AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Telgraf Turkce mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.872
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Telgraf Türkçe mi?​

Fransızca télégraphe veya İngilizce telegraph “uzaktan yazı iletme aracı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca têlos τῆλος “uzak” ve Eski Yunanca graphē γραφη “yazı” sözcüklerinin bileşiğidir. tele+

Vana Türkçe kökenli mi?​

İtalyanca vano “açıklık, sıvı veya gaz çıkma deliği” sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince vanus sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince yazılı örneği bulunmayan *vag-nus “boş” sözcüğünden türetilmiştir. vakum maddesine bakınız.

Okumak Türkçe kökenli mi?​

Okumak Türkçe kökenli mi?
Bu sözcük Latince. okutmak: Satmak. Eski Türkçe okı- “çağırmak, seslenmek, (yazı) seslendirmek” fiilinden evrilmiştir. Türkiye Türkçesi oku- fiilinden Yeni Türkçe +Il ekiyle türetilmiştir.

Bütün kelimesi türemiş mi?​

Eski Türkçe büt- “bitmek” fiilinden +In2 sonekiyle türetilmiştir. bit- maddesine bakınız.

Telgraf nedir nasıl çekilir?​

Elektrikli telgraflar, bir verici, bir alıcı ve ikisi arasına çekilmiş elektrik hattından meydana gelir. Vericiye maniple denir. Maniple, telgraf şebekesindeki elektrik akımını açıp kapayan anahtarlardır. Manipleye basınca devre tamamlanır ve telgraf şebekesinden akım geçer.

Telgrafı icat eden kişinin adı nedir?​

Telgrafı icat eden kişinin adı nedir?
David AlterElektrikli telgraf/Yaratıcıları

Vana ne tarafa doğru açılır?​

Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır. Şibel vana olarak bilinen vanalar, hiç açılıp kapatılmadığı için bazen suyu tamamen kesmez.

Vana nedir TDK?​

Valf, bütün içten yanmalı motorlarda motorun farklı zamanlarında açılıp kapanarak o anda gerekli olan işlevi gerçekleştiren motor parçasının ismidir. Emme zamanında pistonun aşağı hareketi ve hava valfinin açılmasıyla yanma odasına hava ve yakıt girer.

Uşak kelimesi nereden gelir?​

Uşak kelimesi nereden gelir?
Uşşak kelimesi iki anlama gelmektedir. Uşşak kelimesi Aşıklar Diyarı anlamına gelmektedir. Evliya Çelebi ünlü Seyahatname’sinde bu adı Aşıklar Diyarı olarak yorumlamıştır. Bunun yanı sıra “Anadolu’daki tarihi yer adları” kitabında Uşak isminin buradaki “Obsekion” kentinin isminden türediği yazılmaktadır.

Oku kelimesi ne demek?​

Okumak kelimesi seslenmek anlamına geldiği gibi seslendirmek, yani ezberden söz söylemek anlamına da gelir. Türkü okumak, türküyü seslendirmek anlamına gelir.

Türkiye kelimesi basit mi türemiş mi?​

Normalde türemiş sözcüklere getirilen ekler birleşik yazılıyor, “Türkiye” de “Türk” sözcüğünden türemiş bir sözcük.

Türemiş kelime nedir 4 sınıf?​

Türemiş kelime nedir 4 sınıf?
Gövde ve kök halindeki kelimeleri yapım ekleri getirmek suretiyle hazırlanmış olan sözcüklere türemiş kelime denir. Özellikle bu kelimeler sonlarına bazı ekler almak suretiyle oluşturulur. Bu doğrultuda kök halindeki sözcükler isim, fiil, sıfat ve zamir ile zarf olabilir.
 
Telgraf kelimesi Fransızca ve İngilizce kökenlidir. Fransızca "télégraphe" ve İngilizce "telegraph" sözcüklerinden gelmektedir. Bu kelime Eski Yunanca kökenlidir ve "uzak" anlamına gelen "têlos" ile "yazı" anlamına gelen "graphē" sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Telgraf, uzaktan yazı iletme aracını ifade etmektedir.

Vana kelimesi ise İtalyancadan alıntıdır. İtalyanca "vano" sözcüğü, "açıklık, sıvı veya gaz çıkma deliği" anlamına gelmektedir. Bu kelime Latince kökenlidir ve Latince "vanus" sözcüğünden evrilmiştir. "Vana" kelimesi Latince'de yazılı örneği bulunmayan "*vag-nus" yani "boş" sözcüğünden türetilmiştir.

"Okumak" kelimesi Türkçe kökenlidir. Eski Türkçe'de "okı-" kökünden türemiştir ve "çağırmak, seslenmek, (yazı) seslendirmek" anlamlarını taşır. Yeni Türkçe'de ise "oku-" fiiline Yeni Türkçe +Il eki eklenerek oluşturulmuştur. "Okumak", Latince kökenli değildir.

"Bütün" kelimesi de Eski Türkçe kökenlidir. "Büt-" kökünden +In2 soneki ile türetilmiştir ve "bitmek" anlamını taşır. Bu kelime, "bit-" kökünden türetilmiş bir kelimedir.

Elektrikli telgraflar, bir verici, bir alıcı ve aralarına çekilmiş elektrik hattıyla çalışmaktadır. Vericiye "maniple" denir ve telgraf şebekesindeki elektrik akımını açıp kapanan anahtarları içerir. Telgraf, vericiye düğmeye basıldığında devreyi tamamlar ve telgraf şebekesinden akım geçirir.

Telgrafları icat eden kişinin adı David Alter'dir. Elektrikli telgrafın yaratıcısı olarak bilinmektedir.

Vana, saat yönünde çevrilerek kapatılır. Sol tarafa, yani saat yönünün tersine çevrildiğinde ise açılır. Şibel vana olarak da bilinen vanalar, suyun tamamen kesilmediği durumlar için kullanılmaktadır.

"Uşak" kelimesinin anlamı farklıdır. "Uşşak" kelimesi, Aşıklar Diyarı anlamına gelirken, Uşak ismi Anadolu'daki tarihi bir yer adından türetilmiştir.

"Türemiş kelime" ise, gövde ve kök halindeki kelimelerin yapım ekleriyle oluşturulması sonucunda elde edilen kelimelerdir. Bu tür kelimeler genellikle ekler alarak oluşturulur ve isim, fiil, sıfat, zamir ya da zarf olabilirler.
 
Geri
Üst