AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TEMA vakfinin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TEMA vakfının amacı nedir?​

Vakfın öncelikli hedefi ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasi partilere ve hükümetlere, resmî ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına; toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmaktır.

Tema kısaltmasının anlamı nedir?​

Tema kısaltmasının anlamı nedir?
TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

TEMA Vakfının sahibi kim?​

TEMA Vakfının sahibi kim?
Toprak Dede olarak tanınan Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı’nın kurucusudur.

TEMA vakfının görevleri nelerdir?​

Hedefleri; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamaktı.

Temanın diğer canlı türlerinin yaşamını nasıl etkiler?​

Temanın diğer canlı türlerinin yaşamını nasıl etkiler?
Cevap: Temanın çalışmaları olmasa veya azalsa birçok mikroorganizma, mantar, bitki ve hayvan türü yok olacaktır. Bu mikro çeşitliliğin azalması ekosistem döngüsüne zarar verecek ve biz insanların temiz suya ulaşmasına dahi olumsuz etki yapacaktır.

TEMA insan yaşamını nasıl etkiler?​

TEMA insan yaşamını nasıl etkiler?
Erozyonla mücadele ederek bizleri ve toprağın aşınmasını mani olmaktadır. Bu da insan yaşamına olumlu etki sağlar. TEMA vakfı, ağaçlandırma yaparak insanlara ve hayvanların daha temiz hava solumasında önemli rol oynar. Ağaçlandırma yaparak çığ vb. doğal afetlerin tehlikesini azaltır.
TEMA Vakfı Başkanı kimdir?​
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı A. Doğan Arıkan’ın, Mütevelliler Heyeti Başkanı olması nedeniyle yapılan seçimde, Deniz Ataç TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı seçilerek, vakfın ilk kadın başkanı oldu. Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy da TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı seçildi.

TEMA Vakfı hangi bakanlığa bağlıdır?​

TEMA Vakfı hangi bakanlığa bağlıdır?
Hatıra Ormanı Tarım ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ile TEMA Vakfı arasında bir protokol düzenlenmiştir. Bu protokol gereği, çeşitli illerde kişi ve kuruluşlar adına fidan dikim çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

TEMA Vakfının çalışmaları insan yaşamını hangi alanlarda etkiler?​

TEMA Vakfının çalışmaları insan yaşamını hangi alanlarda etkiler?

İnsan yaşamını hangi alanlarda etkiler?​

Tema canlıları nasıl etkiler?​

Tema canlıları nasıl etkiler?
Eğer TEMA Vakfı olmasaydı o vakit bitki ve hayvanlar, mantar ve birçok canlı organizmanın yaşamını sürdürmesi mümkün olmazdı. Bu da mikro çeşitliliğin azalması ile beraber ekosistem döngüsüne önemli oranda zarar verirdi. Hatta suya erişim üzerinden temiz suya ulaşım imkanını dahi olumsuz yönde etkilerdi.

TEMA vakfına üye olunca ne olur?​

TEMA vakfına üye olunca ne olur?
Gönüllüler en çok katıldıkları gönüllü faaliyetleri; gönüllü kazanımı faaliyetleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları, sosyal medyada destek verme, ağaçlandırma, tanıtım/stant ve savunuculuk faaliyetleri olarak sıralıyor.

TEMA Vakfı neden bağışı kabul etmedi?​

fidan kampanyasına 500 bin tl bağış yapan cengiz holding’in bağışının, tema vakfı tarafından iade edilmesi olayı. tema yaptığı açıklamada, cengiz holding’in çevreye etki konusunda sahibi olduğu şirketlerin verilerini açıklamaması nedeniyle bağışı kabul etmediklerini açıklamış.

TEMA Vakfı resmi bir kurum mudur?​

TEMA Vakfı resmi bir kurum mudur?
TEMA Vakfı 326,000 gönüllüsü ile birlikte çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, vakıf senedinde tanımlanan ve geçen onbeş yıl içinde giderek ağırlaşan ve çeşitlenen görev ve sorumluluklarla faaliyet göstermekte.

TEMA Vakfı kime ait?​

TEMA Vakfı kime ait?
Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım” diye bahsetmektedir. Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, 11 Eylül 1992 yılında TEMA Vakfı’nı birlikte kurdular.
5 sınıf sosyal temanın kuruluş amaçları nelerdir?​
TEMA Vakfı kuruluş amaçları; Tarım alanları, çayır ve meraları korumak, geliştirmek ve buraların amacı dışında kullanılmasını önlemek, Doğal varlıkların korunması ve bunların doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek ve destek vermektir.

