AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temel orme yapilari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.920
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temel örme yapıları nelerdir?​

Temel Örgü Yapıları Özel
- RL Düz örme yüzeyleri, Süprem örme yüzeyleri.
- RR örme yüzeyleri, Ribana ve İnterlok örme yüzeyleri.
- LL örme yüzeyleri, Haroşa örme yüzeyleri.

Kaç çeşit örgü vardır?​

Giriş
2 + 2 Lastik Örgü | Baklava Örneği | Bal Peteği
Çift Lastik | Çift Pirinç | Dalgalı Ajur (Karnıbahar)
Duble (Çift) Örgü | Dudaktan Kalbe | Düz Örgü
Haraşolu Pirinç | Haroşa | Hasır Örgü
İşkembe Örgü | Kalbur Örneği | Karanfil Yaprağı

Örgü çeşitleri nelerdir?​

Örgü çeşitleri nelerdir?
Örme Kumaş Çeşitleri
- Jarse Kumaş (Örme)
- Ters Örgü Yapılmış Kumaş
- Kaburga Dikişli Örme Kumaş
- İnterlok Kumaş
- Çift Örgü Kumaş
- Çözgülü Örme Kumaş
- Triko Kumaş
- Raşel Örme Kumaş

Vanize 3 iplik nedir?​

Ayrı ayrı üç ipliğin (zemin, astar ve bağlantı ipliği) daha sağlam yapı oluşturacak ters yüzey meydana getirecek şekilde örülmesiyle elde edilen örgü çeşididir. Üç iplik örme kumaşlar tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde kullanılır.

Kaç çeşit saç örgü modeli vardır?​

Saç örgü modelleri
- 1.Düğüm örgü
- 2.Gizli örgülü topuz. Saçlarını daha sıkı toplamak istiyorsan topuzlu örgü modelini tavsiye ederiz.
- 3.Küçük örgüler. Acele çıkan bir davet için bu modeli deneyebilirsin.
- 4.Kılçık örgü
- 5.Halat örgü
- 6.Taç örgü
- 7.Dağınık örgü
- 8.Fransız örgüsü

Saten örgüsü nedir?​

Saten örgüsü nedir?
Saten örgülü dokuma kumaşlar, dimi örgüler gibi diyagonal yollar meydana getirmediğinden ve uzun atlamalar oluşturduğundan parlak, pürüzsüz, yumuşak ve dökümlü kumaşlardır. Kumaşın bir tarafı parlak diğer tarafı mat görünümlüdür. Genellikle kumaşın ön yüzünde çözgü iplikleri, arka yüzünde ise atkı iplikleri hakimdir.

Örme kumaş yazlık mı kışlık mı?​

Özellikle yün ipliklerden üretilen örme kumaşlar vücut ısısına hakim olduğu için vücudu çok sıcak tutacaktır. Günümüzde oldukça bilinir olan örme kumaşlar özellikle soğuk kış aylarında yoğun olarak kullanılırlar.

Vanize ne demek?​

Tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde özellikleri birbirinden farklı iki iplikten birinin ön yüzünde, diğerinin örgünün arka yüzünde görülebileceği şekilde çalıştırılması ile vanize kumaş elde edilir.

Interlok kumaş nasıl olur?​

Interlok kumaş nasıl olur?
Sadece çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleriyle elde edilen çift katlı örme kumaş çeşitidir. İnterlok kumaşları enine yönde gerdirsek bile, iki yüzde de sadece sağ ilmikler görülür.

Ana dokuma örgüleri nelerdir?​

Ana örgüler tüm dokuma örgülerinin temelini oluşturan örgülerdir (bezayağı, dimi, saten örgüsü). Türetilmiş örgüler ise ana örgülerden çeşitli yöntemlerle elde edilen örgülerdir. Bu örgülerden farklı yapılardaki kumaş türleri elde edilir.

Örme sistemi kaça ayrılır?​

Şimdi bunları tek tek gruplamamız gerekirse; tek plaka örgü kumaşlar, süprem, iki iplik, üç iplik, havlu ve pike olarak gruplandırılır. Çift plaka örgü kumaşlar ise, ribana, interlok, Selanik ve kaşkorse olarak kategorize edilmiştir.

Örme kumaş çeşitleri nelerdir?​

Örme kumaş çeşitleri nelerdir?
Örme kumaş ortaya çıkarken iğne ya da örgü malzemeleri ile ipliklere ilmek atılır. Belli bir plan dahilinde atılan ilmekler ile çeşitli desenler ortaya çıkar. Yan yana gelen bu ilmekler de birbirinden farklı örme kumaşları meydana getirir. Çeşitli işlemler sonucu elde edilen bu kumaşa örme kumaş denilmektedir.

