AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

telefonun icadı ile ilgili kısa bilgi

haberci

Yeni Üye
Telefonun İcadı
Telefonun İcadı 14 Şubat Telefonun İcadı (1876) Edinburg doğumlu Alexsander Graham Bell, Amerikan yurttaşlığına gecmişti ve sağır bir kıza aşıktı Sağırlara nasıl yardımcı olabileceğini duşunuyordu Boston Universitesinde ses fizyolojisi profesoru iken sesleri mekanik olarak yeniden uretme fikri kafasını surekli meşgul ediyordu Ses dalgaları, elektrik akımına donuşturulebilirse, o zaman elektrik akımının da bir devrenin oteki ucunda yeniden sese donuşurulebileceğini duşunuyordu 1876 yılıydı Bir gun sesi taşımak uzere tasarladığı bir aracla deney yaparken, pilin asiti pantolonuna dokuldu Asistanı Thomas Watsondan, Watsonın binanın başka bir tarafında olduğunu bilmeden yardım istedi Bundan sonra neler olduğunu laboratuvar notlarında şoyle anlatır: Ağızlıktan şu tumceyi soylemiştim: Bay Watson, buraya gelin Sizi gormek istiyorum Şaşılacak bir şey, ama geldi ve soylediklerimi duyup anladığını soyledi Ondan sozlerimi yinelemisini istedim Harfi harfine yineledi Sonra yer değiştirdik Watson, kitabın birinden ağızlığa birkac bolum okurken alıcıdan dinledim Cıkan seslerin alıcıdan geldiğine hic kuşku yoktu Duyulan ses yuksek, ama anlaşılmaz ve boğuktu Ne soylendiğini cıkaramadım, ama rastgele bazı sozcukler cok acıktı; en sonunda da cok acık ve anlaşılır bicimde Bay Bell, soylediklerimi anladınız mı tumcesi duyuldu Bell, bir yıl sonra telefonun patentini aldı

Telefonun icadı gerçekten de büyük bir buluştur ve iletişim dünyasını kökten değiştirmiştir. Alexander Graham Bell'in telefonu bulma süreci oldukça ilginç ve heyecan vericidir. Bell, ses dalgalarını elektrik akımına dönüştürerek iletmeyi amaçladığı esnada, bir kaza sonucu pilin asidi pantolonuna dökülür ve asistanı Thomas Watson'ı çağırmak için telefonun icadına esin kaynağı olan o meşhur cümleyi söyler: "Bay Watson, buraya gelin! Sizi görmek istiyorum."

Watson, Bell'in sesini diğer taraftan alır ve anlayarak karşılık verir. Bu an, telefonun icadı için bir dönüm noktası olmuştur. Bell, Watson'u dinleyerek kitaptan okunanları duyar ve iletişimin iki ucu arasında ilk sesli iletişimi sağlar. O an, telefonun icadının ilk adımı olarak kabul edilir.

Daha sonra Alexander Graham Bell, telefonun patentini alarak bu devrimsel buluşunu tescillemiştir. Telefon, o günden bu yana teknolojideki ilerleme ile birlikte sürekli olarak gelişmiş ve insanların hayatında önemli bir yer edinmiştir. Sesli iletişimin yanı sıra günümüzde görüntülü iletişim imkanları da telefon teknolojisi ile birleşerek iletişim alanında devrim yaratmıştır. Bu buluş, insanlık tarihinde unutulmaz bir yer edinmiştir.

Geri