bekletin. Ortam havadar değilse camları açın. Bilinç kapalı, nabız alınamıyor veya solunum durmuşsa; sadece ilk yardımcı sertifikası olan kişiler temel yaşam desteğine başlayabilir!

Temel Yaşam Desteği, solunum durması ve kalp durması gibi acil durumlarda kişinin hayatını kurtarmak için yapılan temel bir müdahaledir. İşte bu durumlarda Temel Yaşam Desteği nasıl uygulanır:

1. **Solunumu Duran Kişiye Müdahale:** Solunumu duran bir kişiye öncelikli olarak hava yolu açıklığı sağlanmalıdır. Eğer kişi solunum yapamıyorsa, yapay solunum desteği verilmelidir.

2. **Hasta Yerleştirme ve Değerlendirme:** Hasta bilinci kapandığında, sert zemin üzerine yatırılmalıdır. Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilmeli, acil olarak tıbbi yardım (112) istenmelidir.

3. **Ilk Yardım Uygulaması:** Hasta veya yaralının sıcak tutulması, yarasının görülmemesi, hareket ettirilmeden müdahale yapılması önemlidir. Aciliyet durumuna göre en uygun şekilde en yakın sağlık kuruluşuna ulaşımın sağlanması gerekmektedir.

4. **Baş Çene Pozisyonu:** Bilinci kapalı olan her hasta veya yaralı için solunum yollarının kontrol edilmesi gerekir. Dilin geriye kayması veya yabancı maddelerin solunum yolunu tıkaması durumunda baş-çene pozisyonu verilmelidir.

5. **Yetişkinlerde Temel Yaşam Desteği Sıralaması:** Kalp masajı (CPR) sonrasında 2 sunni solunum verilmelidir. Hasta için uygun hava yolunu açma yöntemi seçilerek baş-çene pozisyonu verilebilir.

6. **Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:** Temel Yaşam Desteği sırasında hastanın ve kendi güvenliğinizi sağlamak önemlidir. Hasta bilincinin kontrol edilmesi, yardım çağrılması, hasta yatırılması gibi adımların doğru şekilde sıralanması hayati öneme sahiptir.

Evde ilk yardım ise, bilinci açık olan kişiye yarı oturur pozisyon verilerek beklenmelidir. Eğer bilinç kapalı, nabız alınamıyor veya solunum durmuşsa, sadece ilk yardımcı sertifikası olan kişiler temel yaşam desteğine başlayabilirler. Unutmayın, ilk yardım bilgisi hayat kurtarabilir!

Geri