Jersey kumaş ne demek?​

Jarse kumaş, iki yüzü de aynı görünüme sahip, sıkça bir yapıda ve daha stabil örme kumaşlardır. Genelde jarse, astar, abiye, forma dikilmesinde kullanılmaktadır. Başka bir kullanım şekli ise farklı türde kumaşlar ile birlikte kullanılmasıdır. Yine aynı şekilde derilerle lamine edilerek de kullanılmaktadır.

Twill örgü nedir?​

Köperbindung, f; Twill, m; Fr. armure sergé, f; İng. twill weave), atkı ve çözgü ipliklerinin her birinin diğer yöndeki iki ya da daha çok iplik üzerinden geçerek kesiştiği ve bu ipliklerin kumaş yüzeyinde sağdan sola ya da soldan sağa eğimli yollar oluşturacak şekilde yan yana dizilmesiyle oluşan temel dokuma …

Saten örgü nasıl yapılır?​

Saten örgü nasıl yapılır?
Saten örgü oluşumunda bağlama noktaları diğer örgü şekillerinin aksine birbirleriyle hiç temas etmezler. Çözgü ipliği rapor içinde sadece bir kere yükselerek (atkı sateni) veya bir kere alçalarak (çözgü sateni) bağlantı oluşturur. Bağlantı noktaları yüzeye düzgün bir şekilde yayılmaktadır.

Dimi dokuma nasıl yapılır?​

Genel olarak, bir dimi kumaş, atkı ipliğinin bir veya daha fazla çözgü ipliği üzerinden geçirilmesi ve ardından iki veya daha fazla çözgü ipliğinin altından geçirilmesi ile dokunur. Bu teknik, bitmiş kumaş yapıldıktan sonra diyagonal görünen “basamaklı” bir desenle sonuçlanır. İpucu: Dokuma kumaş nedir?

Örme kumaş üretim makinaları nelerdir?​

ÖRME TEKNİKLERİNE GÖRE YUVARLAK ÖRME MAKİNELERİ
- Tek Plaka Yuvarlak Örme Makineleri.
- Çift Plaka Ribana Yuvarlak Örme Makineleri.
- Çift Plaka İnterlok Yuvarlak Örme Makineleri.
- Tek Silindirli Yuvarlak Çorap Örme Makineleri.
- Çift Silindirli Yuvarlak Çorap Örme Makineleri.
 
Temel örme yapıları arasında; RL Düz örme yüzeyleri, Süprem örme yüzeyleri, RR örme yüzeyleri, Ribana ve İnterlok örme yüzeyleri, LL örme yüzeyleri, ve Haroşa örme yüzeyleri gibi çeşitler bulunmaktadır.

Örgü çeşitleri ise oldukça fazla çeşitlere sahiptir. Bazı örme çeşitleri şunlardır:
- 2 + 2 Lastik Örgü
- Baklava Örneği
- Bal Peteği
- Çift Lastik
- Çift Pirinç
- Dalgalı Ajur (Karnıbahar)
- Duble (Çift) Örgü
- Dudaktan Kalbe
- Düz Örgü
- Haraşolu Pirinç
- Haroşa
- Hasır Örgü
- İşkembe Örgü
- Kalbur Örneği
- Karanfil Yaprağı

Saç örgü modelleri arasında da çeşitli seçenekler vardır. Bazıları şunlardır:
- Düğüm örgü
- Gizli örgülü topuz
- Küçük örgüler
- Kılçık örgü
- Halat örgü
- Taç örgü
- Dağınık örgü
- Fransız örgüsü

Saten örgüsü, dimi örgüler gibi diyagonal yollar meydana getirmediğinden ve uzun atlamalar oluşturduğundan parlak, pürüzsüz, yumuşak ve dökümlü kumaşlar ortaya çıkarır. Saten örgülü dokuma kumaşlar genellikle bir tarafı parlak diğer tarafı mat görünümlü olup, vücudu sıcak tutma özelliğine sahiptir.

Jersey kumaş, iki yüzü aynı görünüme sahip, sıkça bir yapıda ve stabil örme kumaşlardır. Yün ipliklerden yapılan örme kumaşlar vücut ısısına hakim olduğu için genellikle kış aylarında tercih edilir.

Vanize kumaş, tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde farklı ipliklerin farklı yüzlerde görülebileceği şekilde çalıştırılmasıyla elde edilir. Interlok kumaşları ise çift katlı örme kumaş çeşididir.

Temel dokuma örgüleri arasında bezayağı, dimi ve saten örgüsü gibi örgüler bulunurken, örme sistemleri tek plaka ve çift plaka olmak üzere kategorize edilmiştir.

Örme kumaş üretimi için kullanılan makineler arasında tek plaka yuvarlak örme makineleri, çift plaka ribana yuvarlak örme makineleri, çift plaka interlok yuvarlak örme makineleri, tek silindirli yuvarlak çorap örme makineleri ve çift silindirli yuvarlak çorap örme makineleri bulunmaktadır.
 
Geri
Üst