TEMA Vakfı Nedir Kısaca 5 sınıf?​

TEMA Vakfı Nedir Kısaca 5 sınıf?
TEMA Vakfı, erozyonla mücadele ve doğal varlıklarımızı koruma amacıyla kurulan ve bugün 1 milyonu aşkın gönüllüsü bulunan bir halk hareketidir. Bu topraklarda umut yeşertiyoruz. Başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıklarımızı korumak için yürüttüğümüz çalışmalara destek olun.

TEMA gönüllüsü olmak ne işe yarar?​

TEMA gönüllüsü olmak ne işe yarar?
Saha Faaliyet Programı ya da Eğitim Programları kapsamında; fidan dikimi, ağaçlandırma, su, geri dönüşüm, enerji tasarrufu, iklim değişikliği, doğal varlıkların korunması ve farkındalık oluşturma, TEMA Vakfı tanıtımı vb. konularda gönüllü faaliyetler gerçekleştirirler.

TEMA Vakfı kime hizmet ediyor?​

TEMA’nın ipi Koç’un elinde.

Cengiz Holding ne yaptı?​

Cengiz Holding ne yaptı?
Cengiz Enerji, elektrik üretimi, elektrik dağıtımı, ticaret, satış ve pazarlama ile doğalgaz dağıtım ve ticareti alanlarında faaliyet gösteriyor. Cengiz Holding; madencilik sektöründeki yatırımlarına, özelleştirme projesi kapsamında Eti Bakır ve Eti Alüminyum’u bünyesine dahil ederek başladı.

TEMA Vakfı nereye bağlı?​

TEMA Vakfı nereye bağlı?
TEMA: “Aktarıyor ama denetliyoruz” “Ülkemizdeki ormanlık alanların %99’u devlet ormanı statüsündedir. Dolayısıyla bu alanlarda yetki ve sorumluluk sadece Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. İzinsiz olarak herhangi bir faaliyet yürütülemez.

TEMA Vakfı hangi alanda faaliyet göstermektedir?​

Vakfın ana faaliyet alanları nelerdir? TEMA Vakfı’nın ana faaliyet alanı Toprak’tır. Vakıf, ülkemizin en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir.

Temayı kim yönetiyor?​

Temayı kim yönetiyor?
Hayrettin Karaca (Toprak Dedemiz)
 
TEMA Vakfının amacı, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatarak, topraklarımızı koruma altına almak ve toprağa sahip çıkmak üzerine odaklanmaktadır.

TEMA kısaltmasının anlamı; Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'dır.

TEMA Vakfı'nın kurucusu Toprak Dede olarak tanınan Hayrettin Karaca'dır.

Vakfın görevleri arasında toprakları korumak, erozyon ve çölleşme ile mücadele etmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve toprağın aşınmasını engellemek gibi hedefler yer almaktadır.

TEMA Vakfı, insan yaşamını olumlu yönde etkileyerek erozyonla mücadele edip toprakları koruyarak, temiz hava sağlamak, çığ ve doğal afet riskini azaltmak gibi alanlarda çalışmaktadır.

TEMA Vakfı'nın sahibi Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından kurulmuştur. Şu anda vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç'tır.

TEMA Vakfı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ile bir protokol çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir.

Gönüllü olmak TEMA Vakfı'nın faaliyetlerine katkıda bulunmak için önemli bir adımdır. Gönüllüler, fidan dikimi, ağaçlandırma, eğitim ve farkındalık çalışmaları gibi faaliyetlerde yer alarak vakfın amaçlarına destek olurlar.

TEMA Vakfı'nın resmi bir kuruluş olup, sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir.

TEMA Vakfı, doğal varlıklarımızı korumak ve toprağı korumak için çalışan bir halk hareketidir ve erozyonla mücadele konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

TEMA'nın amacı doğrultusunda faaliyet gösteren gönüllüler, çeşitli konularda çalışmalar yaparak çevreye ve doğal varlıklara katkıda bulunurlar.

TEMA Vakfı'nın ana faaliyet alanı toprak ile ilgili mücadele ve koruma çalışmalarıdır. Bu doğrultuda, toprak erozyonuyla mücadele etmek ve doğal varlıkları korumak amacı güdülür.

Temayı yöneten isim Hayrettin Karaca, toprağa ve çevreye duyarlı çalışmalarıyla tanınan bir isimdir.
 
Geri
Üst