AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Televizyonun Yararları Ve Zararları Nelerdir

SoruCevap

Yeni Üye
televizyonun yararları ve zararları nelerdir
televizyonun yararları ve zararları maddeler halinde
televizyon izlemek yararlımıdır zararlımıdır

Televizyon izlemenin Yararları

a Cocukları eve bağlayarak ailede ortak ilgiler yaratıp aile mutluluğunu
gercekleştirir
b Cocuğun kulturunu geliştirir
c Cocuğu duşunmeye tevşvik eder
d Cocukların ilgi ve hayat alanlarım genişletir
e Cocukların estetik zevklerini geliştirir

Televizyon izlemenin Zararları

a Cocuğu yararlı etkinliklerden alıkoyabilir, onu edilginleştirir,
yaratıcılıktan ve etkinlikten uzaklaştırır
b Cocukta tek tip değer yargıları geliştirilebilir
c Duygusal yonden guven icinde olmayan cocuklarda endişe
ve korkular geliştirebilir Onlarda surekli korku icinde olma gibi davranışlar
geliştirebilir
d ilkokul yıllarında kişiliklerinin bicimlendiği donemde onlarda
saldırganlık duyguları geliştirebilir
e ABD de ozellikle cocuklar arasında şişmanlık yaygındır
Bunun sebebi, TV karşısında saatlerce kıpırdamadan oturmak ve
abur cubur yemektir
f TV'de gordukleri herşeyi gercek olarak algılayabilirler5
g) Cocuklar, gercekle gercek olmayanı ayırdetmekte gucluk cekerler
Gozleri onunde olup bitenin bir oyun ya da temsil olduğunu
bilmez, gercek sanırlar Superman gibi ucmaya calışırlar

Televizyonun cocuklar uzerindeki olumsuz etkilerinden birisi,şiddet duygularını uyarmasıdır Saldırganlık icerikli programlar cocukları da saldırgan olmaya yoneltmektedirCocuk, kitle iletişim araclarının gunluk ve anlık tatmini icin kullanır
Toplumun modellerini oğrenmek icin değil Fakat bu arada bilincsizolarak bunları da oğrenmekte ve toplumsallaşmaktadır

• Ayrıca kitle iletişimaracları, cocuğun eğitilmesi bakımından sadece eğitim amacıyla okullarda kullanılmaya başlamıştır
• Okul sistemlerince iletişim araclarının eğitimsel imkanları uzun sure farkedilmiştir Gulduru kitapları, tarih ve edebiyat oğretmek icin yayınlandılar Tamamen eğitimsel filmler yapıldı Eğitimsel radyo,okul dışındaki doğa araştırmaları, edebiyat, tiyatro, coğrafya ve matematik dallarındaki uzmanları sınıfa getirmiştir Sonra eğitimsel TV,
eğitimsel radyonun yerini aldı Boylece gorsel eğitim alanı bir uzmanlık durumuna gelmiştir Bu konularda oğretmenler kurslardan gecirilmektedir Ayrıca batıda gelişmiş ulkelerde gorsel işitsel kitaplıklar oluşturulmuştur

Eğitimcilerin tum kitle iletişim aracları bakımından işlevi, bu araclardaki programları ve yayınları eleştirmek ve secmektir Zararlı olanları cocuk yonunden eleştirmek, en uygun olanları ise cocuk icin secmektir

Ozellikle TV, yetişkin eğitiminde de yararlı olabilir Onlara hem okuma yazma, hem mesleksel kurslar acısından yararlı olabilir Ayrıca onların bilgi, gorgulerini arttırmak, tutumlarım değiştirmek ve genel kulturlerini arttırmak acısından da oldukca yararlı oldukları bir gercektir

