AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Temel fatura hangi durumlarda kesilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.914
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Temel fatura hangi durumlarda kesilir?​

Bu nedenle fatura alıcıya iletildiği anda onaylanmış olur. Elektrik ve su hizmetleri gibi çeşitli hizmet faturaları Temel E-Fatura olarak kesilir. Bunlarla birlikte sözleşmeye ya da taahhüte dayalı farklı telekom, altyapı desteği, hizmet sunma türündeki hizmetlerin de Temel E-Fatura olarak kesilmesi gerekmektedir.

Belediye fatura düzenler mi?​

Belediye fatura düzenler mi?
Vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler denilmektedir. Belediyelerin fatura kullanma mecburiyetleri bu madde gereğince bulunmamaktadır.

KDV Istisnalı fatura nasıl kesilir?​

KDV Istisnalı fatura nasıl kesilir?
Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz.

E-fatura mükellefiyeti nasıl iptal edilir?​

e-Faturalara elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; e-Faturayı düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir.

Belediye alındı belgesi fatura yerine geçer mi?​

Belediye alındı belgesi fatura yerine geçer mi?
Alındı belgesi olarak da bilinmektedir. Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer. Ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.

Belediyeler e fatura mükellefi mi?​

Belediyeler e fatura mükellefi mi?
“10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu kuruluşlarının bu Tebliğ kapsamında elektronik fatura uygulamasına geçme ve elektronik defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.”

E-fatura mükellefi E-Arşiv kestiği faturayı nasıl iptal eder?​

E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.

Temel fatura neye göre belirlenir?​

Temel fatura neye göre belirlenir?
Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan e-fatura senaryosudur. Fatura alıcısı fatura üzerinde herhangi bir teknik problem olmadığı müddetçe faturayı kabul etmekle yükümlüdür. Alıcının temel e-faturayı reddetme seçeneği yoktur.

Temel e-fatura reddi nasıl yapılır?​

Temel e-fatura reddi nasıl yapılır?
Temel e-Fatura Reddetme Nasıl Yapılır? Temel e-Fatura senaryosunda, alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme şansı yoktur. Bu nedenle alıcı ya da satıcı taraf, e-Fatura’nın iptal işlemi için “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden öncelikle fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir.
 
Temel fatura, faturanın göndericiden alıcıya ulaşmasını esas alan bir e-fatura senaryosudur. Elektrik ve su gibi hizmet faturaları, sözleşmeye dayalı telekom ve altyapı hizmetlerinin yanı sıra belirli hizmet türlerinin Temel E-Fatura olarak kesilmesi gerekmektedir. Faturayı alan kişi, teknik bir sorun olmadığı sürece faturayı kabul etmekle yükümlüdür ve temel e-faturayı reddetme seçeneği bulunmamaktadır.

Belediyeler fatura düzenleme konusunda muafiyetlerine rağmen vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya hizmetler için fatura verme yükümlülüğüne sahiptir. Ancak belediyelerin fatura kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır. Bu nedenle belediyeler genellikle alındı belgesi düzenleyebilirler, ancak bu belge fatura yerine geçmez.

KDV istisnalı fatura ise KDV uygulamasından muaf olan işlemler için düzenlenen faturalardır. Bu tür faturaların düzenlenmesi için fatura tipi olarak "İstisna" seçilir ve KDV tutarı sıfır olarak belirtilir. Ürün veya hizmetin KDV muafiyet kodu da faturada belirtilir.

E-fatura mükellefiyeti iptal edilmesi gerektiğinde, e-faturayı düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulmalıdır. Bu şekilde elektronik ortamda iptal işlemi gerçekleştirilebilir.

E-fatura mükellefiyetine sahip bir kişi veya kurumun kestiği e-arşiv faturasını iptal etmesi gerektiğinde, faturayı reddeden alıcının e-faturayı reddetmesi ve ardından ilgili fatura için e-Fatura İptal Portalı üzerinden iptal işlemi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Faturayı gönderen kişi ya da kurum direkt olarak e-faturayı iptal edemez.
 
Geri
Üst