AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temel fatura ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temel fatura ne demek?​

Temel E-Fatura, faturanın göndericiden direkt olarak alıcıya ulaşmasını amaçlayan E-Fatura türüdür. Faturayı alacak olan kişi, faturada herhangi bir teknik problem olmadığı sürece faturayı kabul etmek zorundadır. Alıcılar, Temel E-Faturaları reddetme hakkına sahip değildir.

Arşiv fatura ne demek?​

e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. e-Arşiv, bir elektronik fatura türüdür.

Kaç liradan sonra fatura kesilir?​

Kaç liradan sonra fatura kesilir?
2022 yılında fatura kesme ve düzenleme sınırı 2.000 TL olarak belirlendi. 21 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2022 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 2.000 TL oldu.

Temel fatura mı ticari fatura mı?​

Temel fatura mı ticari fatura mı?
Farkları Nelerdir? Faturayı karşı tarafa temel e-Fatura olarak yollarsanız, fatura karşı tarafın onayı beklenmeksizin direkt olarak kabul edilmiş / onaylanmış olarak kayıt altına alınmaktadır. Ticari e-Fatura yollamanız halinde ise faturayı karşı tarafa; red, iptal ve onay seçenekleri ile yollamış olursunuz.

Temel fatura kimler keser?​

Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür. Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.

Alış faturası ve satış faturası nedir?​

Bir işletmenin sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için müşterilerine kestiği faturalardır. Her satışın belgelenerek yasallaşması gerekir. Bir satış faturasında satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı, ve toplam bedeli gibi bilgiler beyan edilir.

E Arşiv fatura müşteriye nasıl ulaşır?​

E Arşiv fatura müşteriye nasıl ulaşır?
▪e-fatura mükellefi olan müşterilerine, e-arşiv fatura düzenlenemez. ▪e- arşiv fatura alıcılarına, e-mail gibi yollarla elektronik ortamda iletir. Bireysel müşterilerine, dilerse e-mail gibi elektronik ortamda, müşteri isterse kağıt çıktısını alarak ve kaşeli imzalı bir şekilde iletir.

E Arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?​

E Arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?
E-FATURA E- ARŞİV FATURA DÜZENLENMESİ DEĞİŞİKLİĞİ HK. E Fatura – E Arşiv uygulamasına dahil olmayan mükellefler için halen uygulanmakta olan 5.000 – 30.000 TL E-Arşiv fatura sınırı 01/03/2022 tarihinden itibaren 2.000 – 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir.

5 bin TL üzeri fatura nasıl kesilir?​

01.01.2020 tarihinden itibaren vergi mükellefi olan müşterilerinize düzenlenecek KDV dâhil 5.000 TL’yi aşan faturalar ile vergi mükellefi olmayan müşterilerinize düzenlenecek KDV dâhil 30.000 TL’yi aşan faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı https://ebelge.gib.gov.tr adresinden (verilecek şifreyle) E-Arşiv Fatura olarak …
 
Temel fatura ve ticari fatura arasındaki farkları inceleyecek olursak, temel fatura göndericiden alıcıya direkt ulaşmayı hedefleyen bir e-fatura türüdür. Alıcılar, temel e-faturaları red etme hakkına sahip değildir ve faturayı kabul etmek zorundadır. Karşı tarafa gönderilen temel e-faturanın onayı beklenmeksizin direkt olarak kabul edilmiş ve kayıt altına alınmış olur. Diğer yandan ticari e-fatura gönderildiğinde, alıcıya faturayı red etme, iptal etme veya onaylama seçenekleri sunulur.

Temel fatura kimler keser sorusuna yanıt olarak, temel e-fatura göndericiden alıcıya ulaşmayı esas alan bir e-fatura senaryosudur. Bu durumda, faturayı gönderen firma veya işletme temel faturayı keser.

Arşiv fatura ise e-faturanın elektronik ortamda oluşturulması, muhafaza edilmesi, ibraz edilmesi ve raporlanmasını kapsayan bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak oluşturulan e-arşiv faturaları, elektronik ortamda alıcıya iletilir. E-arşiv faturalarının belirli bir sınırları vardır ve 2022 için bu sınır 2.000 TL olarak belirlenmiştir.

Alış faturası ve satış faturası ise işletmelerin müşterilerine sattığı ürün veya hizmeti belgelemek için kestiği faturalardır. Satış faturasında satılan malın detayları, miktarı, satış fiyatı gibi bilgiler yer alırken, alış faturasında ise işletmenin ürünleri veya hizmetleri için ödediği faturaların detayları yer alır.

E-Arşiv faturaların müşteriye ulaşma süreci, e-fatura mükellefi olan müşterilere direkt olarak e-mail gibi elektronik ortamlarda iletilirken, bireysel müşterilere ise elektronik ortamda veya istenirse kağıt çıktısı alınarak iletilir. 2.000 - 5.000 TL arasındaki tutarlara kadar olan e-arşiv faturaları, bu uygulamaya dahil olmayan mükellefler için düzenlenebilir.

Son olarak, 5.000 TL üzeri fatura düzenleneceği zaman vergi mükellefi olan müşterilere KDV dahil 5.000 TL'yi aşan faturalar, vergi mükellefi olmayan müşterilere ise KDV dahil 30.000 TL'yi aşan faturalar E-Arşiv Fatura olarak düzenlenir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın https://ebelge.gib.gov.tr adresinden gerekli şifre ile işlem yapılabilmektedir.
 
Geri
Üst