- Konu Yazar
- #1
Teleskop kartondan nasıl yapılır?
Büyük büyütecin büyüklüğünde karton silindirin ön ucuna bir delik açın. İkinci deliği de ilk ölçülen mesafe kadar ayarlayıp bu mesafenin bittiği yere açın. İkinci deliğinde küçük büyüteç boyutunda olmasına dikkat edilmeli. Son aşama olarak koli bandı ile büyüteçleri sabitleyerek tutturun.Teleskop nasıl odaklanır?
Teleskop nasıl odaklanır?Teleskoplarda bulunan büyük lensler insan gözünden daha fazla ışığı odak noktasında toplarken küçük lensler odak noktasından gelen ışığın parlak hale gelmesini sağlar. Objektif lens ne kadar büyük olursa teleskobun ışık toplama kapasitesi ve odaklanması da o kadar büyük olur.
Teleskop tümsek ayna mı?
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.Teleskop F değeri nedir?
Teleskop F değeri nedir?Radyan cinsinden hesaplanan bu değer teleskop çapına ve ışığın yapısına bağlıdır. Bu değer ne kadar küçük olursa o kadar iyidir. Bilimsel çalışmalarda kullanılan profesyonel teleskoplar için son derece önemli bir faktördür. yani; f/5.
Teleskop hangi malzemeden yapılır?
Teleskop malzemeleri- 2 adet büyüteç ( biri büyük biri küçük olacak)
- Makas.
- Koli bandı
- Cetvel.
- Kartondan bir tüp (Örneğin; kağıt havlu tüpü gibi ancak daha uzun olmalı)
- Gazete kağıdı
7 sinif teleskop nasil yapilir?
7 sinif teleskop nasil yapilir?Evde kolay teleskop yapımı Teleskop yapmak için öncelikle gazete kağıdının üzerine büyük boy büyüteci koyun. Gazetedeki yazıların bulanık göründüğünü fark edeceksiniz. Küçük büyüteci büyük büyüteç ve gözünüzün arasına yerleştirin. Yazılar netleşene kadar her iki büyüteci de ileri geri hareket ettirin.
Teleskop nasıl yakınlaştırır?
Teleskoplar aynalı ya da mercekli olurmuş. Mercekli teleskoplarda ışık önce teleskobun büyük merceği olan objektife sonra da göz merceğine ulaşır, oradan da gözümüze gelirmiş. Gözümüzde yer alan ve ışığa duyarlı olan ağ tabaka adlı kısım, bu ışığı görür ve buradaki hücreler üzerlerine düşen ışığı algılarmış.Teleskop özellikleri nelerdir?
Teleskop özellikleri nelerdir?Teknik özellikler:
- Işık toplama kapasitesini mercek & ayna çapı belirler.
- Odak oranı: (Odak uzunluğu / Mercek & ayna çapı) olarak hesaplanır.
- Yakınlaştırma miktarı: (Odak uzunluğu / göz merceği çapı) olarak hesaplanır.
- Göz merceği, görüntüyü izlediğiniz optiktir.
- Yakınlaştırma arttıkça görüntü kalitesizleşir.