AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temel mantik kapilari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Temel mantık kapıları nelerdir?​

Sayısal elektronik sistemlerin en önemli elemanları, mantıksal (Lojik) kapılardır. Mantıksal kapıların temel elemanları VE, VEYA ve DEĞİL kapılarıdır, bu kapılar özel devre sembolleri ile gösterilirler. Diğer tüm spesifik kapılar bu kapılardan türetilmiştir.

Asenkron sıralı mantık devresi nedir?​

Senkron sıralı mantık. Günümüzde kullandığımız neredeyse tüm mantık devreleri “saatli” ya da senkron devrelerdir. Senkron bir devrede, “saat” ismi verilen, arka arkaya atmalar üreten bir elektronik osilatör bulunur. Bu atmaların her biri devre üzerindeki tüm hafıza elemanlarına ulaştırılır.
Birleşik devreler nedir?
Bileşik Mantık Devreleri Temel lojik kapılardan oluşan ve devre çıkışlarının doğrudan girişlerin o andaki durumlarına göre belirlenmiş olan devrelerdir. Bileşik devrelerde giriş değişkenleri, mantık kapılar ve çıkış değişkenleri bulunur.

Kodlayıcı ve kod çözücü nedir?​

Kod çözücü(decoder), kodlayıcının tersi işlem yapar. Kodlanmış bilgileri anlaşılır hale dönüştürmek için kullanılır. Örneğin cep telefonumuza gelen mesajları 2’lik sayı sisteminde anlayamayız. Gelen bilgiler çözümlenerek metin formatı haline getirilir.

Asenkron sinyal nedir?​

Saat sinyalinin uygulanışına göre; Asenkron (Farklı zamanlı) Sayıcılar: Asenkron sayıcılarda saat sinyali sadece ilk flip-flopa uygulanır. Bu flip-flopun çıkışı ikinci flip-flopun saat girişine uygulanır. Senkron (Eş zamanlı) Sayıcılar: Senkron sayıcılarda ise saat sinyali tüm flip-floplara aynı anda uygulanır.
Ardışıl devre nedir nerelerde kullanılır?
Ardışıl devrelere örnek olarak bozuk parayla çalışan meşrubat makinelerindeki lojik devreler gösterilebilir. Böyle bir sayısal ardışıl devre, ürünü vermek için sadece o anda atılan parayı değil, daha önce atılmış olan parayı da dikkate almalıdır.
Flip-flopların uygun şekillerde bağlanmasıyla, sayıları saymak için kullanılmasına sayıcı ismi verilir. Sayıcı devreleri, giriş darbelerine bağlı olarak belirli bir durum dizisini tekrarlayan lojik devrelerdir. Sayıcılar genellikle saat sinyalinin flip-floplara uygulanış şekline göre ikiye ayrılırlar.
Devre tasarımında devre girişlerinin eşit sayıda kapıdan geçmesi için kullanılır. Hassas devrelerde kapıların neden olduğu gecikmeyi eşitler.
Lojik devreler ne işe yarar?
Lojik kapılar, lojik değişken girişlerle işlem yaparak bu işlem sonucunu çıkışına aktaran elektronik devrelere verilen addır. Lojik kapılar, sayısal (dijital) elektroniğin temelini oluştururlar. En basit, en sade programlama elemanlarıdır. Girişlerindeki bilgi lojik 1 ve lojik 0 olarak adlandırılır.

Birleşik devreler nelerdir?​

XOR kapısı nasıl çalışır?​

XOR (eXclusive OR) Kapısı, girişindeki işaretler birbirinden farklı olduğu zaman çıkış olarak 1 verir, diğer tüm hallerde 0 verir.
Lojik kapılar hangi elektronik elemanlar ile gerçekleşir?
Flip-Flop, kaydedici, sayıcı, vb. lojik devreleri oluşturmakta kullanılan kapılar; direnç, diyot, transistör, FET, MOSFET, vb elektronik devre elemanları kullanılarak yapılırlar.

Lojik kapılar hangi elektronik elemanlar ile gerçeklenir?​

Lojik kapılar, diyotlar ve dirençler, tranzistorler ve dirençler, veya diyotlar, tranzistorler ve dirençler ile bu elemanların, bir anahtar elemanı fonksiyonunu gerçekleyecek şekilde tasarlanması ile elde edilir.

