Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Televizyonun Çalışma Prensibi Nasıldır

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Televizyonun Çalışma Prensibi nedir

Televizyon Nasıl Çalışır


Televizyonun çalışması prensibi basittir. Televiyon sistemi 3 parçadan oluşur. Bunlar;

Gerçek resim ve sesleri, digital sinyallere çeviren kamerelar,
Resim ve ses sinyallerini yayan TV istasyonları ve
Bu yayılan sinyalleri alan (toplayan) alıcıdır.

Önce görüntüyü çeken kameranın objektifi vasıtasıyla kameranın arka yüzünde bulunan ışığa duyarlı bir tabakaya görüntü odaklanır. Bu görüntü aynen evdeki TV göstericisinde olduğu gibi, soldan sağa, yukarıdan aşağıya satır satır, nokta nokta taranır. Her nokta ışık karakteristiğine göre farklı bir elektrik sinyali üretir. Bu sinyaller ya göstericiye yollanır, ya da bir şekilde kaydedilir.

Kamera yardımı ile yakalanan bu fotoğraflar ve sesler, Tv istasyonlarında digital sinyallere çevirilir. Bu çevirilen sinyaller vericiler sayesinde uzak mesafelere yayılır. Genelde vericileri yüksek yerlere koymalarının nedeni tv sinyallerinin daha uzak mesafelere önünde engel olmadan kolayca ulaşabilmesini sağlamaktır.

Eski model tüplü televizyonlar gelen sinyalleri ses ve video sinyalleri olarak ikiye ayırırlar. Ses sinyalleri ses devrelerine yönlendirilir ve televizyonun hoparlöründen dışarıya verilir. Bu arada video sinyalleri de video devresine yönlendirilir. Bu; hızlı hareket eden, negatif yüklenmiş elektron çubuklarını harekete geçirir. Hızlı hareket eden bu elektronlar televizyon ekranında gelen sinyale göre bazı bölgeleri boyarlarken bazı bölgeleri karanlık bırakırlar. Bu işlemi görünmez elektronik fırça boyama olarak nitelendirebilirsiniz. Tek farkı, gerçek boyama yerine gelen fotoğraftaki renkleri 3 temel renk (kırmızı, mavi ve yeşil) kullanarak tv ekranında ışıklandırır. Televizyon ekranı çok küçük olan kare şeklindeki piksellerden oluşur. Gelen sinyaldeki resimdeki renklere göre elektronlar televizyon ekranı üzerinde çok hızlı hareket ederek(insan gözünün göremeyeceği hızda) istenilen pikseli uygun renklerle renklendirir. Eğer 3 temel renkten başka bir renk kullanılmak istenirse aynı kare piksel üzerine 3 temel renkten istenilen renkler üst üste konularak istenilen renk karışımla elde edilmiş olur.

Bir sisteme göre farklı hızda tarama yapan bir ekran, başka bir sisteme göre kayıt yapan kamera ile kaydedilip yine farklı sisteme göre çalışan bir TV ekranında gösterildiğinde tarama hızları farklı olduğundan ekran üzerindeki TV'nin görüntüsünde kayan resim kareleri veya çizgiler ortaya çıkar. Örneğin kamera daha hızlı, görüntü çektiği ekranın tarama hızı yavaşsa film bir başka TV'de gösterildiğinde film içindeki TV ekranı ya flu, ya kısmen oluşmuş şekilde ya da yukarıdan aşağıya kayan çizgiler içinde görülür.
 
Geri
Üst