TV, ayrıca eğitimsel programlarında en yetenekli oğretmenlerden geniş kitlelerin yararlanmasını da sağlamaktadırRadyo ve Televizyondaki eğitim yayınları, iceriğine gore
a) Temel eğitim,
b) Tamamlayıcı eğitim olarak gruplandırılabilirTemel eğitim turundeki eğitici yayınlarda, okullarda verilen eğitim verildiği gibi, bireye bazı beceriler, uğraşılar, bilgiler verilmesi de
amaclanır Bu eğitim kapsamına okula giden oğrenciler girdiği gibi,okul dışındaki kişiler de girebilir Bu eğitim turune Doğrudan eğitimdenir Bu tur yayınlarda amac, temel eğitimin eksikliğini gidermek, bu tur eğitimin etkinliğini arttırmaktır Bu eğitimin kapsamında şu hususlara yer verilir

I Bireyin duşunme ve iletişim yetenekleri:Okuma yazma, konuşma, dinleme, hesap yapma
II Beceri kazandırma: El işi, ev işi, tarım, hayvancılık, inşaat vs
III Cevre ve kişi sağlığı ile ilgili bilgiler
IV Doğal surecin ve fiziksel cevrenin bilinmesi ve anlaşılması ile ilgili bilgiler
V: V Kişinin icinde yaşadığı evrenin, ekonomik ve toplumsal kurumları bilmesi, anlaması ile ilgili bilgiler
VI Kişinin değer yargı ve insiyatifi ile yaşayabileceği modern bir evrene uyumunu sağlayan niteliklerin geliştirilmesi
VII Ruhsal ve ahlaki gelişimi, dinsel inanışların ve torenlerin toplum hayatına uygulamada davranışını kazandırma ile ilgili bilgiler,
b Tamamlayıcı eğitim turunde ise kişiye haber ve genel kultur veren yayınlar girer Yaygın eğitim de denilebilecek bu tur yayınlar, orgun eğitim yayınları dışında verilecek tum eğitsel icerikli yayınları kapsarOkul dışında bulunan herkese her konuda verilen yayındır

Televizyonun yararları ve zararları oldukça çeşitlidir ve aşağıda maddeler halinde sıraladım:

Televizyonun yararları:
1. Çocukları eve bağlayarak ailede ortak ilgi alanları yaratarak aile mutluluğunu artırabilir.
2. Çocuğun kültürünü geliştirebilir, düşünmeye teşvik edebilir ve estetik zevkleri üzerinde olumlu etkiler bırakabilir.
3. Çocukların ilgi ve hayat alanlarını genişletebilir.
4. Eğitimsel programlar aracılığıyla çocuklara faydalı bilgiler sunabilir.

Televizyonun zararları:
1. Çocukları yararlı etkinliklerden alıkoyabilir, yaratıcılıktan uzaklaştırabilir ve endişe/korku gibi duygular geliştirmelerine yol açabilir.
2. Tek tip değer yargıları geliştirmelerine ve saldırganlık duygularını tetiklemelerine neden olabilir.
3. Sağlıksız beslenmeye ve obeziteye yol açabilir.
4. Gerçek ile hayal arasındaki farkı anlamada güçlük çekebilirler ve şiddet içeren programlar saldırganlık davranışlarına neden olabilir.

Televizyon izlemenin eğitimdeki rolü:
1. Eğitimsel programlar aracılığıyla okul dışında da eğitim fırsatları sunabilir.
2. Eğitim yayınları, geniş kitlelere ulaşarak insanların bilgi seviyelerini artırabilir ve genel kültürlerini geliştirebilir.
3. Eğitimciler, kitle iletişim araçlarını eleştirerek zararlı olanları ayıklamak ve faydalı olanları seçmekle görevlidir.
4. Yetişkinler için de eğitimsel açıdan faydalı olabilir, okuma yazma ve mesleki kurslar gibi eğitim fırsatları sunabilir.

Sonuç olarak, televizyonun yararları ve zararları dikkatlice değerlendirilmelidir. Dengeyi koruyarak izlemek, özellikle eğitimsel içeriklere yönelmek önemlidir. Ayrıca çocukların televizyon izleme alışkanlıklarını sınırlamak ve ebeveynlerin rehberliğinde izleme alışkanlıklarını yönlendirmek de önemli bir adımdır.

Geri