- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 207.389
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Telafisi güç ve imkansız zararlar nelerdir?
Telafisi güç ya da imkansız zarar ifadesiyle eski durumun tekrar sağlanmasının mümkün olmaması kastedilmektedir14. İptal kararından sonra idari işlem hiç tesis edilmemiş gibi tekrar eski duruma dönülme imkanı bulunamayacaksa telafisi güç ya da imkansız zarardan bahsedilir15.Idare Mahkemesi göreve iade davaları ne kadar sürer?
İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği, kaç günde/ayda sonuçlanacağına dair kural 2577 sayılı Kanunda bellidir. Buna göre dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.
Yürütmenin durdurulmasının özellikleri nelerdir?
Kanun maddesinden hareketle yürütmenin durdurulması kararının şartları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması ne demek?
Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez (İYUK m.27/2). İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması demek, idari işlemin ilk görünüşü itibariyle hukuka aykırı olmasıdır.Yürütmeyi durdurma kaç kez istenebilir?
Aynı davada birden fazla kere farklı sebeplerle yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Ancak, aynı sebeplere dayanılarak ikinci kez yürütmenin durdurulması isteminde bulunulamaz (İYUK m.27/10). Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin iptal davası açılması ise, kendiliğinden idari işlemin yürütülmesini durdurur.
Idari mahkeme sonucu ne kadar sürer?
Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Kanunda altı ay kuralı bulunsa da fiilen bu süreler artabilmektedir.
Yürütmenin durdurulması kararı; idari işlemin yürütülmesini (icra edilmesini) açılan idari davanın sonuna kadar durduran ve dava konusu idari işlemin tüm hukuki sonuçlarını askıya alan tedbir mahiyetinde bir karardır.
Uyapta YD ne demek?
İptal davalarında yürütmenin durdurulması (YD) talebi sürekli karşılaşılan bir durumdur. Belirli şartların gerçekleşmesi halinde, iptali istenilen işlem bu sayede durdurulabilmektedir.
Azil ne zaman hüküm doğurur?
Gerçekten, temsil yetkisini sona erdiren nedenlerden biride azil işlemidir. Azil, yani temsil olunanın temsilcinin yetkisine son vermesi, temsil olunanın bu konudaki irade açıklamasıdır. Kuşkusuz, bu özelliğinden dolayı iradenin açıklandığı anda değil, temsilcinin bunu öğrendiği andan itibaren hüküm ve sonuç doğurur.
Yürütmenin durdurulması hangi hallerde söz konusu olabilir?
Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verebilir.YD savunmadan sonra ne demek?
YD kararı idarenin savunmasından sonraya bırakılmışsa idarenin savunması ve delilleri incelendikten sonra da idari işlemin açıkça hukuka aykırı olup olmadığına karar verilebilir.