AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temel fatura mi ticari fatura mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temel fatura mı ticari fatura mı?​

Farkları Nelerdir? Faturayı karşı tarafa temel e-Fatura olarak yollarsanız, fatura karşı tarafın onayı beklenmeksizin direkt olarak kabul edilmiş / onaylanmış olarak kayıt altına alınmaktadır. Ticari e-Fatura yollamanız halinde ise faturayı karşı tarafa; red, iptal ve onay seçenekleri ile yollamış olursunuz.

Neden ticari fatura kesilir?​

Mal alım ve satım süreçleri için Ticari E-Fatura türü, ticari hayatın sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için daha uygun olmaktadır. Ticari E-Fatura, alınan bir ürün için kesilen faturanın dijital yolla alıcıya gönderilmesi şeklinde kesilir.

E-fatura onaylanmazsa ne olur?​

E-fatura onaylanmazsa ne olur?
Bu durumda ilgili e-Fatura hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ya da satıcısı tarafından 8 günlük süre içerisinde onay verilmediyse, ilgili e-Fatura hem alıcının sanal Ba hem de satıcının sanal Bs formunda yer alacaktır.

Yasal olarak hem temel hem ticari fatura kesilebilir mi?​

Yasal olarak hem temel hem ticari fatura kesilebilir mi?
Faturalarınızı Ticari yada Temel olarak düzenlemek konusunda seçimlik hakkınız bulunmaktadır. İstediğiniz mükelllefe temel fatura istediğiniz mükellefe ticari fatura kesebilirsiniz.Bunun için bir başvuru yapmanıza gerek yoktur.

Temel fatura kimler keser?​

Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür. Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.

Resmi kurumlara fatura nasıl kesilir?​

Kamu kurumlarına e-fatura düzenlenmesi için öncelikle ilgili kamu kurumunun e-Fatura kayıtlı kullanıcılar listesinde yer alması gerekir. İlgili kamu kurumu sadece kayıtlı kullanıcılar listesinde yer alan VKN’ye e-fatura düzenlenmesini isteyebilir.

Ticari fatura reddi nasıl yapılır?​

Ticari fatura reddi nasıl yapılır?
Kabul edilen ticari e-Faturayı reddedebilmek için alıcının, KEP sistemi üzerinden faturayı gönderene yazı göndermesi gerekir. Fatura göndericisinin ve alıcısının anlaşması sonucunda iki taraf da bu yazıyı arşive ekler ve fatura iptali gerçekleştirilmiş olur.

Kabul edilen bir ticari fatura reddedilebilir mi?​

Kabul edilen bir ticari fatura reddedilebilir mi?
d. Kabul Edilen Bir Ticari Fatura Nasıl Reddedilir? Ticari faturanın istenmeden kabul edildiği durumlarda, faturayı reddedebilmek için KEP sistemi üzerinden faturayı oluşturan tarafa, bu durum ile ilgili bir yazı göndermeniz gerekiyor.

E-Arşiv fatura iptal talebi onaylanmazsa ne olur?​

İptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.

Ticari fatura nasıl düzenlenir?​

Ticari faturada bulunması gereken bilgiler aşağıda açıklanmıştır.
- Faturanın tarihi,
- Mal/hizmet cinsi,
- Satıcının ve alıcının isim/unvan adresleri,
- Ödeme şekli,
- Malların menşei,
- Teslim şekli,
- Mal veya hizmetin birim fiyatı, miktarı, tutarı,
- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı,

Temel faturaya Red verilir mi?​

Temel faturaya Red verilir mi?
1- Temel faturalara, e-fatura uygulaması üzerinden red yanıtı verilmesine imkanı bulunmamaktadır.

Temel fatura neden iptal edilemez?​

Temel fatura neden iptal edilemez?
Temel e- fatura iptali, e- imza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen e-Faturanın iptali yapılamaz. E-Fatura, faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez. E fatura, sadece faturanın gönderildiği kurum tarafından, 7 gün içinde iptal edilebilir.

Resmi Kurumlar fatura düzenler mi?​

e-Fatura kullanıcı listesinde kamu kurumları da bulunmaktadır. Bu kapsamda kamu kurumlarına e-fatura düzenlenebileceği gibi vergi mükellefi olan ve faaliyetleri gereği fatura düzenleyen kamu kurumları da e-Fatura uygulamasına kayıtlı olanlara e-fatura düzenleyebilirler.
 
Temel fatura ile ticari fatura arasındaki farklar ve önemleri hakkında bilgi vermek isterim:

**Temel Fatura:**
- Temel fatura, e-faturanın göndericiden alıcıya doğrudan ulaştırılmasını esas alan bir senaryodur.
- Karşı tarafa temel e-Fatura olarak gönderildiğinde, fatura karşı tarafın onayı beklemeden direkt olarak kabul edilmiş ve kayıt altına alınmış olur.
- Fatura alıcısı, temel e-Faturayı teknik bir problem yoksa kabul etmekle yükümlüdür ve reddetme seçeneği bulunmamaktadır.
- Temel faturalara red yanıtı verilemez, yani alıcı faturayı geri çeviremez.

**Ticari Fatura:**
- Ticari fatura, ticari hayatın sağlıklı yürütülmesi için daha uygun olan bir fatura türüdür.
- Mal alım ve satım süreçlerinde kullanılır ve alınan bir ürün için kesilen faturanın dijital yolla alıcıya gönderilmesini sağlar.
- Ticari fatura ile faturayı karşı tarafa red, iptal ve onay seçenekleri ile iletebilirsiniz.
- Ticari faturada fatura tarihi, mal/hizmet cinsi, satıcının ve alıcının bilgileri, ödeme şekli, teslim şekli, fiyat ve miktar gibi detaylar yer alır.

**Yasal Olarak Hem Temel Hem Ticari Fatura Kesilebilir mi?**
Evet, yasal olarak hem temel fatura hem de ticari fatura kesilebilir. Faturalarınızı ticari ya da temel olarak düzenlemek konusunda seçimlik hakkınız bulunmaktadır. İstediğiniz mükellefe temel fatura veya ticari fatura kesme yetkiniz vardır ve bunun için ekstra bir başvuru yapmanıza gerek yoktur.

Sonuç olarak, temel faturalar direkt olarak kayıt altına alınırken, ticari faturalar işlem detayları ve onay/iptal seçenekleri sunar. İş süreçlerinize ve ihtiyaçlarınıza göre hangi tip faturayı kullanmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
 
Geri
Üst