AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Telefon SIM kartı okumuyor: Nasıl düzeltilir? – 2022

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Fiziksel bir SIM karta ihtiyaç duymadan akıllı telefonda hücresel veri bağlantısını etkinleştirmeye olanak tanıyan eSIM teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte,
“Telefon SIM kartı okumuyor”
gibi hataların da sonu geldi diyebiliriz.
Ancak eSIM destekleyen cihazların sınırlı sayıda olması, bu teknolojinin kullanımını da ister istemez sınırlıyor. Bu durumda vatandaşlar mecburen fiziksel SIM kart kullanmaya devam ediyorlar. Akıllı telefonunuzda herhangi bir sebeple
SIM kart görünmüyor hatası
alıyorsanız, yapmanız gerekenleri anlattık.
Telefon SIM kartı okumuyor hatası neden yaşanır?
Telefonda SIM kart yok sorununun tek bir sebebi yoktur. Birkaç farklı etken bulunabilir:
SIM kartınız sağlam mı?:
Özellikle klasik SIM kart, nano SIM’e dönüştürmek amacıyla makas veya bıçak gibi bir kesici aletle kesildiğinde zarar görebiliyor. Kartın üzerindeki, telefonun okuyacağı altın renkli çipte en ufak bir hasar / çizik olmaması gerekiyor.
Yuvaya doğru yerleştiriyor musunuz?
: SIM kart görünmüyor hatasının en temel sebeplerinden biri de, yanlış yerleştirmektir. Akıllı telefonun kullanım kılavuzunda kartın SIM tepsisine hangi yönde yerleştirilmesi gerektiği yazar. Bunu bilmiyorsanız çip yukarı ve aşağı bakacak şekilde yerleştirerek iki defa deneyebilirsiniz.
Telefonda bir sorun var mı?
: Donanımsal veya yazılımsal bir sorun varsa da “Telefon SIM kartı okumuyor” hatası alırsınız. Örneğin telefonu bir yerden düşürdüyseniz, SIM yuvasındaki hassas bağlantı noktası zarar görmüş olabilir. Bunu anlamanın en garanti yolu, SIM yok sorunu yaşanmayan bir telefona kartınızı takip denemenizdir.
Operatör kaynaklı sorun var mı?
: Bazen telekom operatörlerinin sunucuları çöküyor. Dolayısıyla telefon SIM kartı okumuyor.
Turkcell için 0532 532 00 00, Vodafone için 0 (542) 542 00 00
ve
Türk Telekom için 444 1 444
numaralarını arayıp müşteri hizmetlerine bağlanarak bunu öğrenebilirsiniz.
SIM kart yok sorunu çözüm önerileri
Telefonu yeniden başlatın:
Çok klasik ancak en etkili yöntemlerden bir tanesi telefonu yeniden başlatmaktır. Operatör kaynaklı bir hata olduğunda, düzeltildikten sonra bile telefonunuz bunu algılamayabilir. Bu ve benzeri durumlarda telefonunuzu güç tuşuna basılı tutarak ulaşabileceğiniz menüdeki
“Yeniden başlat”
tuşuna basarak kapatıp açın.
IMEI kontrolü yapın:
Yurt dışından gelen telefonların IMEI numarası kayıt edilmediyse “SIM kart yok” hatası verebilir. Bazen “Türkiye garantili” olarak satılanların bile bir şekilde IMEI’si silinebiliyor. Telefonun arama kısmına *#06# yazarak bulacağınız numarayı
IMEI Sorgulama
sayfasından kontrol edin. Kayıtlı değil yazıyorsa, telefonu satın aldığınız yere başvurmanız veya kaydettirmeniz gerekiyor.
Ağ ayarlarını sıfırlayın:
Telefonunuzun ayarlarından sıfırla bölümüne girin.
“Ağ ayarlarını sıfırla”
seçeneğine basın ve işlemi onaylayın. Bunu yaptıktan sonra telefon yeniden başlayacaktır. SIM kart görünmüyor sorununun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.
Ağ modunu değiştirin:
Telefonunuzdan Ayarlar > Mobil > Şebeke Modu bölümüne girin ve “Otomatik” seçeneğini seçin. Hala SIM kart yok sorunu devam ederse LTE / WCDMA / GSM seçeneklerinden birini seçmeyi deneyin. Bu yöntem problemi çözecektir.
Güncelleme yapın:
Yazılım güncellemelerine önem vermeyen biriyseniz, yanlış düşündüğünüzü bilmeniz gerek. Telefonda çok eski bir sürüm yüklü olması sağlıklı değildir.
“Telefon SIM kartı okumuyor”
sorunu yazılım kaynaklıysa, üretici bunu fark ettiğinde yeni bir güncelleme çıkararak düzeltecektir.
Bu nedenle telefonunuzun ayarlar bölümündeki Yazılım güncellemesi > Güncellemeleri kontrol et sayfasına girerek son sürümü kullandığınızdan emin olun. Yeni bir sürüm çıkmışsa mutlaka yükleyin.
Hala SIM görünmüyor mu?
Telefon SIM kartı okumuyor hatası hala devam ediyorsa, son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. Bundan sonra da düzelmezse telefonunuzun teknik servisine başvurabilirsiniz. Büyük ihtimalle sizi müdahalenizle çözülemeyecek bir problem vardır.
– SIM kart yok hatası için önerdiğimiz çözümler işinize yaradı mı? Deneyimlerinizi yorumlarda veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.
 