Mantık Devreleri nedir?​

Mantık kapılarının birleşimi ile meydana gelmiş devrelere birleşik mantık devreleri demekteyiz. Birleşik mantık devreleri giriş ve çıkışlardan oluşur ve bu girişlerin durumuna göre çıkış değeri elde edilir. Bir birleşik mantık devresini genel bir diyagramı şu şekildedir. Burada n kadar giriş ve m kadar çıkış olabilir.
XOR Gate ne yapar?
Özel bir OR geçidi (XOR geçidi), Boole fonksiyonlarının uygulanmasında kullanılan bir elektronik anahtar olarak hareket etmek için transistörler kullanılarak uygulanan bir dijital mantık geçididir.
DEĞİL kapısı, girişindeki mantıksal değeri tersine çevirir. Girişteki işaretin lojik 1 seviyesinde olması durumunda çıkış lojik 0 seviyesinde, lojik 0 seviyesinde olması durumunda ise çıkış lojik 1 seviyesinde olur. Tümleme mantık bağlacının dijital sistemlerdeki karşılığıdır.
And kapısı kaç girişli?
VE KAPISI(AND GATE) şekil 3.1‟de iki giriş, bir çıkışlı VE kapısının sembolü, doğruluk tablosu ve elektrik eşdeğer devresi verilmiştir.

Değil kapısı ne işe yarar?​

Değil (Not) Kapısı Tek girişli bu kapı, girişin tersini alır. Giriş 1 ise çıkış 0’dır, veya tam tersi. (Q=üstten çizgi A) şeklinde gösterilir. Kapının şematik simgesi, anahtarlarla yapılan temsili devresi, entegre görünümü, entegre iç görünümü ve doğruluk tablosu şekilde gösterilmiştir.

Buffer kapısı ne işe yarar?​

Üç durumlu bir buffer, harici sinyal girişi ile elektronik olarak “açık” veya “kapalı” hale getirilebilen bir çıkışa sahip bir giriş kontrollü anahtar olarak düşünülebilir. Bir nevi kontrol devresi gibi düşünebilirsiniz.
NOR kapısı ne demek?
VEYADEĞİL (NOR) kapısı VEYA ve DEĞİL kapılarının birleşiminden oluşan VEYADEĞİL kapısı VEYA kapısının gerçekleştirirdiği işlemin tersini yapar. VEYADEĞİL kapısında girişlerden herhangi birinin ‘1’ olması durumunda çıkış ‘0’ olmaktadır. Girişlerin hepsi ‘0’ ise çıkış ‘1’ olur.

Maxterm nedir?​

çarpım terimlerinin değerlerini 1 yapan kombinasyonlarda 1 olacaktır. Toplamlar Çarpımı Formu:Toplamlar çarpımı formu, değişkenlerin toplamlarından ve bu toplamların çarpımından oluşur. düzenlenmesi gerekir. ➢ Standart toplamlar çarpımı şeklinde ifade edilmiş bir lojik ifadedeki her terim maxterm ismiyle anılır.

7408 entegresi ne işe yarar?​

74HC08, içerisinde 4 adet çift girişli VE kapısı içeren bir mantıksal entegredir. Tüm olası A ve B girişleri için, bir VE kapısının çıkış (Y) mantık seviyesi aşağıdaki doğruluk tablosunda verilmiştir. Bu tabloya göre, çıkış yalnızca hem A hem de B’nin 1 olduğu durumda 1 olur. Diğer durumlarda çıkış 0’dır.
XOR kapısı nerede kullanılır?
Bir XOR geçidi, birçok farklı hesaplama devresinde uygulanabilen kullanışlı bir işlev işlevi görür ve genellikle aritmetik mantık devrelerinde, hesaplama mantık karşılaştırıcılarında ve hata algılama devrelerinde kullanılır.
VEYADEĞİL Kapısı “VEYA” fonksiyonunun “DEĞİL” ile birleşimi olarak düşünebiliriz. Bu yüzden “VEYA” fonksiyonundan elde edilen çıkışların tam tersi elde edilir. Girişlerin hepsi “0” olursa çıkış “1” olur ancak bunun dışındaki tüm durumlarda “0” çıkışı elde edilir. ” Y = (A + B)’ ” ile gösterilir.
Dijital Devre teorisinde, “Sıralı Mantık” devrenin çıktılarının sadece şu anki durumuna değil, aynı zamanda geçmişteki Dijital Sinyal girdilerine de bağlı olduğu mantık devresi yapısıdır. Sıralı mantık devreleri kombinasyonel mantık devrelerinin aksine sadece şu anki inputlara bağlı değildir.
XOR kapısı nerelerde kullanılır?
 
Geri
Üst