AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Telefona hangi durumlarda el konulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Telefona hangi durumlarda el konulur?​

Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, el koyma işlemini gerçekleştirebilir. Kolluk görevlisinin açık kimliği, el koyma işlemine ilişkin tutanağa geçirilir.

El koyma yetkisine kim karar verir?​

Yukarıdaki hükümlerinden de anlaşılacağı gibi el koymaya hakim karar verir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri, el koyma işlemini yapmaya yetkilidir. ( CMK. 127/1 ).
Muhafaza altına almak ne demektir?
Muhafaza (Koruma) altına alma; suçun veya tehlikelerin önlenmesi ya da delil olabilecek veya müsadereye tâbi olan yahut güvenliğin sağlanması amacıyla, eşyayı zilyedinin kendiliğinden vermesini veya el konulana kadar geçici olarak alıkoymayı ifade eder.

Hangi durumlarda polis telefona el koyar?​

Kolluk görevlisi elinizdeki telefona suçta kullanıldığı veya suça ilişkin delil elde edildiği gerekçesi ile el koyabilir, bunu karıştırabilir ve bu durumda Whatsapp’a da ulaşabiliyorsa, mesajlarınızı ve rehberiniz ile resimlerinizi inceleyebilir.

Siber suçlara giden telefon ne zaman gelir?​

Mobil Cihazların İncelemesi Ne Kadar Sürer Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
El koyma ne zaman kalkar?
El koyma söz konusuysa, mülkî âmirin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, el koyma kendiliğinden kalkar.
Bu şekilde bir el koyma kararı verildiğinde ; Öncelikle Sulh Ceza Hakimliğine itiraz yapılmalı, Karar kaldırılmazsa tebliğden itibaren 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmalı.
Mahkeme her zaman müsadere konusunda karar verebilir. Müsaderenin güvenlik tedbiri olmasının diğer bir sonucu; bir eşya veya kazanç için müsadere hükümlerini uygulamak için suç işlenmesi zorunlu olsa bile, mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verilmesi zorunlu değildir.
Taşınmaz hak ve alacaklara el koyma kararını kim verir?
Elkonulacak ta- şınmaz, hak, alacak ve diğer malvarlığı ve malvarlığı değerlerinin şüpheli veya sa- nığa(CMK m.2) ait olması gerekmektedir. Taşınmaz, hak ve alacaklara elkoyma tedbirine karar verme yetkisi sadece ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Ağır ceza mahkemesi elkoyma kararını “oybirliği”yle verecektir.

Telefon incelemesinde neler çıkar?​

Cep telefonun uzman bilirkişilerce yapılacak incelemesi sonrası, telefon içerisinde bulunan telefon rehberi, arama kayıtları, sms/mms kayıtları, takvim ve hatırlatıcı kayıtları, fotoğraflar, videolar, ses dosyaları, internet geçmiş kayıtları, bluetooth/kızılötesi bağlantı kayıtları, telefon kullanıcı bilgilerine …

Siber suçlar telefon incelemesi ne kadar sürer?​

 
Geri
Üst