Evet, eSIM teknolojisinin yaygınlaşması ve gelecekte fiziksel SIM kartların yerini almasıyla birlikte "Telefon SIM kartı okumuyor" gibi hataların azalması beklenmektedir. Ancak şu anda eSIM destekleyen cihaz sayısının sınırlı olması bu geçiş sürecini kısıtlamaktadır. Bu nedenle birçok kişi halen fiziksel SIM kartları kullanmaya devam etmektedir.

Eğer telefonunuzda "SIM kartı görünmüyor" hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu sorunun birden fazla sebebi olabilir. Bazı olası sebepler ve çözüm önerileri şunlardır:

1. **SIM kartınızın sağlam olup olmadığını kontrol edin**: Özellikle kesilmiş veya hasar görmüş SIM kartlarının telefon tarafından okunamamasına neden olabilir. Bu durumda yeni bir SIM kart edinmeyi düşünebilirsiniz.

2. **SIM kartının doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olun**: SIM kart tepsisine doğru yönde yerleştirilmediği durumda da görünmeme sorunu yaşanabilir. Kullanım kılavuzuna bakarak doğru yöntemi uygulamaya çalışın.

3. **Telefonun donanımsal veya yazılımsal bir sorunu olabilir**: Telefonunuzda bir sorun varsa, SIM kartı tanımama sorunu yaşanabilir. Bu durumu anlamak için başka bir telefonda SIM kartı deneyebilirsiniz.

4. **Operatör kaynaklı sorunları kontrol edin**: Bazen telekom operatörlerinin sunucularında sorunlar olabilir. Bu durumu öğrenmek için operatör müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

5. **Telefonu yeniden başlatın**: Bu basit adım genellikle birçok bağlantı sorununu çözebilir.

6. **IMEI kontrolü yapın**: IMEI numarası sorunları da bu tür hatalara neden olabilir. IMEI numaranızın kayıtlı olup olmadığını kontrol edin.

7. **Ağ ayarlarını sıfırlayın veya ağ modunu değiştirin**: Bazı durumlarda ağ ayarlarının sıfırlanması veya değiştirilmesi sorunu çözebilir.

8. **Güncelleme yapın**: Telefonunuzda mevcut olan yazılım güncellemelerini kontrol edin ve en son sürüme yükseltmeyi deneyin.

Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmediyse, son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayabilir ve/veya teknik servise başvurabilirsiniz. Sorununuzu çözmekte yardımcı olacak bir uzman tarafından destek almanız gerekebilir.

Umarım bu öneriler sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Yaşadığınız deneyimleri bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst